Το Μαρτυρικό Δίστομο επισκέπτονται την Παρασκευή 3 Απριλίου σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) σε μια οργανωμένη προσκυνηματική -ιστορική επίσκεψη Τιμής και Μνήμης.
Λίγες ημέρες αφ’ ότου όλη η Γερμανία συγκινήθηκε από την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ZDF με την παρέμβαση του Διστομίτη επιζώντα της Σφαγής Αργύρη Σφουντούρη αλλά και τα θετικά αφιερώτατα του του περιοδικού Σπήγκελ και της εφημερίδας Μπίλντ στην Μαρτυρική αυτή κωμόπολη της Βοιωτίας, οι Ευελπιδες, θα την επισκεφθούν για προσκύνημα στο λόφο του Μαυσωλείου όπου φυλάσσονται τα οστά των 218 Διστομιτών που εσφάγησαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αλλά και στο »Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού» με τις φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας που σχετίζεται με την μαύρη επέτειο της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 αλλά και την επέτειο – στις 9 Μαΐου – της λήξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
Και στα Καλάβρυτα
Το πρόγραμμα, για το οποίο την πολιτική εποπτεία έχει, βάσει αρμοδιοτήτων επί των Στρατ. Σχολών , ο υφυπουργός κ. Νίκος Τόσκας, αφορά και άλλες Σχολές, αλλά και επισκέψεις σε άλλες Μαρτυρικές πόλεις: Στο πλαίσιο αυτό στις 17 Απριλίου άλλο τμήμα της Σχολής Ευελπίδων θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα με αντίστοιχο πρόγραμμα .
Επίσης στις 20 Απριλίου μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) επισκεφθούν το Δίστομο και στις 27 Απριλίου τα Καλάβρυτα.
Όπως έχει επισημάνει ο Αν. Υπουργός Άμυνας κ. Κ.Ησυχος σε αναφορές του για τις διεκδικήσεις των γερμανικών οφειλών, η ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ίδιας της Εθνικής Άμυνας, τόσο ως έννοια όσο και ως περιεχόμενο. Επίσης, έχει υπογραμμίσει ότι η ιστορική μνήμη μπορεί να συμβάλει στην αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.Η εκστρατεία αυτή ενημέρωσης δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, που τον θέλουμε συμπαραστάτη αλλά στοχεύει στο να κλείσει μια ανοιχτή πληγή του παρελθόντος.