Κοτζιάς: Η διαφωνία με τον κ. Καμμένο είναι σαν “καυγαδάκι ενός γάμου»

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο παρομοίασε ο υπουργός Εξωτερικών, τη διαφωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με αφορμή το δημοψήφισμα στα Σκόπια,  αφού τόνισε εμφατικά ότι «είμαστε δημοκρατική κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες» και διευκρίνισε ότι:  «Με τον κ. Καμμένο υπάρχει η διαφωνία για το θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι καλό οι διαφορές να εκδηλώνονται με ένταση, και αυτό δεν έχει συμβεί» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Συμπλήρωσε με νόημα: «Η διαφωνία με τον κ. Καμμένο είναι σαν “καυγαδάκι ενός γάμου”. Δεν έχει πάρει διαστάσεις, όμως». ‘Οπως, εκτίμησε εκ νέου, η ελληνική Βουλή θα καταφέρει να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν πάνω από 151 βουλευτές που θα την υπερψηφίσουν».

Το χειρότερο σενάριο είναι η πΓΔΜ να καταρρεύσει, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε ΕΡΤ, με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «ΕΡΤ», επεσήμανε ότι «η συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ αποτελεί τη βέλτιστη πολιτική για το μέλλον των Βαλκανίων», ενώ εξήρε τον ρόλο σταθεροποιητή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε στη συνέχεια, ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ενέχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη στάση της σκοπιανής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι επέλεξε την αποχή, καθώς «σε διαφορετική περίπτωση θα ηττάτο».

Την ίδια ώρα, αφού διευκρίνισε ότι το πραγματικό εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ψηφοφόρους και όχι σε 1,8 εκατομμύρια, συμπέρανε ότι το «ναι» έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, παρά το ποσοστό του 37% στους εγγεγραμμένους εκλογείς.

Επεσήμανε δε, ότι ο Ζόραν Ζάεφ «απέσπασε» περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

«Η ΠΓΔΜ έχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε» επεσήμανε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι. Ξεκαθάρισε δε, ότι «κανείς δεν είναι όμηρος» και ότι η γειτονική χώρα «έχει να κάνει πολύ περισσότερα» σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας κριτική στην επιλογή της Πειραιώς να «λειτουργήσει με όρους εσωκομματικούς», αρνούμενη να «δει το μεγάλο παιχνίδι».

Επαναλαμβάνοντας τα θετικά της συμφωνίας, εξέφρασε το παράπονο ότι «στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί η σημασία της αλλαγής του ονόματος, όπως και το erga omnes, το οποίο αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πακέτο για τη γείτονα χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας» και υπογράμμισε ότι «είμαστε η κυβέρνηση των λύσεων».