Καμμένος: Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή

Πρώτη Δημοσίευση: 2019-02-14 09:52:54
Τελευταία Ενημέρωση: 2019-02-14 10:46:54

 Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε συνέντευξή του, μεταμεσονύκτια, στον τ/σ «Σκάι» εκτίμησε ότι, αν και επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο, εντούτοις δεν έχει τον πολιτικό χρόνο να φθάσει ως εκεί.

Εκτίμησε, ακόμα, ότι κανένα κόμμα δεν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία και υποστήριξε ότι την επομένη των εκλογών, αν η ΝΔ δεν βγει αυτοδύναμη, οι Α. Σαμαράς, Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης θα προχωρήσουν σε «ακροδεξιά λύση».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι από τις κάλπες θα αναδειχθούν καινούριες δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να βρεθεί συνισταμένη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την εξεύρεση πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τον ίδιο να προτείνει για την θέση του πρωθυπουργού τον Κώστα Καραμανλή. Διερωτήθηκε δε, αν μια τέτοια πρόταση θα την αρνιόταν ο Κ. Μητσοτάκης.

Απέκλεισε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, καθώς και με τον Γ. Καρατζαφέρη και τον Κ. Βελόπουλο, τονίζοντας επιπλέον, ότι δεν θα υπάρξει ξανά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τον Δ. Καμμένο και τον Τ. Μπαλτάκο υπενθύμισε ότι με τον πρώτο «έχουν ανταλλαγεί βαριές κουβέντες», ενώ με τον δεύτερο -όπως σημείωσε- συνομιλεί, όπως συνομιλεί και με το Φόρουμ Ελλήνων Συντηρητικών, για να προσθέσει ότι οι ΑΝΕΛ έχουν πάντα τη δυνατότητα συνεργασιών.

Τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν είναι ακροδεξιό κόμμα, είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με πατριωτικές δυνάμεις και ότι θα είναι η δύναμη της σταθερότητας, ενώ για τις αποχωρήσεις από το κόμμα είπε χαρακτηριστικά: «όσο περισσότεροι παραιτούνται, τόσο περισσότεροι έρχονται».

Ανακοίνωσε ότι οι ΑΝΕΛ θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές ως «Ανεξάρτητοι Έλληνες-Ευρωσκεπτικιστές» διευκρινίζοντας ότι «δεν ζητάμε Grexit», αλλά «είμαστε υπέρ της Ευρώπης των εθνών-κρατών και δεν μπορεί να κάνουμε υποκλίσεις στην Μέρκελ και στον Γιούνκερ που είναι υπέρ της κατάργησής τους».

Σε ερώτηση για την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015, απάντησε ότι αυτοί οι μήνες δεν ήταν καταστροφικοί για τον λαό και ότι ο ίδιος δεν έχει μετανιώσει για εκείνη την περίοδο, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση τότε έφθασε στα όριά της με τη διαπραγμάτευση και τελικά έφερε μια συμφωνία «πολύ καλύτερη από αυτή που υπήρχε».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωσή του, τον Ιούλιο του 2015, ότι «ο στρατός εγγυάται την σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας», αφού πρώτα σημείωσε ότι «δεν είναι η ώρα να κάνουμε τη κουβέντα αυτή, κάποτε θα την κάνουμε» είπε: «εκείνες τις ώρες υπήρχαν πολλά σενάρια για αποσταθεροποίηση της χώρας. Εγώ είχα την ευθύνη του να μπορέσει το στράτευμα να αντιληφθεί ότι, παρόλο που είναι αριστερή κυβέρνηση, δεν πρόκειται να θιχτούν οι εθνικοί σχεδιασμοί και η δυνατότητα του στρατεύματος να μην εμπλακεί στην πολιτική».

Όπως εξήγησε «ήταν η εποχή που υπήρχαν τα συλλαλητήρια και στην Ουκρανία, υπήρχε εμπλοκή δυνάμεων τέτοιων που δημιούργησαν καταστάσεις ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Υπήρχαν πληροφορίες ότι θα προσπαθήσουν κάποιοι να δημιουργήσουν προβλήματα ακόμα και στο στράτευμα».

Κατέστησε σαφές ότι δεν αναφέρεται στην προσπάθεια πραξικοπήματος, αλλά «ήταν η εποχή που είχαμε τρομοκρατικά χτυπήματα ισλαμιστών στην Ευρώπη, είχαμε είσοδο προσώπων μέσω των προσφύγων και υπήρχαν πληροφορίες ότι περνούσαν μέσω της Ελλάδας».

Επανέλαβε, «Προσπάθησα και διασφάλισα να μην υπάρχει αλλαγή εθνικών σχεδιασμών» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι κατάφερε τον στόχο του «να υπάρχει εμπιστοσύνη στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και στο στράτευμα, να υπάρχει ηρεμία».

Αναφερόμενος πάντα στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι ο Γ. Βαρουφάκης «ήταν υπάλληλος του Σόιμπλε και έφαγε «κλωτσιές» τον Ιούλιο του 2015 από τον Αλ. Τσίπρα, όταν ανακαλύψαμε ότι προωθούσε το σχέδιο Σόιμπλε να πάρει η Ελλάδα 80 δισ. ευρώ, να βγει εκτός Ευρώπης και να μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων».

«Κάναμε τον σχεδιασμό, μέσω της Αμερικής, με τους Γάλλους και όταν ξύπνησε το πρωί ο Βαρουφάκης να πάει στο Eurogroup του είπαμε: «θα πάρεις αυτή την πρόταση και θα πας» και αυτός απάντησε: «μα έχω συμφωνήσει με τον Σόιμπλε». «Τον πετάξαμε έξω με τις κλωτσιές, μπήκε μέσα ο Τσακαλώτος και κάναμε τη συμφωνία» είπε ο Π. Καμμένος, ενώ ερωτηθείς αν ο Γ. Βαρουφάκης είχε κάνει μυστική συμφωνία με τον Β Σόιμπλε απάντησε: «μπορεί, λόγω της τρέλας του».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με το «υπάλληλος του Σόιμπλε», είπε ότι «ο Βαρουφάκης, όταν πήγε να περάσει το σχέδιο Σόιμπλε τον Ιούλιο του 2015, το έκανε δουλικά έχοντας συντονιστεί με τον Σόιμπλε», επαναλαμβάνοντας: «φέρθηκε ως υπάλληλος του Σόϊμπλε. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτά που λέω. Επαναλαμβάνω ότι (σ.σ. ο Γ. Βαρουφάκης) είτε είναι κερδοσκόπος, είτε είναι τρελός, είτε είναι υπάλληλος του Σόιμπλε».

Υποστήριξε επίσης ότι «πιάσαμε επανειλημμένως τον Γ. Βαρουφάκη να λέει ψέματα στα υπουργικά συμβούλια, άλλα έλεγε έξω και άλλα μέσα, προσπαθούσε να περάσει το σχέδιο Σόιμπλε και να εμπλέξει την κυβέρνηση» και ότι ο ίδιος ο Γ, Βαρουφάκης πρότεινε στις Βρυξέλλες, σε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο, να αποδεχθεί η Ελλάδα το σχέδιο Σόιμπλε. «Και εκεί κατάλαβα ότι παίζει παιχνίδια κερδοσκόπων ή του Σόιμπλε» σημείωσε.

Για τον λόγο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση ο κ. Καμμένος είπε ότι ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι υπήρξε μεθόδευση ώστε «να χάσουμε τη φωνή μας στη Βουλή», ενώ στα περί «στημένου διαζυγίου» τόνισε ότι «η σύγκρουση ήταν αληθινή, όπως αληθινή ήταν και η συνεργασία».

Σημείωσε ότι δεν ήταν επιθυμητός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «προετοίμαζαν την προοδευτική διακυβέρνηση» και ότι η επίθεση εναντίον του ξεκίνησε με αφορμή το ταξίδι του στις ΗΠΑ όπου πρότεινε το Plan B, το αμυντικό δηλαδή υποκατάστατο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερωτηθείς γι’ αυτό, είπε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι θα το προτείνει, με τον κ. Τσίπρα να λέει στον κ. Καμμένο ότι εκείνος στηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αφήνοντας περιθώρια στον Π. Καμμένο να «προσπαθήσει το Plan B».

Είπε ότι δεν είχε καμία δυνατότητα να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης το καλοκαίρι, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση δεν έπρεπε να ανατραπεί», διότι διαφορετικά η χώρα δεν θα έβγαινε από τα μνημόνια, δεν θα δίνονταν αναδρομικά, δεν θα είχαν ληφθεί οικονομικά μέτρα, ούτε θα είχαν υπογραφεί οι συμφωνίες με την Exxon για τα ενεργειακά. Και επιπλέον αν γινόταν πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης και πάλι το όνομα της γειτονικής χώρας θα εμπεριείχε τον όρο «Μακεδονία» καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αντιτάσσεται στη σύνθετη ονομασία erga omnes.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οποιοσδήποτε παραδίδει ενσυνείδητα τον όρο «Μακεδονία» συμμετέχει σε σχέδιο που προδίδει τα δίκαια της χώρας και πω; ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία» και θα εξακολουθήσει να τη λέει «Σκόπια». Σε ερώτηση αν θέλει καλύτερη συμφωνία, απάντησε: «δεν θέλω καμία συμφωνία, θέλω τη διάλυση των Σκοπίων. Αυτό συμφέρει την Ελλάδα».

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι δεν έχει πρόβλημα με την ενδεχόμενη μεταφορά στη γειτονική χώρα δραστηριοτήτων της βάσης του Ιντσιρλίκ, αλλά «με το όνομα έχω πρόβλημα». Εκτίμησε δε, ότι αφού στο Κόσσοβο θα υπάρξει αλλαγή συνόρων, θα ακολουθήσουν «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια».

Ανέφερε ότι βοήθησε τον πρωθυπουργό να πάρει σωστές αποφάσεις που οδήγησαν στο να γίνει η Ελλάδα ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά , όπως ανέφερε, «εκεί υπέγραψε με το δεξί, μακάρι να συνεχίσει», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι και οι σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αναπτύχθηκαν χάρη στους ΑΝΕΛ.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ και παραδοσιακός εταίρος της Ρωσίας, έως το σημείο που οι σχέσεις μαζί της να μην επηρεάζουν την στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Τόνισε ότι θα ξαναπάει στα Ίμια που είναι ελληνικό νησί και εξέφρασε την ενόχλησή του για την αναφορά σε αρχή διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία, καθώς μια τέτοια αναφορά «φεύγει από τις ελληνικές θέσεις».

Υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, θα «προασπίσει τις ελληνικές θέσεις», ενώ δεν απέκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «νέου Σχεδίου Ανάν» για την Κύπρο.

Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με την απλή ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν ανακοινώνονται πριν, αλλά ταυτόχρονα με τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Έκανε λόγο για λάθη στον χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι, παρ’ όλα αυτά, η συνολική διαχείριση του ζητήματος επέτρεψε να μην καταστεί η Ελλάδα στόχος τρομοκρατών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε τις καταγγελίες του κατά του Ν. Κοτζιά, δηλώνοντας εκ νέου ότι θα καταθέσει τον φάκελο με τα στοιχεία που έχει στον εισαγγελέα, άμα κληθεί.

Ανέφερε ότι ενοχλείται από τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η κ. Β. Θάνου δεν προσέφερε τίποτα στο Μαξίμου και ταυτόχρονα συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τον κ. Μ. Πετσίτη απάντησε τον είχε δει σε διάφορες συγκεντρώσεις το 2015, καθώς και με τον κ. Ν. Παππά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να γνωρίζει τίποτα περαιτέρω. Για τον κ. Ν. Νικολόπουλο είπε ότι «έχει πάρει και από το ΚΕΕΛΠΝΟ και κρατική διαφήμιση».

Ο Π. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμησή του για το πρόσωπο του Γ. Βουλγαράκη, σημειώνοντας και ότι θα τον εμπιστευόταν αν ο ίδιος ψήφιζε ως δημότης Αθηναίων, ενώ για τους ΑΝΕΛ είπε ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης, αλλά σε διαφορετικούς συνδυασμούς.

Τέλος, εξέφρασε την υπερηφάνεια για το έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της προσφοράς των στελεχών των ΑΝΕΛ στις θέσεις ευθύνης που είχαν, ασχέτως των μετέπειτα εξελίξεων, και σημείωσε ότι εκείνο το οποίο θα ευχόταν θα ήταν «να μην είχα εξαπατηθεί από τον κ. Κοτζιά, που ήταν αυτός ο οποίος παρέσυρε και τον Τσίπρα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ