Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Υπουργό Πατριωτών και Βετεράνων της Δημοκρατίας της Κορέας Σουνγκ Τσουν Παρκ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.
Ο κ. Αβραμόπουλος επέδωσε στον κ. Παρκ τη διαμνημόνευση «Αστέρα Αξίας και Τιμής», ενώ μετά την τελετή παρασημοφόρησης προβλήθηκε βίντεο με υλικό του αρχείου του Πολεμικού Μουσείου από τη δράση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.
Παρόντες ήταν και δύο Έλληνες βετεράνοι, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων Πολέμου Κορέας, Υποστράτηγος ε.α. Στυλιανός Δράκος και το μέλος του Προεδρείου της Ένωσης, Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τσουβαλάς.
Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι “τo ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, αποτελούμενο από 1.000 άτομα, κυρίως από τα δύο όπλα, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού, συνεισέφεραν με μεγάλες θυσίες στην προστασία της ακεραιότητας της δημοκρατίας της Κορέας και βεβαίως του πολυπόθητου αγαθού για όλους τους λαούς του κόσμου, της ελευθερίας.
Πριν από 20 περίπου χρόνια αισθάνθηκα βαθιά συγκίνηση όταν είχα την τιμή να επισκεφθώ το σημείο στα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Κορέας και τη Βόρεια Κορέα, όπου υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες σε αυτό τον πόλεμο.
Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να εκφράσω τις ευχαριστίες της ελληνικής Πολιτείας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς την Κυβέρνησή σας και όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τώρα, που διατηρούν άσβεστη τη μνήμη αυτής της ελληνικής συνεισφοράς στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία”.
Από την πλευρά του ο Σουνγκ Τσουν Παρκ δήλωσε:
“Σας διαβεβαιώ πως τον αγώνα και τη θυσία που έκαναν οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος τότε στον πόλεμο της Κορέας, ο λαός μας και οι Κυβερνήσεις μας δεν τον ξέχασαν.
Με τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων, η Κορέα μπόρεσε να ορθοποδήσει και να μπορέσει να δημιουργήσει το θαύμα όπως αποκαλείται το πώς μπόρεσε να αναπτύξει και τη δημοκρατία και να έχει οικονομική ανάπτυξη.
Για αυτό το λόγο δεν παραλείπει η Κυβέρνησή μας να προσπαθεί να δείξει την ευγνωμοσύνη της καλώντας τους βετεράνους του πολέμου στην Κορέα, αλλά και να αποστέλλει εκπροσώπους της Κυβέρνησης στις χώρες οι οποίες έχουν βοηθήσει την Κορέα.
Σε αυτό εντάσσεται ο σκοπός της επισκέψεώς μας. Έχουμε προσκαλέσει σήμερα για να τους δείξουμε δια ζώσης την ευγνωμοσύνη μας, τους βετεράνους και τους απογόνους τους, ενώ θα απένειμουμε υποτροφίες στα εγγόνια των βετεράνων.
Για εμάς είναι φέτος μία χρονιά μεγάλης σημασίας, γιατί πριν από 60 χρόνια επετεύχθη η εκεχειρία του πολέμου της Κορέας.
Είμαστε σε αυτή τη φίλη χώρα η οποία μας βοήθησε περισσότερο αναλογικά από άλλες. Και ευχαριστούμε πάρα πολύ και θα είμαστε αιώνια ευγνώμονες”.