Η Ν.Δ. ακολούθησε τη γνωστή τακτική της: κατασκευάζει ανύπαρκτη υπόθεση, τη στηρίζει σε μια «πηγή» που αποδεικνύεται ότι ήταν «έξω», κοντά της. Το ίδιο έκανε με την επίσκεψη Ερντογάν. Αυτό υποστηρίζει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα “Real News” σχετικά με την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού.
Επιπλέον ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε οτι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να επαναρχίσουν μόνο αν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που είχατε τεθεί από την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά τον Νοέμβριου του 2016. Παράλληλα, προσθέτει ότι στη διάρκεια της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, υπήρξαν θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και σημειώνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξουν οι απαραίτητες συζητήσεις ανάμεσά τους πριν συμφωνηθεί η επόμενη Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό.
Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, συμφωνήθηκε η ημερομηνία πραγματοποίησης νέας συνάντησης των δύο κυβερνήσεων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη ενώ τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων στα οποία υπάρχει διαφωνία.
Ολόκληρη η Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην ε/φ Real News και στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή:
Τι κινήσεις αναμένετε από τον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να δικαιολογηθεί η επίσκεψη του στην Αθήνα και να δοθεί ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ίδια η επίσκεψη συνέβαλε στο να τεθούν με πιο συστηματικό τρόπο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που είχαν δυσκολευτεί εξαιτίας της όλης κατάστασης στη γείτονα μετά το πραξικόπημα. Έγινε σειρά από ωφέλιμες για τις δύο χώρες συμφωνίες. Υπάρχει μια ακόμα πλευρά. Πριν από λίγες ημέρες ήμουν στην Κορέα. Ρώτησα την ηγεσία της ποιο είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα με τη Β. Κορέα και η απάντησή τους που με εντυπωσίασε ήταν «η έλλειψη επικοινωνίας». Σε δύσκολες συνθήκες η ύπαρξη καναλιών επικοινωνίας είναι το Α και το Ω, προκειμένου κάποιο λάθος και κάποιο ατύχημα να μην οδηγήσουν σε όξυνση των σχέσεων.
Μπορείτε να μας πείτε ορισμένα παραδείγματα από αυτά που συμφωνήθηκαν;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Η επίσκεψη Ερντογάν είχε άμεσα αποτελέσματα και δεν χρειάζεται καμία εκ των υστέρων δικαιολόγηση. Συμφωνήθηκε η ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης των κυβερνήσεων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και των προπαρασκευαστικών συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ είχαν γίνει πολλαπλές συναντήσεις ενόψει της ίδιας της επίσκεψης. Συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών. Η μεθόδευση για τη διαμόρφωση στρατιωτικών μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Έγινε μία ενδιαφέρουσα συμφωνία στο μεταναστευτικό, που μπορεί να μας διευκολύνει όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών. Συμφωνήθηκε η από κοινού προώθηση μεγάλων έργων και πύκνωσης των δικτύων της συγκοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και άλλα πολλά, τα οποία η αντιπολίτευση αρέσκεται να τα αγνοεί, προκειμένου να αερολογεί.
Η Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να αναθεωρηθεί; Η Ελλάδα συζητά ενδεχόμενο τροποποιήσεων της σε κάποια σημεία; Και γιατί εκτιμάτε πως η Άγκυρα επιμένει στη θέση της αυτή;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε στην πορεία της επίσκεψης του μία ενδιαφέρουσα προσαρμογή της θέσης του. Από την αναθεώρηση στην επικαιροποίηση. Νομίζω πως όταν κάνει αυτές τις σκέψεις έχει περισσότερο κατά νου την ανατολική πλευρά της Τουρκίας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι για πρώτη φορά δήλωσε επίσημα Τούρκος πρόεδρος ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς την Ελλάδα.
Τι απαντάτε στον Ταγίπ Ερντογάν, που ζήτησε οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους; Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να εμφανίζεται ως ο εγγυητής των δικαιωμάτων της μειονότητας;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο της Τουρκίας και εκείνος το αποδέχθηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι Έλληνες μουσουλμάνοι. Από την πλευρά μας παίρνουμε σειρά κοινωνικών οικονομικών μέτρων που θα καλυτερεύσουν τη ζωή των Ελλήνων της Θράκης χριστιανών και μουσουλμάνων, καθώς και την οργάνωση των μουφτήδων. Ειδικότερα, ως προς τους μουφτήδες η τουρκική διπλωματία κάνει προτάσεις για τους Έλληνες μουφτήδες ενώ δεν της πέφτει λόγος. Προτείνει, δε, να προωθηθεί κάτι που δεν γίνεται στην ίδια την Τουρκία και μάλιστα όταν οι δικοί της μουφτήδες δεν ασκούν δικαστικές λειτουργίες. Όπως παραδέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εξέφρασε μία «παράκληση» και όχι μία πολιτική θέση.
Και γιατί -αναρωτιούνται κάποιοι- ο κάθε Τούρκος επίσημος να επισκέπτεται τη Θράκη;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι το πιο ανόητο θα ήταν να απαγορεύσει κανείς κάτι τέτοιο, θα έδειχνε αδυναμία και φόβο. Εμείς δεν διακατεχόμαστε από τέτοια αισθήματα και η πολιτική μας έχει αυτοπεποίθηση και προοπτική για την περιοχή. Σε εμάς δεν συνέβη ό,τι έγινε επί Ν.Δ., να κάνει 4 ομιλίες ο Ερντογάν, ενώ είχε συμφωνηθεί να μη γίνει καμία και να περιδιαβαίνει την Κομοτηνή με χιλιάδες ακόλουθους με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά 4 ώρες το πρόγραμμα.
Ξεκίνησαν εκ νέου οι συνομιλίες με τα Σκόπια. Τι προϋποθέσεις απαιτούνται για μια επιτυχή κατάληξη κ. υπουργέ; Υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Ελλάδα την ένταξη της FΥROM στο NATO με το προσωρινό της όνομα;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Στις 6/12 είχαμε συζητήσει στο NATO για τις σχέσεις του με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων. Αυτό που είπα στους συναδέλφους μου είναι ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορεί η FYROM να εισέλθει στο NATO, εφόσον βέβαια το επιθυμεί εκείνη, χωρίς μία κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης, χωρίς να υλοποιεί τις αποφάσεις που έχει λάβει το NATO για αυτήν. Ότι, χαϊδεύοντας ορισμένοι τα αυτιά τους, τους αποτρέπουν από το να καταλάβουν έγκαιρα αυτή την αλήθεια.
Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει λύση – πακέτο με την Αλβανία και πότε;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον. Εγώ είμαι. Ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Τα εννοώ. Ότι δεν κοιτάμε στο χθες και μόνο στο εσωτερικό, αλλά στο αύριο και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Τον Ιανουάριο θα συναντηθούμε στην Κορυτσά και ελπίζω να συνεχίσουμε τα θετικά βήματα που έχουμε αρχίσει από καιρό και πήραν μεγάλη ώθηση στη συνάντηση της Κρήτης.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια οριοθέτησης των ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία εντός του 2018;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα δείξει. Το ελπίζω και εργαζόμαστε προς μία τέτοια κατεύθυνση. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τρίτους τον εξωτερικό τους περίγυρο και τις εσωτερικές τους αντιπαραθέσεις. Σίγουρα πρέπει να είμαστε σοβαροί, νηφάλιοι και υπομονετικοί, αποφασιστικοί και καλά προετοιμασμένοι.
Οι συζητήσεις για το Κυπριακό πότε πρέπει να επαναρχίσουν κατά την άποψη σας; σε ποια βάση και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Μόνο εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που είχαμε θέσει από τον Νοέμβριο του 2016 και πολλοί τις αγνόησαν, αλλά η ζωή μάς δικαίωσε. Στη διάρκεια της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, υπήρξαν θετικά βήματα προς μία τέτοια κατεύθυνση, καθώς συμφωνήσαμε, πριν πάμε στην επόμενη διάσκεψη, να υπάρξουν οι απαραίτητες συζητήσεις ανάμεσά μας.
Το ΚΚΕ επιμένει για τον κίνδυνο ενός πολέμου στην περιοχή, με συμμετοχή ενδεχομένως και της χώρας μας. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Αστάθεια και ανασφάλεια υπάρχουν στην περιοχή μας. Η εξωτερική μας πολιτική προσβλέπει στην ειρήνη και στη σταθερότητα. Οι παλιοί μου σύντροφοι επί τρία χρόνια το αμφισβητούν αυτό. Λένε ότι, όπου πάμε, δεν πάμε για αυτούς τους στόχους αλλά για «να προωθήσουμε τις επενδύσεις της αστικής τάξης και τον πόλεμο». Φοβάμαι ότι έχουν μεγάλη ιδέα και δέος απέναντι στην αστική τάξη στην Ελλάδα. Αν είχαμε αστική τάξη που μπορεί να κάνει επενδύσεις σε δεκάδες χώρες τότε δεν θα είχαμε το είδος του καπιταλισμού που έχουμε σήμερα.
Ενόψει της έναρξης των συζητήσεων για τις αλλαγές στην ευρωζώνη, τι σας ανησυχεί, κ. υπουργέ;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Ότι συζητάμε για τη μία ή την άλλη αλλαγή, στηρίζουμε τη μία ή την άλλη επιμέρους πρόταση, αλλά δεν βλέπουμε το κύριο. Το γεγονός δηλαδή, ότι η ευρωζώνη και το θεσμικό της σύστημα είναι ένα παράλληλο σύστημα έξω από τις συνθήκες. Κάναμε πενήντα χρόνια να υλοποιηθούν βήματα εκδημοκρατισμού της Ε.Ε. και κατόπιν έβγαλαν από αυτό το σχετικά εκδημοκρατισμένο σύστημα τη νομισματική πολιτική και τα συνακόλουθά της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχει καν στις διαδικασίες της ευρωζώνης. Το κύριο, λοιπόν, είναι να τεθεί αυτή υπό το καθεστώς των συνθηκών, με τον έλεγχο και τις πρωτοβουλίες της Ευρωβουλής καθώς και της ισότητας μεταξύ των κρατών μελών. Γι’ αυτό θεωρώ σπουδαία την πρωτοβουλία που ανέλαβε πρόσφατα η Ελλάδα για τη συζήτηση τέτοιων θεμάτων από κοινού με εννέα άλλα κράτη της Ε.Ε. και τις υποψήφιες χώρες.
Εκτιμάτε ότι ο Π. Καμμένος είναι «καθαρός» στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού; Και, αν ναι, γιατί δεν δέχεστε την πρόταση της Ν .Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ν.Δ. ακολούθησε τη γνωστή τακτική της: κατασκευάζει ανύπαρκτη υπόθεση, τη στηρίζει σε μια «πηγή» που αποδεικνύεται ότι ήταν «έξω», κοντά της. Το ίδιο έκανε με την επίσκεψη Ερντογάν. Πριν ξεκινήσει η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ακροδεξιά, με επικεφαλής τον έκπτωτο, ανακάλυψαν την αποτυχία της. Αφού ανακάλυψαν το ανύπαρκτο σκάνδαλο και την ανύπαρκτη αποτυχία, που ακόμα δεν μας είπαν σε τι συνίσταται, μετά άρχισαν να κάνουν καταλογισμό ευθυνών. Όταν, όμως έχεις ανύπαρκτες υποθέσεις, ποιο το νόημα ενός τέτοιου καταλογισμού;
Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί και εσάς προσωπικά ότι ζημιώνετε τη χώρα. Πολύ περισσότερο καθώς επιμένει ότι διοχετεύτηκε πολεμικό υλικό στους τρομοκράτες του ISIS…
ΚΟΤΖΙΑΣ: Θαq ήταν καλό αν η Ν.Δ. έπαυε να θεωρεί ως εξωτερική πολιτική το αναμάσημα κάθε είδους ψευτιάς που δημοσιεύεται στον φιλικό της Τύπο. Να σας θυμίσω ότι από την υπόθεση της Τσεχίας μέχρι και εκείνη της Ισπανίας οι αντίστοιχες χώρες μάς ζήτησαν συγγνώμη, ενώ εκείνη μας καθύβριζε που πήραμε μέτρα. Ότι έπαθε παράκρουση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού Τσίπρα στις ΗΠΑ, αλλά όταν πήγαν τα στελέχη της να κουβεντιάσουν με χαμηλόβαθμα στελέχη του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών έπαθαν… μούγγα; Η Ν.Δ. κάνει εξωτερική πολιτική της ανευθυνότητας. Την πράττει με το κεφάλι μέσα στο χώμα, πιο σωστά στη λάσπη, της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Ως προς τον Daesh, αναφέρεται σε μια υπόθεση του 2012-14, άρα εκείνη πρέπει να μας πει αν είναι αλήθεια ή όχι.
Σήμερα ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Ν.Δ. Πώς τη χαρακτηρίζετε ως κόμμα;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι ένα δεξιό κόμμα με ακροδεξιούς κράχτες. Σήμερα, σε αντίθεση με άλλες εποχές δεν σκέφτεται επαρκώς και δεν αναστοχάζεται. Αυτό ασφαλώς δεν αφορά όλους και όλα στις γραμμές της. Αλλά την κυρίαρχη τάση. Τάση στην οποία δεν ενσωματώθηκαν τα όποια θετικά χαρακτηριστικά της λαϊκής Δεξιάς.
Και το Κίνημα Αλλαγής; Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τη Φώφη Γεννηματά;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει να καταλήξουν τι ακριβώς θέλουν να είναι. Τσόντα της Ν.Δ.; Υπάλληλοι συμφερόντων; Εκφραστές λαϊκών συμφερόντων; Να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Προς το παρόν, στον λόγο που εξωτερικεύουν κυριαρχεί ο λόγος των παλιών επαγγελματιών της πολιτικής και συνοδοιπόρων της Ν.Δ., των ανθρώπων του χθες που νομίζουν ότι είναι το καινούργιο. Με εντυπωσίασε, δε, ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της ταυτίστηκε στην πρόσφατη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική σε πολλά με τη Χρυσή Αυγή.
Βλέπετε κοινά σημεία ανάμεσα τους;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Παρατηρώ ότι ως προς στην εξωτερική πολιτική λένε πολλές φορές ακριβώς τα ίδια, άνευ σημασίας επιχειρήματα. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν την υπάρχουσα αποδοχή της εξωτερικής μας πολιτικής από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Το δράμα τους είναι ότι οι σε βάρος μου προσωπικές ύβρεις και τα ψέματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο της απούσας από τον λόγο τους εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι βλέπω την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αναγάγει, ελλείψει σχεδίου και προγράμματος τον νέο απομονωτισμό και την αδράνεια σε μέγιστη αρχή. Όσο για τον όρο που πρόσφατα χρησιμοποιούν για τον νέο πατριωτισμό, είναι ένας όρος που τον παρουσίασα εγώ στη συζήτηση της δεκαετίας του ’90, αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι με αερολογίες.