Κι όμως δεν είναι όλοι βέβαιοι ότι ο “πλούτος” που διαθέτει η Ελλάδα σε υδρογονάνθρακες είναι αυτός που δημόσια έχει αρχίσει να παρουσιάζεται περίπου ως δεδομένος.
Διαφορετικές απόψεις εκφράζονται και είναι χρήσιμο να ακούγονται. Δυο άνθρωποι που ασχολούνται με το ζήτημα σοβαρά, ο Δρ.Βασίλης Καρκούλιας και ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης ,πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων διατυπώνουν την δική τους άποψη και θέτουν ορισμένα ερωτήματα με αφορμή μια ημερίδα.
Γράφουν λοιπόν:
Με αφορμή την ημερίδα που οργανώθηκε στις 10 Απριλίου 2014 από το «Ίδρυμα Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Αναστασίας-Σαμαρά Κρίσπη», σε συνεργασία με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Η Ενεργειακή και Στρατηγική ΑΟΖ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο – Νομικές και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις» και τις διαπιστώσεις των ομιλητών ειδικότερα στα θέματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων παρατηρούμε τα ακόλουθα:
• Συνεχίζεται από τους ίδιους επιστήμονες να γίνονται αναφορές για αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα της τάξης των πολλών δισ. βαρελιών, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα. Αν πράγματι υπάρχουν, γιατί κανένας – από αυτούς που γνωρίζουν – δεν μας υποδεικνύει πού είναι να πάμε να τα εξορύξουμε; Θεωρητικές απόψεις ή στατιστικές θεωρήσεις μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες δεν είναι πλέον παραδεκτές.
• Γιατί δεν ξεκινάμε άμεσα να βρούμε και να αξιοποιήσουμε αυτά τα αποθέματα που έχουμε εντοπίσει και στη θάλασσα και στην ξηρά, εκεί που τεχνικά και νομικά επιτρέπεται; Ιδιαίτερα μάλιστα σε εκείνες τις περιοχές που ήδη έχουμε ερευνήσει, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα γεωλογικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά αλλά και τα επιτρεπόμενα θαλάσσια βάθη;
• Γιατί όλοι δεν πιέζουμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει και αδιαφορούμε για τις τεράστιες καθυστερήσεις; Ο Πρωθυπουργός και στην ομιλία του στο Ζάππειο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις έθιξε το θέμα της σπουδαιότητας της οριοθέτησης της ΑΟΖ και στο οποίο έδωσε άμεση προτεραιότητα. Αλήθεια που βρίσκεται η υπόθεση αυτή σήμερα, ακόμη και με την Ιταλία;
• Για ακόμη μια φορά συνεχίζεται ένα θέατρο σειράς μεγαλόσχημων εξαγγελιών που συνοδεύεται μόνο από αναποτελεσματικότητα και μεγάλες καθυστερήσεις.
Είναι καιρός έστω και τώρα, να αφήσουμε τα λόγια και τις εσκεμμένες πλέον καθυστερήσεις που δείχνουν σημάδια σκοπιμότητας και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της πιο πάνω ημερίδας, δηλώθηκε από τουλάχιστον ένα ομιλητή, που δεν είναι και ο καταλληλότερος για δράσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων – και μάλιστα παρουσία επιστημόνων που διετέλεσαν σε διευθυντικές θέσεις στην πρώην ΔΕΠ Α.Ε και ΕΛ.ΠΕ Α.Ε – ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανυπαρξία επιστημονικού δυναμικού με τέτοιες ειδικότητες.
Λες και ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, έγινε από άσχετους και μη ειδικούς!
Για όσους δεν γνωρίζουν, όπως πιθανόν και ο παραπάνω ομιλητής, τους ενημερώνουμε για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό, με 35-ετή εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, το οποίο έχει ξανακάνει με επιτυχία όλα αυτά στο παρελθόν και το οποίο δεν το αφήνουν να εργαστεί και να προσφέρει. Είναι σίγουρο ότι αν οι ειδικοί Έλληνες επιστήμονες είχαν αξιοποιηθεί από την αρχή, ήδη θα είχαμε αποτελέσματα.
Κατά την διάρκεια σύνταξης της ανακοίνωσης αυτής, έγινε νέα εξαγγελία από το ΥΠΕΚΑ, σχετικά με αίτημα της Ιταλικής εταιρίας ENEL για έρευνα σε τρείς νέες περιοχές της Ελλάδας. Είμαστε της άποψης, εφ’όσον το Υπουργείο είναι έτοιμο, να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, το συντομώτερο δυνατό, η εξαγγελία αυτή να πάρει σάρκα και οστά.
Συγχρόνως θα πρέπει το Υπουργείο αλλά και η ξένη εταιρία να είναι πιο προσεκτικοί όταν εκδίδουν χάρτες με περιοχές προς παραχώρηση, δεδομένου ότι στην αιτουμένη περιοχή της Β.Δ Πελοποννήσου, περιλαμβάνεται έκταση ξηράς περίπου 97 τετρ. χιλιομέτρων που ανήκει στην παραχώρηση Κατακόλου η οποία ήδη ανατέθηκε στην Εταιρία Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε και της οποίας τη σύμβαση αναμένουμε να υπογραφεί στο άμεσο μέλλον.
Τα πετρέλαια δεν βρίσκονται με λόγια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις ακαδημαϊκού περιεχόμενου και πρωθυπουργικές πολιτικές εξαγγελίες, αλλά με άμεση δράση, και αποτελεσματική δουλειά.
Επίσης διαβάσαμε, ότι εδώ και μερικές ημέρες, ορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού ως σύμβουλος του για θέματα ενέργειας, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, κ. Σ. Κασσίνης.
Δεν γνωρίζουμε εάν μετά από 2,5 χρόνια, η ενεργειακή πολιτική στα θέματα υδρογονανθράκων που ακολούθησε η Ελληνική Κυβέρνηση θα αλλάξει ή θα συμπληρωθεί με νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει πιθανόν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Εμείς σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε επιτυχία στο έργο του, αν αυτό είναι για το καλό της χώρας.
Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει στενότερη και ουσιαστική συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες, που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον την Ελληνική πραγματικότητα κι έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία.
Διαβάστε ακόμη:
ΑΟΖ υδρογονάνθρακες,οι επαγγελματίες πατριώτες και ο κίνδυνος «μικρασιατκής καταστροφής»