Και επισήμως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν.
«Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η Κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker, ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τι σημαίνει αυτό; Σ΄ ότι έχει να κάνει με το χώρο της Εθνικής Άμυνας ,άλλη μία περιπέτεια σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.
Ο Αβραμόπουλος και το επιτελείο του είχε ανοίξει τεράστια θέματα που είχαν να κάνουν με το ελληνικό οπλοστάσιο .
Θέμα πρώτο: Ολοκλήρωση της ναυπήγησης των υποβρυχίων 214. Ο Αβραμόπουλος και η ηγεσία του ΠΝ, είχαν βάλει στοίχημα για να “πέσουν στο νερό” τουλάχιστον δύο υποβρύχια, μέσα στο φθινόπωρο.
Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας σ΄ αυτή τη φάση , με τους Γερμανούς και τον Σάφα να ψάχνουν αφορμή για να καθυστερήσουν το πρόγραμμα, μόνο καλή εξέλιξη δεν είναι.
Θέμα δεύτερο: Την Τετάρτη ο Αβραμόπουλος περνά από τη Βουλή έναν κατάλογο προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών για οπλικά συστήματα που παραμένουν σε αχρησία λόγω ελλείψεων και ανυπαρξίας συμφωνιών τεχνικής υποστήριξης. Θα τα περάσει,αλλά ποιος πιστεύει ότι ο διάδοχός του θα “τρέξει” προγράμματα που ο ίδιος δεν γνωρίζει και θα θέλει -φυσιολογικά- να ενημερωθεί;
Θέμα τρίτο και σπουδαιότερο: Οι ΕΔ “βράζουν” από πληροφορίες για νέες δυσμενείς ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν και με το εφάπαξ των στρατιωτικών όπως αποκάλυψε το Onalert.gr. Ο Αβραμόπουλος είχε κατορθώσει να διατηρήσει μια σχετική -και φαινομενική- ηρεμία και γενικώς λόγω πολιτικών και προσωπικών αντιλήψεων αναζητούσε πάντα ισορροπίες. Ποιος θα είναι ο διάδοχος του θα κρίνει πάρα πολλά σ΄ αυτό το ζήτημα.
Ο Αβραμόπουλος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο χρόνος είναι ελάχιστος για να κλείσει οποιοδήποτε από τα τρία θέματα. Και υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα σημαντικά.
Πως φθάσαμε στην επιλογή του
Όλα ξεκίνησαν από το Σάββατο, όταν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τηλεφώνησε στην Ντόρα Μπακογιάννη και της εξήγησε τους λόγους που δεν θα ήταν εκείνη, όπως η ίδια επιθυμούσε, η νέα Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν.
Η προτίμηση στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου είχε φανεί και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην τελευταία επαφή που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής, «έπεσε» στο τραπέζι, μαζί με άλλα, το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και ο Γιούνκερ έδειξε την προτίμησή του στον Έλληνα ΥΕΘΑ.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία τώρα, εκτός από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα ανατεθεί στον Έλληνα Επίτροπο, είναι το ποιος θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Άμυνας. Ήδη έχουν ακουστεί τρία ονόματα: της αναπληρώτριας υπουργού Φώφης Γεννηματά, του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Αλλά η μάχη της διαδοχής, μόλις άρχισε
Διαβάστε ακόμη:
Υπουργός του Γιούνκερ ο Αβραμόπουλος! Το παρασκήνιο και οι πιθανοί διάδοχοι στο ΥΠΕΘΑ
Ψάχνουμε για νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας; Το Μαξίμου «δίνει» Αβραμόπουλο για επίτροπο!
Έρχονται αμερικανικά uav’s σε ελληνικές βάσεις! Τι ζητάνε οι ΗΠΑ τι θα απαντήσει η Ελλάδα