Με τη θέση ότι η κύρωση της τροποποιητικής σύμβασης από τη Βουλή για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη Ν. Καβάλα «δεν συναρτάται, ούτε εξαρτάται από τις όποιες τυχόν όψιμες επιστολές και επιγενόμενες ενδοεταιρικές διενέξεις, οι οποίες, στον βαθμό που υφίστανται ή θα εκδηλωθούν, δεν αφορούν το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε την εκτελεστική εξουσία, αλλά θα πρέπει να επιλυθούν με άλλα μέσα και σε άλλα ακροατήρια», η κυβέρνηση, δια του υπουργού Περιβάλλοντος Ευάγγελου Λιβιεράτου, επέμεινε στην ανάγκη ψήφισης της τροποποιητικής σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο, την KAVALA OIL και την Energean Oil (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε).
H ψηφοφορία του σχετικού νομοσχεδίου μετατέθηκε για την προσεχή Τρίτη, καθώς υποβλήθηκε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με το νομοσχέδιο, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να το αποσύρει, ενόψει των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από τη διένεξη που ξέσπασε ανάμεσα στην Energean Oil και την KAVALA OIL, τους αντισυμβαλλόμενους δηλαδή, με το ελληνικό δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το γεγονός ότι η Energean Oil εμφανίζεται ως ξεχωριστή ανάδοχος, αφού είναι απλώς πλειοψηφικός μέτοχος στην KAVALA OIL.
Όπως όμως έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Λιβιεράτος, η Energean Oil υπογράφει ως δεύτερη ανάδοχος, «δυνάμει των συμβολαιογραφικών πράξεων του 2008 και του 2009 εκχώρησης, με τις οποίες η KAVALA OIL μεταβίβασε όλα τα εκ της συμβάσεως δικαιώματα και υποχρεώσεις ως ανάδοχος στην Energean Oil, παραμένοντας αλληλέγγυα και εξ΄ολοκλήρου υπεύθυνη από κοινού με την Energean για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων και, ως εκ τούτου είναι αυτονόητο, ότι και οι δύο εταιρείες πρέπει να εμφανίζονται ως συμβαλλόμενες» με το ελληνικό δημόσιο.
«Σε κάθε περίπτωση, η Energean έχει εξαγοράσει το 100% της Ευρωτεχνικής η οποία ήταν ειδική συμβαλλόμενη στην αρχική σύμβαση και, ως εκ τούτου, δικαιολογείται η αυτόνομη παρουσία της Energean στην τροποποιητική σύμβαση» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στις καταγγελίες και αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η προς κύρωση σύμβαση θα λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι «η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι χαριστική για τον ανάδοχο, αλλά αντιθέτως, είναι πολύ πιο δυσμενής για εκείνον, σε σχέση με ό,τι ίσχυε προ της τροποποίησης της σύμβασης και αντίστοιχα, πολύ πιο επωφελής για το δημόσιο».
Ο υπουργός αξιοποίησε τη συζήτηση της σύμβασης προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή για τα βήματα που γίνονται στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Πρόκειται, όπως είπε για τα εξής πέντε σημαντικά βήματα:
1. Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει, πλέον, ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων σε αυτό τον τομέα.
2. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων και, τις επόμενες μέρες, συγκροτείται το νέο ΔΣ.
3. Ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη διενέργεια των γεωφυσικών διασκοπήσεων μη αποκλειστικής χρήσης, καθώς ήδη η ανάδοχος νορβηγική εταιρεία ολοκλήρωσε την πρώτη, πολύ σημαντική φάση της διασκόπησης. Μετά την ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων, αναμένεται να προωθηθούν οι παραχωρήσεις για τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά να προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και να αξιοποιήσει τον εθνικό πλούτο, προς όφελος των επόμενων γενεών. «Ήδη, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά» είπε ο κ. Λιβιεράτος.
4. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση και, σύντομα, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών από ελληνικές και διεθνείς εταιρείες και να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι, αρχίζοντας έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Δ. Ελλάδα.
5. Η Βουλή κυρώνει την τροποποιητική σύμβαση, αναφορικά με τις άδειες εκμετάλλευσης του Πρίνου και της Ν. Καβάλας, τις μοναδικές υφιστάμενες σήμερα παραγωγικές άδειες εκμετάλλευσης στη χώρα μας, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές.
Στη συζήτηση, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απάντηση στην επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι της KAVALA OIL στο υπουργείο, με την οποία επισημαίνουν ότι η KAVALA OIL ουδεμία σχέση έχει ως αντισυμβαλλόμενος με την Ενεργειακή Αιγαίου. Κατήγγειλε ότι, παράνομα, μπαίνει ως αντισυμβαλλόμενος η Ενεργειακή, αν και είναι μόνο μέτοχος στην KAVALA OIL. Προέβλεψε επίσης, ότι με την εφαρμογή της τροποποιητικής σύμβασης όλα τα περιουσιακά στοιχεία της KAVALA OIL θα πάνε στην Ενεργειακή, αφού η πρώτη θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία για να βγει από το παιχνίδι.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να αποκλείσει τη Ρωσία από τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παράνομη διαδικασία με το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Νωρίτερα, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Ραχήλ Μακρή κατήγγειλε ότι η Ενεργειακή δημιούργησε χρέη 28 εκατ. ευρώ στην KAVALA OIL, προκειμένου να την οδηγήσει σε χρεοκοπία.
Να σταθμίσει η κυβέρνηση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα ασφαλιστικά μέτρα της Ενεργειακής σε βάρος της KAVALA OIL ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο. Οι διαφωνίες που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ συνίστανται σε ζητήματα όπως «η επέκταση της περιοχής των κοιτασμάτων, η παράταση του χρόνου εκμετάλλευσης, η μείωση του φόρου που θα αποδοθεί ως έσοδο στην τοπική κοινωνία, η μηδενική παραχώρηση των μεριδίων στο δημόσιο, η εκχώρηση της περιοχής υπόγειας αποθήκης στο ΤΑΙΠΕΔ». Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε «λεόντειο» τη σύμβαση, επισήμανε ότι έχουν κλονιστεί οι σχέσεις των δύο εταιρειών και αναρωτήθηκε αν η τήρηση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η Ενεργειακή κρύβει πίσω της χρηματιστηριακά παιχνίδια.
Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή, επειδή- όπως είπε- το κόμμα του «αποφασίζει πάντα με βάση το δημόσιο συμφέρον» και την αρχή ότι ο φυσικός και ενεργειακός πλούτος είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ενεργειακή δεν καταβάλλει τις υποχρεώσεις της, οδηγώντας σε αδιέξοδο την KAVALA OIL.
Αλλά και το ΚΚΕ, με τον Γιώργο Λαμπρούλη, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, διότι εισάγει μία ακόμη λεόντειο σύμβαση για την προσφορά πλουτοπαραγωγικών πηγών σε πολυεθνική. «Η σύμβαση αυτή είναι απόδειξη των ληστρικών συμβάσεων που προωθούνται, ειδικά τώρα που αφορά τα μόνα προς το παρόν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα» είπε ο βουλευτής και προέβλεψε ότι η τοπική κοινωνία και ο λαός δεν θα ωφεληθούν τελικά από τη συμφωνία. Μίλησε, επίσης, για προκλητικές μειώσεις στη φορολογία για τον ανάδοχο και χαριστικούς όρους στην παράδοση του ορυκτού πλούτου.