Μετά από δέκα μέρες γεμάτες παρασκήνιο δηλώσεις και φήμες σχετικές με το μέλλον της Κυβέρνησης στις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα στην συνάντηση που θα έχει με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έσπευσε μάλιστα να προσδιορίσει τον χρόνο της συνάντηση κάνοντας γνωστό ότι 2 ώρες αργότερα δηλαδή στις 12.30 θα δώσει συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Τα σενάρια για το μέλλον της συγκυβέρνησης είναι πλέον συγκεκριμένα:
Ή ο υπουργός Άμυνας υπαναχωρεί απ’ όσα έχει πει μέχρι σήμερα και εμφανίζεται στην συνέντευξη σαν να μην έχει συμβεί τίποτα ή δηλώνει ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση χωρίς να άρει ωστόσο την εμπιστοσύνη του σε αυτή.
Το πρώτο σενάριο – να τα πάρει όλα πίσω – είναι παρά πολύ δύσκολο, καθώς πλέον τα πράγματα έχουν πάρει μια συγκεκριμένη τροπή. Οδήγησαν μάλιστα τον πρωθυπουργό να θέσει συγκεκριμένο δίλημμα στον κυβερνητικό του εταίρο, λέγοντας ότι ή στηρίζει την κυβέρνηση ή ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης.
Άρα όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν θα φύγει μόνος του ή θα βάλει βέτο στον Αλέξη Τσίπρα να μην κρατήσει κανέναν από τους βουλευτές του σε υπουργικό αξίωμα – εκτός ίσως από την Έλενα Κουντουρά.
Φυσικά το σημαντικό είναι ο Πάνος Καμμένος να δεσμευθεί δημοσίως ότι παρά το γεγονός ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση συνεχίζει να την στηρίζει.
Σε όλα αυτά τα σενάρια τον τελικό λόγο θα τον έχει ο πρωθυπουργός, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν θα επιμείνει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση που ο κυβερνητικός του εταίρος αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Εάν πάντως ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην ελληνική Βουλή τριήμερη συζήτηση μόνο γι’ αυτό το θέμα και όταν ολοκληρωθεί θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην εθνοσυνέλευση.
Σ’ αυτή την περίπτωση οι ψήφοι που θα πάρει η κυβέρνηση είναι μετρημένες και προέρχονται σε ένα μεγάλο βαθμό από τους ΑΝΕΛ, καθώς το ΠΟΤΑΜΙ όσο και το ΚΙΝΑΛ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να στηριχτεί τις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Έλενα Κουντουρά, στον Κώστα Ζουράρι, στον Σπύρο Δανέλη, ενώ θετικά μπορεί να ψηφίσει και ο Βασίλης Κόκκαλης.
Το πιο βατό σενάριο πάντως για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό – χωρίς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν φυσικά ο υπουργός δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση – και στην συνέχεια να φέρει την συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σενάριο αυτό έχει λογική, καθώς την συγκεκριμένη στιγμή δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον Αλέξη Τσίπρα να συνδέσει την ψήφο εμπιστοσύνης με την συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι θα κινδυνέψει να χάσει και τις ψήφους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για τις Πρέσπες.
Πηγή: Newsit.gr