Ο πρωθυπουργός έφυγε από τη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται αυτή την εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την σκυτάλη στον Πάνο Καμμένο ο οποίος από την Τετάρτη θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ρωσίας αναζητώντας όχι χρήματα αλλά “δύναμη πυρός”! Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος του NATO η οποία διαθέτει ζωτικής σημασίας για την άμυνά της οπλικά συστήματα. Αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Επί της ουσίας η ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα είναι ρωσική και η συντήρησή της για να παραμείνει “ανοιχτή” και ανθεκτική είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα μετά από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία.
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος “παίζει” ουσιαστικά “εντός έδρας” στο ταξίδι του στην Μόσχα. Οι σχέσεις και οι επαφές που έχει με την Ρωσία είναι καλές αν κι έχει δεχτεί πολλές φορές κριτική γι΄ αυτές από τους “δυτικούς συμμάχους”. Δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις τους σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα οφειλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες και στενότερες σχέσεις με την Ρωσία. Η οποία συγκαταλέγεται στην ανάλυσή του στους “εναλλακτικούς παίκτες” που μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα αν η Ευρώπη εξακολουθήσει να μας αντιμετωπίζει ως αποπαίδι.
Στο πεδίο δράσης του ΥΕΘΑ ,την Άμυνα υπάρχει τεράστιο αμφίδρομο ενδιαφέρον μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.
Την εποχή των “παχέων αγελάδων” στους εξοπλισμούς η Ελλάδα είχε κάνει το αδιανόητο: είχε προμηθευτεί ρωσικά οπλικά συστήματα τελείως άγνωστα και ασύμβατα με τους νατοϊκούς κωδικούς! Κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα. TOR M-1 και OSA-AKM αγοράστηκαν από την Ελλάδα και προκάλεσαν …εγκεφαλικά σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Μετά από περιπέτεια η Ελλάδα βρέθηκε και το υπερ-όπλο που λέγεται S-300 στην Κρήτη! Η Κύπρος που τους αγόρασε δεν μπορούσε λόγω των τουρκικών και δυτικών αντιδράσεων να τους “φιλοξενήσει” κι έτσι βρέθηκαν στην Κρήτη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο ταινίας τρόμου για τους νατοϊκούς αξιωματούχους. Μόνο που ήταν πραγματικότητα.
Η “λύση” που επί της ουσίας επιβλήθηκε ήταν η απαξίωση όλων αυτών των ρωσικών συστημάτων. Τα προβλήματα στην συντήρησή τους δεν μπορούν να αποδοθούν σίγουρα μόνο στην ρωσική πλευρά. Οι κυβερνήσεις των Αθηνών με…τρόπο απέφευγαν την διαρκή συντήρησή τους. Σ΄ ότι αφορά στους S-300,απέφυγαν ακόμη και την εκπαιδευτική τους χρήση! Μην ξεχνάμε ότι οι S-300 έριξαν τον ένα και μοναδικό εκπαιδευτικό τους πύραυλο μόλις στις 13 Δεκεμβρίου 2013 σχεδόν …20 χρόνια μετά από την εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Η βολή έγινε με ΥΕΘΑ τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κι έχει λάβει πλέον ιστορικές διαστάσεις!
Η “ρωσική βιτρίνα” στο NATO
Η προμήθεια τόσο σημαντικών ρωσικών όπλων και μάλιστα σε μία εποχή που η Ρωσία βρισκόταν σε φάση διεθνούς απαξίωσης δεν ήταν μικρή υπόθεση. Κι όχι για λόγους οικονομικούς. Η Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 90 έγινε η “βιτρίνα” στην οποία η Ρωσια “διαφήμιζε” τα όπλα της σ΄ όλο το ΝΑΤΟ! Γίναμε η μοναδική χώρα της Συμμαχίας στην οποία το 60% των προηγμένων αντιαεροπορικών της ήταν από τη Ρωσία!
Το εμπάργκο που επέβαλλε η ΕΕ στην Ρωσία και τα “αντίποινα” της τελευταίας προς τις χώρες μέλη έχουν επιβαρύνει την δύσκολη σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σ΄ ότι έχει να κάνει με την συντήρηση των αξιόπιστων αντιαεροπορικών ρωσικών συστημάτων. Οι κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν και την ρωσική κοινοπραξία Almaz-Antey η οποία δεν μπορεί να διαθέσει οπλικά συστήματα αλλά και τεχνική υποστήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.
Η Ελλάδα διαθέτει:
•Προβολαρχίες S-300PMU-1
•Πάνω από τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, και αυτά παραγωγής της Almaz-Antey.
• 21 συστήματα OSA-AKM. Τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά σοβιετικής προέλευσης ανήκαν στο στρατό της Ανατολικής Γερμανίας, και, όταν διαλύθηκε η χώρα, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.
Στόχος του Πάνου Καμμένου είναι όλα αυτά τα συστήματα να αρχισουν να δουλεύουν “ρολόϊ”. Και αυτό θα επιδιώξει στο ταξίδι του στη Μόσχα.
Η Ρωσία δεν είναι καθόλου αδιάφορη σ΄ αυτή τη προοπτική. Και όχι μόνο για τους προφανείς οικονομικούς λόγους. Αλλά γιατί θέλει να έχει πάντα “ζωντανή” την “βιτρίνα” των οπλικών συστημάτων εντός NATO.
Όσοι αναμένουν συζητήσεις περί νέων αγορών θα διαψευστούν . Όχι μόνο επειδή “λεφτά δεν υπάρχουν” ως γνωστόν αλλά επειδή ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να διατηρήσει τις απαραίτητες ισορροπίες με τον άλλο μεγάλο και παραδοσιακό “παίκτη” στον οποίο προσβλέπει η Ελλάδα εκτός ΕΕ. Τις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του στις 21 Μαίου και η συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Α.Κάρτερ είναι πολύ σημαντική . Οι αμερικανοί που τα τελευταία χρόνια προειδοιούν διαρκώς τους Ευρωαπίους να “χαλαρώσουν τη θηλειά” για να μην οδηγηθούν “οι Έλληνες στην αγκαλιά του Πούτιν”, έχουν δείξει τις προθέσεις τους και στο πεδίο των εξοπλισμών. Οι προτάσεις για παραχώρηση μεταχειρισμένου αμυντικού εξοπλισμού έναντι “φιλικών τιμών” πέφτουν βροχή από την Ουάσινγκτον κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι αμερικανοί ασφαλώς είναι ικανοποιημένοι από την ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυχγρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και προσβλέπουν και στο δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα : αυτό του εκσυγχρονισμού 130 μαχητικών αεροσκαφων F-16.