Είναι καιρός να το συνηθίσουμε,όπως όλα δείχνουν. Στρατός στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Το σενάριο “δουλεύτηκε” και στην Ελλάδα επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά. Αλλά σημασία στη σημερινή Ευρώπη ,έχει πάντα το τι λέει η Γερμανία. Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε μίλησε για το θέμα και είπε ότι “αξίζει να σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο χρήσης των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της Γερμανίας…Εάν είχαμε μια κατάσταση όπως αυτή στο Παρίσι, ενδεχομένως με επιθέσεις σε τρία-τέσσερα σημεία, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνατότητες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στο Ντίσελντορφ, όπως μεταδίδει η «Rheinische Post».
Προφανώς όποια χώρα αντιμετωπίσει το μακελειό που αντιμετώπισε το Παρίσι ,έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχει για να προστατεύσει τους πολίτες του. Για τους …βιαστικούς που θα ήθελαν τον στρατό …μόνιμα στον δρόμο -υπάρχουν κι αυτοί- να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα. Πρόκειται για την “κατάσταση πολιτορκίας” ,η οποία δίνει τη δυνατότητα χρήσης στρατιωτικών δυνάμεων για εσωτερικά ζητήματα. Είναι άλλο αυτό και άλλο η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων …γενικώς και αορίστως.
Είναι δύσκολο να γίνει ψύχραιμη συζήτηση τέτοιες ώρες για το πως ,που και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ΕΔ. Αλλά επειδή έχουμε προφανώς όλοι λόγους να είμαστε καχύποπτοι για απόψεις που εκφράζονται από τον Σόϊμπλε ή άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους καλό θα είναι αυτές οι συζητήσεις να γίνονται. Και γι΄ αυτούς που γνωρίζουν και για όσους δεν ξέρουν αλλά κυρίως για όσους άλλα επιδιώκουν.
Δεν είναι ούτε μυστικό ,ούτε καινούργιο ότι ακόμη και το ΝΑΤΟ έχει συμπεριλάβει στις αποστολές του την αντιμετώπιση “κοινωνικών αναταραχών”. Χωρίς να προσδιορίζει μέχρι στιγμής τι είναι κατά τη Συμμαχία κοινωνική αναταραχή…άξια αντιμετώπισης από στρατιωτικές δυνάμεις.
Στο Παρίσι για παράδειγμα υπάρχει αναταραχή που έχει προκληθεί από τον τρόμο που προκάλεσαν οι τρομοκράτες με τα “τυφλά” χτυπήματά τους. Και η έξοδος του στρατού μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Υπάρχει όμως διάχυτη η υποψία ότι ΕΕ και NATO θα επιθυμούσαν να έχουν στην διάθεσή τους πολύ …συχνότερα στρατεύματα στον δρόμο. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.
Στην Ελλάδα όπως προαναφέραμε την εποχή των κυβερνήσεων Σαμαρά οι απόψεις που επικρατούσαν σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο ήταν πολύ κοντά σ΄ αυτές τις “ευρωπαϊκές” προσεγγίσεις. Με τις αλλαγές κυβενρητικέα και άλλες οι απόψεις αυτές φαίνεται ότι είχαν μπει στην άκρη. Η δήλωση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην πρώτη του θητεία περί διασφάλισης και της εσωτερικής τάξης από τις ΕΔ,είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και κριτική . Ο Καμμένος όμως είχς διευκρινίσει τι είπε και αυτό είχε να κάνει με καταστάσεις σαν κι αυτές που βλέπουμε στο Παρίσι. Κι ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε.
Αυτό που σίγουρα θα πρέπει όλοι να έχουμε ως απαράβατο κανόνα, είναι ότι η όποια ανάγκη αλλαγών στο πεδίο δράσης των ΕΔ, θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και στον βαθμό που επιτρέπεται δημόσια. Αποτολές και επιχειρήσεις …στα μουλωχτά μόνο προβλήματα ,παρεξηγήσεις και σίγουρα καχυποψία μπορούν να προκαλέσουν.
Το θέμα είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει σύντομα. Όταν ανοίγει το στόμα του ο Σόϊμπλε δεν το κάνει τυχαία.