Ήσυχος και Τόσκας στα ΕΑΣ Υμηττού

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Ταφύλλης επισκέφθηκαν το εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό, όπου συναντήθηκαν με τους εργαζομένους και ακολούθως ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση της εταιρείας.
 
Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου επισήμανε αρχικά πως η επίσκεψή αυτή, όπως και η άλλη που προηγήθηκε στο Αίγιο, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
 
«Θέλουμε – τόνισε -  να προχωρήσουμε από τη διάγνωση στην επίλυση των προβλημάτων. Χρειαζόμαστε την παρέμβαση των εργαζομένων για να έχουμε μια συνολικότερη εικόνα».
 
Στη συνέχεια σημείωσε πως θα πρέπει «τα αιτήματα να εναρμονίζονται με το όραμα: Τα αμυντικά συστήματα τα θέλουμε να ξεδιπλώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό τους.  Έχει σημασία να βλέπουμε όλο το δάσος και όχι το δένδρο».
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «απαξίωση που ξεκινάει από τη μνημονιακή μέγγενη των δανειστών, που θέλουν τον στραγγαλισμό της οικονομίας και του υπάρχοντος παραγωγικού μοντέλου» και πρόσθεσε:
 
«Ως νέα πολιτική ηγεσία είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αμυντικά συστήματα είναι απαραίτητα για την ανασυγκρότηση του  παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν μπορεί αυτή η χώρα να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μοντέλου χωρίς αμυντική βιομηχανία. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και να βρούμε τρόπους  η  αμυντική διπλωματία να εντάσσεται στη διπλωματία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συνεργασίες, συμπαραγωγές αλλά και σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες χώρες».
 
Ακολούθως αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία, που έχει δύο φάσεις:

 
«Πάμε σ’ ένα σχέδιο διάσωσης της αμυντικής βιομηχανίας. Όμως για να διασωθεί πρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι παραγγελίες. Αν αυτές μπορούν να εκτελεστούν. Αν υπάρχει το ανθρώπινο και το εξειδικευμένο δυναμικό για να στηρίξει αυτή τη διαδικασία. Αν δεν μπορούν αυτές οι παραγγελίες να εκτελεστούν, ποιό θα είναι το κόστος και ποιό το στρατηγικό μειονέκτημα.
 
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για όλες τις μονάδες σε όλη την επικράτεια.  Επίσης θα δούμε τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να ολοκληρωθούν αυτές οι παραγγελίες.
 
Το δεύτερο μέρος αυτού του σχεδίου, είναι το σχέδιο ανάπτυξης.   Το επιχειρησιακό επίπεδο αυτού του σχεδίου είναι η ενιαιοποίηση και η συναντίληψη ανάμεσα στα εργοστάσια των ΕΑΣ. Ενιαίος φορέας δε σημαίνει απλά άθροιση. Υπάρχει μεταξύ των εργοστασίων των ΕΑΣ μια μεγάλη αλληλεξάρτηση και ανάγκη αλληλοτροφοδότησης  προγραμμάτων. Ο επιμερισμός και ο ορθολογικός καταμερισμός, τόσο του τελικού προϊόντος όσο αλλά και της διασύνδεσης όλων αυτών των μονάδων, χρειάζεται ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση».
 
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ησυχος τόνισε:
 
«Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων αυτής της κυβέρνησης πρέπει όλα τα σφυριά να βαράνε σε ένα πεδίο. Όπως ξέρετε η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης.  Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι δεν κάνει πίσω από το προεκλογικό της πρόγραμμα και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Βέβαια, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας των δανειστών που δεν κάνει πίσω και λέει πως δεν υπάρχει σημείο επαφής.
 
Έχει σημασία όλοι μας και το εργατικό κίνημα και τα άλλα κινήματα, να στηρίξουν σαν μια γροθιά την προσπάθεια αυτή, ώστε η χώρα όχι απλά να έχει ανάσα ζωής και αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους και το λαό αλλά αυτό να επηρεάσει σημαντικά, καθοριστικά, τις εξελίξεις ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και ευρύτερα. 
 
Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι προσανατολισμένη στη λογική της κολοτούμπας και σε καμία περίπτωση δεν είναι μια κυβέρνηση που επιδιώκει την καταστροφή. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «πρωτοτυπώντας», σύμφωνα με κάποιους,  να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
 
Αυτό από πολλούς θεωρείται έγκλημα. Θεωρείται έξω από την λογική των πολιτικών δεδομένων και συστημάτων.
 
Ε  λοιπόν, πρωτοτυπούμε, λέγοντας ότι εμείς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο κι αν αυτό στενοχωρεί κάποιους από τους αντιπάλους μας που έχουν άλλες λογικές και μας ζητάνε να επιστρέψουμε στο «ρεαλισμό».
 
Ο δικός μας  ρεαλισμός είστε εσείς, οι εργαζόμενοι  σε αυτό τον τόπο. Εχουν δικαίωμα να εργάζονται με αξιοπρέπεια, να έχουν δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία που ταιριάζει στις ανάγκες του λαού και εναρμονίζεται με τα δικαιώματα που προβλέπει το Σύνταγμα. Το πιο σημαντικό, η νεολαία μας. Θέλουμε οι επόμενες γενιές να παραλάβουν από μας μια καλύτερη κοινωνία και όχι να τους παραδώσουμε κάτι χειρότερο.
 
Πρέπει να τελειώνουμε με τα υπολείμματα της φεουδαρχίας στο χώρο των εργασιακών σχέσεων.
 
Επειδή αυτό είναι ένα στοίχημα καθαρά πολιτικό με ιδεολογικό και προγραμματικό περιεχόμενο, θέλουμε να είμαστε απόλυτα σαφείς, ακριβείς και αποφασιστικοί σε αυτό που σας λέμε.
Θα μείνουμε όρθιοι».
 
             Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας στην παρέμβασή του ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
 
«Η κυβέρνηση επιδιώκει και στις αμυντικές βιομηχανίας να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να κάνει ένα βήμα μπροστά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Για να έχουμε μέλλον πρέπει να βάλουμε φιλόδοξους στόχους.
 
Σε πρώτη φάση προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και μετά θα πάμε παραπέρα.  Σκοπός μας είναι να μη συρρικνωθεί τίποτα. Κάποιοι ορθολογισμοί θα γίνουν, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, γιατί υπάρχουν και εκσυγχρονισμοί σε σωστή, σε προοδευτική κατεύθυνση. Υπάρχουν και οι εκσυγχρονισμοί που οδηγούν σε εξαθλίωση. Να δούμε λοιπόν τι μπορεί να παραχθεί στα εργοστάσια, πού υπάρχει κόσμος, πού δεν υπάρχει και τί μπορούμε να κάνουμε.
 
Έχουμε κατασταλάξει, με όσα ξέρουμε, πως αν δεν μπουν καινούργια χέρια, αν δεν αξιοποιηθεί το προσωπικό, αν δεν παραχθούν προϊόντα δεν μπορούμε να συζητάμε. Παράλληλα θα ενεργοποιήσουμε όποιον μπορεί να διαφημίσει την εταιρεία προς τα έξω. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί σχετικά με  το Υπουργείο Εξωτερικών». 
 
Σχετικά με τον ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας τόνισε:
 
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για ενιαίο φορέα εξαθλιωμένων βιομηχανιών, θα είναι ανεμομαζώματα. Θέλουμε ενιαίο φορέα δυναμικών βιομηχανιών, εταιρειών που η μια μπορεί να βοηθήσει την άλλη. Όλα αυτό πρέπει να οδηγήσει και στην κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε εξαγωγική δραστηριότητα».
 
«Ήρθαμε – κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ – να σας πούμε ότι μαζί θα βάζουμε τους στόχους. Μαζί θα προχωράμε. Βάζοντας κάτω και το μυαλό και τη θέληση, θα προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις. Είμαστε σε φάση ενημέρωσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είμαστε κανένα εξάμηνο σε φάση ενημέρωσης».
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης, στην παρέμβασή του, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
 
«Θέλουμε να προχωρήσουμε σε λύσεις τέτοιες που θα λειτουργήσουν σαν πολλαπλασιαστές ισχύος. Λύσεις χαμηλού ρίσκου και υψηλής αποτελεσματικότητας. Μια πρώτη σκέψη είναι να υπάρχει έρευνα σε μια κατεύθυνση μικρών προγραμμάτων χαμηλού ρίσκου που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην αμυντική βιομηχανία και θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων προς την κατεύθυνση των έξυπνων λύσεων. Θέλουμε σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Θα προχωρήσουμε στην ενοποίηση όλων των ερευνητικών κέντρων των Ενόπλων Δυνάμεων για να υπάρχει δικτύωση με την αμυντική βιομηχανία, πάντα όμως σ’ ένα πλαίσιο ρεαλισμού, όχι μόνο στο τι μπορεί να κάνει αλλά και στο τι πρέπει να κάνει.
 
Η εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα περάσει απ’ όλα τα όργανα και θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε επίκληση του άρθρου 346 και να πούμε, ότι αυτές τις δυνατότητες τις θέλουμε στην αμυντική βιομηχανία, διότι διαφορετικά διακυβεύονται τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

 

Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου και ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.