Κοινό λόμπυ ελληνοαμερικανών και αμερικανοεβραίων!

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Κοινό λόμπυ σχημάτισαν και λειτουργούν στο αμερικανικό Κογκρέσσο ελληνοαμερικανοί και  αμερικανοεβραίοι βουλευτές για την πρόωθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αποτελεί προέκταση προσπαθειών τα τελευταία χρόνια Αθήνας και Τελ Αβιβ  αλλά και αντίστοιχων οργανώσεων στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικές της σημασίας της συνεργασίας αυτής και των προοπτικών που ανοίγονται είναι  οι συναντήσεις με αμερικανοεβραικές οργανώσεις που είχε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εν εξελίξει επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον , αλλά και ο Υπουργός Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος πριν μερικές ημέρες.
 

Τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συζήτησε με στελέχη αμερικανοεβραϊκων οργανώσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη σημερινή συνάντηση τους στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στον κ. Βενιζέλο να ενημερώσει τους συνομιλητές του για αρκετά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, καθώς και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.
 
Πριν από τη συνάντησή του με τα στελέχη των αμερικανοεβραϊκων οργανώσεων, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών φορέων.
 
Το πρόγραμμα των  επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ξεκίνησε με συνάντηση που είχε στο Κογκρέσο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Εντ Ρόις. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης.Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου συνεχίζεται με συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στο μεταξύ ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος - παρόντος και του Αρχηγού  ΓΕΕΘΑ στράτηγού Μιχ. Κωσταράκου - είχε τις προάλλες συναντηση  στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τις Ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις ΑΗΙ και AHEPA, καθώς και  Αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργανώνουν σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για τις εξελίξεις στις Ελληνοϊσραηλινές και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και τις πρωτοβουλίες της χώρας μας ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.Στην αντιπροσωπεία εκπροσώπων από την Ελληνική και την Εβραϊκή διασπορά συμμετείχαν από το American Hellenic Institute (AHI) οι κ.κ. Νικ Λαρυγγάκης, Τζέιμς Λαγός, Κώστας Αλεξάκης και Πήτερ Μπότα. Την οργάνωση AHEPA εκπροσώπησαν οι κ.κ. Άντονι Κουζούνης, Βασίλης Μωσαΐδης, Νικ Αρουτζίδης και Άντριου Καφφές.Εκ μέρους των Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι κ.κ. Malcolm Hoelein, Richard Stone, Allan Jacobs, DanMariaschin, Robert Sugarman, William Bram και Alan Schneider.