Στην τελευταία ομιλία του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους συνεργάτες του και όσους συνεργάστηκαν μαζί του κατά την διάρκεια της θητείας του.
Αναλυτικά, ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ,
Κυρία Ειδικέ Γραμματέα,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,
Στρατηγοί, Πτέραρχοι, Ναύαρχοι,
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
Παραδίδω την ηγεσία του Υπουργείου, μετά από τέσσερα συνεχόμενα έτη, έχοντας πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής που μου έγινε, αλλά και της ευθύνης που ανέλαβα έναντι των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και κυρίως έναντι του ελληνικού λαού σε μια περίοδο με κύρια χαρακτηριστικά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Συνοδοιπόροι μου σε αυτό το δύσκολο, αλλά και συνάμα όμορφο ταξίδι, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας, που μου εμπιστεύτηκε το καίριο αυτό Υπουργείο, καθώς και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Βίτσας, Φώτης Κουβέλης και Παναγιώτης Ρήγας, ο Υφυπουργός Νίκος Τόσκας και η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, με την οποία αποχωρούμε μαζί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,.
Οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο σημερινός Υπουργός Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Επίτιμοι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγοί Χρίστος Μανωλάς και Βασίλειος Τελλίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, οι Επίτιμοι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχοι Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Βαΐτσης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, με τους οποίους συνεργαστήκαμε για τον κοινό σκοπό.
Ό,τι πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ενότητας, η οποία είχε ως κοινό παρονομαστή την πίστη στα ιδανικά και στις αξίες του Έθνους, στους θεσμούς, στις παραδόσεις και στους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία και την αλυσίδα διοικήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, μαζί με τους συνεργάτες μου, από την πρώτη στιγμή αναλήψεως των καθηκόντων μας, είχαμε ως φάρο την ουσιαστική εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Χαράξαμε και ακολουθήσαμε με συνέπεια την πολιτική των «ανοικτών θυρών» για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Μια ειλικρινή πολιτική συνεργασίας με τις υπόλοιπες κυβερνητικές υπηρεσίες, μια ανοιχτή επικοινωνία με την κοινωνία και τους φορείς της προκειμένου να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και να εμπεδώσουμε την εθνική ενότητα στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.
Παράλληλα ενεργοποιήσαμε και λειτουργήσαμε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και πετύχαμε με θεσμικό τρόπο να αρθούν οι σκιές του παρελθόντος στον ευαίσθητο χώρο των εξοπλισμών και να σταλούν στη δικαιοσύνη υποθέσεις προς διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών.
Επιδιώξαμε και ενισχύσαμε την ενότητα των Ένοπλων Δυνάμεων, και την κρατήσαμε μακριά από κομματικές επιρροές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Προωθήσαμε την αξιοκρατία από το υψηλότερο επίπεδο που αφορά στην επιλογή των Αρχηγών μέχρι τη θέσπιση μοριοδότησης για τις μεταθέσεις των στρατιωτών.
Όλες οι κρίσεις πραγματοποιήθηκαν απαλλαγμένες από πολιτικά κριτήρια με μόνο γνώμονα την αξιοκρατία και το εθνικό συμφέρον. Για τα όποια λάθη τυχόν έγιναν αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη.
Προστατέψαμε το δεσμό του λαού μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις από ιδεοληψίες που εμφανίστηκαν και επιδρούσαν αρνητικά στο ηθικό του προσωπικού μας, αναβαθμίσαμε τις στρατιωτικές παρελάσεις και απομακρύναμε τα κιγκλιδώματα.
Ενισχύσαμε το διαχρονικό δεσμό της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας πίστης με τις Ένοπλες Δυνάμεις και καθιερώσαμε τους Προστάτες Αγίους στο Εθνόσημο. Επαναφέραμε και αναβαθμίσαμε την τηλεοπτική εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη», προκειμένου να παρέχουμε άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση στο κοινό για τις δραστηριότητες και το έργο των Ένοπλων Δυνάμεων.
Εν μέσω αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών κατορθώσαμε να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας, οι οποίες στέλνουν καθημερινά ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Ένα μήνυμα αξιοπιστίας, συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ταυτόχρονα ισχυρής αποτροπής. Χάρη σε αυτά αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο στρατηγικό της ρόλο, που η γεωγραφική θέση, η ιστορία και ο πολιτισμός της επιτάσσουν.
Στο παραπάνω πλαίσιο προωθήσαμε στοχευόμενα εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P3 ORION και η προμήθεια των Ε/Π Kiowa, χωρίς να ξεχνάμε την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε όλους τους κλάδους.
Ενισχύσαμε και αναδείξαμε το θεσμό της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής υλοποιώντας πληθώρα δράσεων και ασκήσεων, πολλές από τις οποίες είχα τη χαρά να παρακολουθήσω από κοντά μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία.
Μέσω της ενεργητικής αμυντικής διπλωματίας, συμβάλλαμε καθοριστικά στη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργατικών δράσεων, διπλωματικών συγκλίσεων και ενεργειακών συμπράξεων με χώρες – κλειδιά της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ στο νότο και η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία στο βορρά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ, για τη συμβολή του στην απελευθέρωση των δύο ομήρων στρατιωτικών μας από την Τουρκία.
Καταφέραμε να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κράτη όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με την πολιτική των τριμερών συνεργασιών που επιδιώξαμε και υλοποιήσαμε, χτίσαμε νέες ισχυρές συμμαχίες και αναδείξαμε τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ασφαλείας και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε το φυσικό μας πλούτο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ευημερία του λαού μας.
Έτσι αναδείχθηκε η Ελλάδα σε προνομιακό συνομιλητή και εταίρο με τα κράτη της περιοχής και σε αξιόπιστο άξονα προαγωγής της ειρήνης.
Παράλληλα ενισχύσαμε τους στρατηγικούς δεσμούς της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, την ανταλλαγή μεγάλου αριθμού επισκέψεων και την εκτέλεση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Με απόφαση της Κυβέρνησης οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ, ενώ αποκορύφωμα και απόδειξη της νέας δυναμικής που έχουν λάβει οι εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελεί η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου το Δεκέμβριο του 2018.
Για εμάς, το μείζον ζητούμενο βέβαια ήταν και είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και του ελληνικού έθνους, και αναφέρομαι στο έθνος γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό, του Κύπριους αδελφούς μας, στην ασφάλεια των οποίων είμαστε σταθερά και αμετάκλητα δεσμευμένοι.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια, η καθημερινή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων δίπλα στο δοκιμαζόμενο από τις φυσικές καταστροφές και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία συμπολίτη μας, εμπέδωσε το αίσθημα της ασφάλειας και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η παρουσία και συνεισφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ουσιαστικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των ακριτικών συμπολιτών μας και γι’ αυτό και αναλάβαμε πρωτοβουλία να ανακηρύξουμε το έτος 2019 «έτος προβολής της κοινωνικής προσφοράς».
Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που αναπτύξαμε με τους συνεργάτες μου με τις τοπικές κοινωνίες, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πετύχαμε την επανασύσταση εξειδικευμένων τμημάτων και υπηρεσιών, όπως η Διακλαδική Υπηρεσία Εκτέλεσης Έργων Ενόπλων Δυνάμεων, διευρύνοντας έτσι το κοινωνικό έργο, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη.
Επιπλέον ιδρύσαμε την ΥΠΑΑΠΕΔ με αποστολή την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ψηφίσαμε νόμο για την αξιοποίηση του «μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», προκειμένου να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη χθες επετεύχθη η πρώτη συμφωνία.
Κοινός τόπος όλων των παραπάνω δράσεων, επιχειρησιακών, διπλωματικών και κοινωνικών, δεν ήταν άλλος από τη βέλτιστη εκμετάλλευση των πόρων που, από το υστέρημά του, μας διαθέτει ο ελληνικός λαός. Μέσα στο δύσκολο και ασταθές δημοσιονομικό περιβάλλον δρομολογήθηκε η υλοποίηση δράσεων που επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες υλικού και συστημάτων.
Σε αυτό το σημείο, θέλω να επισημάνω ότι, στην προσπάθεια αυτή, είχα στη διάθεση μου ότι καλύτερο διαθέτει η πατρίδα μας, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του οποίου την αφοσίωση, την τόλμη και την αυταπάρνηση βίωνα και τιμούσα καθημερινά με τις συνεχείς επισκέψεις μου σε πολλά ακριτικά φυλάκια, στις Μονάδες, στα Πολεμικά Πλοία, στις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Επιτελεία και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, ότι το προσωπικό μας, αποτελεί το κέντρο βάρους της αμυντικής μας ισχύος εφαρμόσαμε ανθρωποκεντρικές πολιτικές προκειμένου να παρέχουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για τα στελέχη μας και τις οικογένειές τους, που θα βασιζόταν στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια και στην ενίσχυση όλων εκείνων που πλήττονται από τους δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς.
Πιστεύω ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών.
Το 2018 κηρύχθηκε ως «έτος μέριμνας προσωπικού» και πληθώρα δράσεων υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης του προσωπικού. Βελτιώσαμε σημαντικά τις δυνατότητες στέγασης των στελεχών και των οικογενειών τους.
Αποκαταστήσαμε αδικίες του παρελθόντος με την επιστροφή των αναδρομικών στο εν ενεργεία προσωπικό και την προσπάθεια που ξεκίνησε για τη δίκαιη επιστροφή αυτών και στους αποστράτους.
Επαναφέραμε την καταβολή επιδόματος στα στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο περιοχή. Επιπλέον προωθήσαμε και βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά σε ρύθμιση εκκρεμοτήτων των Εθελοντών Μακράς Θητείας.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε μαζί τις δύσκολες, για όλους μας, καταστάσεις, με κάνει να δηλώνω υπερήφανος που ήμουν ο πολιτικός σας προϊστάμενος . Δεν υποστείλατε, ούτε στιγμή, τη σημαία του καθήκοντος.
«Οι σημαίες μας δεν υποστέλλονται παρά μόνο όταν φθαρούν για να αντικατασταθούν», μου είχε πει στην πρώτη μου επίσκεψη ο Διοικητής του Καστελόριζου. «Όσο ζει έστω και ένας από εμάς δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουμε ελληνική σπιθαμή γης».
Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για εμένα προσωπικά αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ζήτημα υψίστης προτεραιότητας και εθνικής σημασίας η απόδοση τιμής που επιβάλλεται σε αυτούς που εκτελούν το χρέος τους, απέναντι στους ήρωες που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών.
Δεν λησμονήσαμε τους ήρωες πεσόντες αγωνιστές μας, στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, που μέχρι σήμερα ήταν ξεχασμένοι, όπως το πλήρωμα της Ακταιωρού «Φαέθων», καθώς και αυτούς της επιχείρησης «Νίκης» το 1974 κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, τμήμα της οποίας κατέχουν παράνομα μέχρι σήμερα.
Στην Κύπρο, οι Έλληνες δεν έπεσαν σε άσκηση κατόπιν αδείας. Έπεσαν σε πολεμική επιχείρηση υπηρετώντας τη σημαία και το εθνόσημο.
Δεν λησμονήσαμε τους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940 και ενισχύσαμε το έργο της αναζήτησης, ταυτοποίησης και ταφής τους με τις τιμές που αρμόζει στην ιστορική μας παράδοση και την ορθόδοξη χριστιανική μας πιστή.
Δεν λησμονούμε κανέναν από τους νεκρούς ήρωες μας, που με τη θυσία τους πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων και των αγώνων του ελληνικού Έθνους.
Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αμέριστη συμβολή σας στο έργο μου και να σας διαβεβαιώσω ότι στην καθημερινή αγόγγυστη προσπάθειά σας, θα είμαι πάντα ένθερμος υποστηρικτής και συμπαραστάτης σας, σε όποια θέση και να βρίσκομαι.
Να θυμάστε ότι είναι ύψιστο καθήκον να αφήσουμε μια καλύτερη πατρίδα στις γενιές που έρχονται. Να έχετε πάντα τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Υπερμάχου Στρατηγού και των Αγίων Προστατών των Κλάδων να σας ακολουθούν, και να θυμάστε ότι εμείς έχουμε ιερό χρέος τιμής σε αυτούς που έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα σε ειρήνη, αλλά και σε πόλεμο.
Παραδίδοντας την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον κυριότερο συνεργάτη μου, τον φίλο μου μπορώ να πω πλέον, θέλω να δηλώσω ότι, ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται ασφαλής που αναλαμβάνεις εσύ τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε μια περίοδο που οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ισχυρή και έμπειρη πολιτική ηγεσία.
Είμαι επιπλέον ικανοποιημένος γιατί ο ορισμός του Ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δείχνει την εμπιστοσύνη της πολιτείας στους στρατιωτικούς.
Σου εύχομαι ολόψυχα, για το χρονικό διάστημα που θα εξασκήσεις τα καθήκοντά σου, καλή επιτυχία, καλή δύναμη και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσεις το έργο μας, με μεγαλύτερη επιτυχία.
Θα ήθελα δε να σου πω ότι εγώ σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας είχα κατά νου τα λόγια του Ματρόζου στον αξιωματούχο στην είσοδο στο Υπουργείο Ναυτικών όταν πήγε να δει τον Κανάρη και τον σταμάτησε στην πόρτα και του είπε ότι «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να ανέβουν να δουν τον Υπουργό».
Τότε ο Ματρόζος απάντησε: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα οι καπετάνιοι σαν εσέ δε θα φορούσαν στέμμα!». Αυτό αφορά πλέον όλους τους πολιτικούς και τώρα με την ιδιότητα του Υπουργού Ναύαρχε είσαι μέρος της πολιτικής ηγεσίας.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Πολιτικού μου Γραφείου Πτέραρχο Θεολόγο Συμεωνίδη, τους στρατιωτικούς μου διευθυντές Συνταγματάρχες Αλέξανδρο Χατζηαλεξανδρή και Γεώργιο Νιβέρογλου, τους Υπασπιστές και Υπασπίστριές μου, που με επαγγελματισμό, υψηλό καθήκον και σκληρή εργασία ήταν πάντα δίπλα μου.
Τους στενούς μου συνεργάτες, τον Πρέσβη κ. Ελευθέριο Καραγιάννη, τον κ. Γιώργο Κούσουλα, τον Βασίλη Συριόπουλο, τον κ. Μαυρίδη, τη Γραμματεία μου, τις γυναίκες και τους άντρες της ασφάλειάς μου, στρατιωτικούς, λιμενικούς και αστυνομικούς, τα πληρώματα ελικοπτέρων, αεροσκαφών και πλοίων, με πρώτο τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Φιλίππου και το πλήρωμα του Χούι, την οικογένειά μου από την οποία έλειψα.
Κυρίες και κύριοι,
η θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι η πιο τιμητική για έναν πολιτικό. Μετά από τέσσερα χρόνια μαζί σας και 25 στην Βουλή των Ελλήνων είχα αποφασίσει σήμερα εδώ να κλείσω την πολιτική μου σταδιοδρομία έχοντας πλέον ζήσει τα πάντα.
Όμως είμαι υποχρεωμένος να μην εγκαταλείψω τη Σημαία, τώρα που δυστυχώς συμπολίτευση και αντιπολίτευση παραδίδουν το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Είμαι έτοιμος να δεχθώ επίθεση εκατέρωθεν και έστω και μόνος θα αγωνιστώ μέχρι τη δικαίωση ή το τέλος.
Υποκλίνομαι στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών όλων των Κλάδων.
Αποτίω φόρο τιμής στους ήρωες της Πατρίδας.
Και αποχωρώ υπερήφανος για το έργο με ψηλά το κεφάλι, παραδίδοντας έδαφος, θάλασσα και εναέρια σύνορα όπως τα παρέλαβα. Ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στα χέρια μιας άξιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Παναγιώτη Ρήγα. Σε μια άξια στρατιωτική ηγεσία.
Καλή δύναμη και η Παναγιά μαζί σας».
Δείτε βίντεο:
Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.