Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο Mega, είπε, οτι η κατάρριξη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους έγινε εντός της Συρίας.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε οτι το «γεγονός που παραδέχεται πλέον και η Τουρκία, η οποία εξάλλου, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς, θα είχε ζητήσει την ενεργοποίηση του ‘Αρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ως χώρας-μέλους της Συμμαχίας που δέχεται επίθεση».
Είπε οτι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αν η κατάρριψη του ρωσικού SU-24 ήταν εσκεμμένη ή ατύχημα, επισημαίνοντας πως «κατάρριψη αεροσκάφους προϋποθέτει εντολή από το έδαφος» και υπογραμμίζοντας πως ακόμα σοβαρότερο ήταν το γεγονός της δολοφονίας του πιλότου «από Γκρίζους Λύκους».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ανέφερε οτι στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και ενώ διάφορες χώρες – «ιδιαίτερα πρώην κομμουνιστικές» – μιλούσαν για προβλήματα στον Βόρειο Τομέα, φοβούμενες πυραυλικές επιθέσεις, με την Ελλάδα να συμφωνεί ακόμα και σε συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις αν το επιθυμούν, εντούτοις η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει πως το πρόβλημα βρίσκεται στον Νότιο Τομέα της Συμμαχίας.
Έκανε λόγο για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομου πετρελαίου στην περιοχή, ενώ είπε οτι «αν η Ρωσία είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, θα παίρναμε θέση υπέρ της Τουρκίας».
Τόνισε ότι θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο τουρκικά μαχητικά και επανέλαβε «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν θα παίρναμε το μέρος της Ρωσίας αν προέβαινε σε παραβιάσεις».
Ο κ. Καμμένος είπε ότι πως δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα συνταχθεί κατά του ISIS και πρόσθεσε οτι η χώρα αυτή «ισλαμοποιείται».
Ανέφερε ότι θα υποδεχθεί τον σύμβουλο ασφαλείας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, και ότι κλείνουν τα θέματα καθορισμού της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. «Μακάρι οι Τούρκοι να κάθονταν, αντί να κάνουν παραβιάσεις…» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα όσα είχε πει περί παραίτησης του διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, τόνισε οτι η ΕΥΠ είναι εθνική υπηρεσία, πως δεν συμφωνεί με την στρατιωτικοποίησή της, και πρόσθεσε πως «οι όποιες συνεννοήσεις δεν μπορεί να γίνονται εξωθεσμικά, ούτε να ανταλλάσσουν πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον διοικητή της ΕΥΠ με αυτόν τον τρόπο».
«Μακάρι να λέει ψέμματα ο κ. Πανούσης ότι διαθέτει αντίγραφα διαλόγων, είναι λάθος να κυκλοφορούν τέτοιοι διάλογοι, αν υπάρχει ‘χαρτί’ το βλέπεις και το καταστρέφεις», είπε ο κ. Καμμένος.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η Ελλάδα «δέχθηκε επίθεση, τις πρώτες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, όμως αποδείχθηκε, τελικά, διείσδυση αυτών των οργανώσεων σε πολίτες ευρωπαϊκών χωρών».
Δεν απέκλεισε ότι μέσω των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών «θα προσπαθήσουν να περάσουν και τέτοια άτομα» και πρόσθεσε ότι «κατεγράφησαν στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να πιστοποιηθούν και στην χώρα του τελικού προορισμού τους». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και εκτίμησε ότι θα λυθεί το ζήτημα μετά την τελική συμφωνία που προβλέπει να καταγράφονται στην Τουρκία και από εκεί να φεύγουν για τις χώρες τελικού προορισμού.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «φράχτες όπως αυτός στα Σκόπια, είναι κατά μιας κοινής πολιτικής».
Σε ό,τι αφορά παλαιότερη δήλωσή του περί «εσωτερικής ασφάλειας της χώρας με τον στρατό», αποσαφήνισε ότι «ο στρατός δεν μπορεί να εμπλακεί στο εσωτερικό της χώρας, παρά μόνο αν αυτή κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας, πράγμα που εύχομαι να μην συμβεί ποτέ. Φυλάσσοντας όμως τα σύνορα δημιουργεί αίσθημα ασφαλείας. Λόγω αλλαγής του (αμυντικού) δόγματος είχαν μεταφερθεί μονάδες ανατολικά. Επειδή, όμως, δυτικά είχαμε είσοδο κακοποιών στοιχείων, ανασυστήσαμε φυλάκια στην Ήπειρο και την Μακεδονία».
Επιπλέον ο κ. Καμμένος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετά ισχυρή. Δεν απέκλεισε ωστόσο αυτή να αυξηθεί.