OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Η Ελλάδα στη μέγγενη της αμερικανο-ρωσικής «σύγκρουσης» στη Συρία!

07/09/2015 - 08:09
Share on FacebookShare on Twitter

“Με ποιον να πάω και ποιον ν΄ αφήσω”. Η Ελλάδα του δόγματος “ανήκομεν εις τη Δύση”, πιστό μέλος του NATO δεκαετίες τώρα, βρίσκεται στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να μην διαταράξει και πάλι τις σχέσεις της με τη Ρωσία.Δεν είναι καθόλου εύκολη η προσπάθεια . Κι αυτές τις ώρες η Αθήνα καλείται και πάλι να “πατήσει” σε δυο βάρκες προσπαθώντας να μην βρεθεί στο νερό.

Η Μόσχα ζήτησε και πήρε άδεια για πτήσεις μεταγωγικών της αεροσκαφών για Συρία,μέσω του FIR Αθηνών. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Μόσχα μεταφέρει όχι ανθρωπιστική βοήθεια αλλά στρατιωτικό προσωπικό και υλικό στη Συρία αντέδρασε και ζήτησε από την Αθήνα να μην επιτρέψει αυτές τις πτήσεις.

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ ,αλλά κανείς από την Αθήνα ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει απορρίψαμε το αμερικανικό αίτημα για απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων.

Από χθες βράδυ όταν κι έγινε γνωστή η είδηση πολλοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ελληνικό όχι στις ΗΠΑ. Κάποιοι υπενθυμίζουν και την περίπτωση της χούντας, που είχε απαντήσει θετικά σε σοβιετικό αίτημα μεταφοράς βοήθειας προς την Συρία και την Αίγυπτο μέσω του ελληνικού FIR. Ατό συνέβη το 1973,λίγους μήνες πριν απο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου .

Θα μπορούσε να αποφύγει η Ελλάδα την απορριψη του αμερικανικού αιτήματος;

Όχι χωρίς επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις. Οι οποίες διατηρούνται οριακά σε καλό επίπεδο,παρά την συμμετοχή της Ελλάδας στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Το ρωσικό αίτημα για να περάσουν τα αεροσκάφη της από το FIR Αθηνών αν και υπήρχε η εναλλακτική λύση του τουρκικού εναέριου χώρου, ίσως αποτέλεσε κι ένα είδος …τεστ της Μόσχας προς την Αθήνα .

Θα έχει επιπτώσεις αρνητικές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το όχι; Σίγουρα δεν βοηθά στην ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και δεν είναι το μοναδικό που τις έχει “απειλήσει” τα τελευταία χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα αρνήθηκε επί της ουσίας να ανταποκριθεί στο αμερικανικό αίτημα για μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη τουρκικές βάσεις. Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά την κρίση που υπήρξε με την παρολίγο αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Οι ΗΠΑ αυτή τη περίοδο ,χρησιμοποιούν τουρκικές βάσεις για τα μαχητικά τους αεροσκάφη και βομβαρδίζουν μαζί με την τουρκική αεροπορία στόχους του Ισλαμικού κράτους. Η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να διαμορφώσει ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις της με τη Ουάσινγκτον. Κάτι που έχει κατορθώσει να κάνει με τη Μόσχα ,εδώ και καιρό.

Η Αθήνα πληρώνει την μακράς διάρκειας διπλωματική της απραξία στην περιοχή. Έχουμε πολλές φορές γράψει ότι σε μια περιοχή που θα έπρεπε να έχουμε ρόλο ενεργού “παίκτη” ,εμείς έχουμε επιλέξει να “ζεσταίνουμε” μονίμως τον πάγκο. Κι όταν έρχεται η ώρα που ο “προπονητής” μας καλεί να “παίξουμε” εμείς κοιτάμε απλά αμήχανα και τρέχουμε στα …αποδυτήρια για να πάρουμε μια γρήγορη απόφαση.

Δυστυχώς θα πρέπει να αποφασίσουμε με σύνεση πλέον προς τα που θα κινηθούμε . Θα πρέπει σοβαρά να “ζυγίσουμε” την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στη περιοχή και να χαράξουμε μια σταθερή πορεία . Να αποφασίσουμε ποιοι και πως μπορούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τα δικά μας συμφέροντα. Τα κατά περίσταση “ναι” και “όχι” προσπαθώντας όλους να τους ικανοποιήσουμε δεν έχουν νόημα και μπορούν να αποδειχτούν και άκρως επικίνδυνα.

Ο βασικός στόχος της διπλωματίας είναι να οικοδομεί καλές σχέσεις μ΄ όλους. Δεν είναι πάντα εφικτό. Όταν δεν μπορείς να το πετύχεις καλό είναι να παίρνεις την απόφαση που εξυπηρετεί καλύτερα τα εθνικά σου συμφέροντα.

Αναγνωρίζουμε απόλυτα το δύσκολο της απόφασης στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Αλλά κάποια στιγμή ως χώρα θα πρέπει να μάθουμε ότι πρέπει να παίρνουμε άμεσα και δύσκολες αποφάσεις. Το ζητούμενο είναι να παίρνουμε και τις σωστές. Αυτό κρίνεται από τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για τη χώρα.

Ελπίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αθήνα να αποδειχτεί ότι πήρε τη σωστή απόφαση.

Tags: ΒΑΛΚΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑΗΠΑΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΡΩΣΙΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας: «Η απάντηση στο τι πρέπει να αλλάξει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονολεκτική – Όλα»

09/12/2025 - 21:00
Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»

09/12/2025 - 10:12
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Άμυνα μετατρέπεται σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος

08/12/2025 - 21:53

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Ρωσία: Νέα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο και αποθήκη πετρελαίου [vids]

Σίδνεϊ: Πυροβολισμοί σε δημοφιλή παραλία – Φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες [vids]

Ζελένσκι: Θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους στο Βερολίνο

IDF: Ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά» ένα πλήγμα εναντίον στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Top News

Η Τέιλορ Σουίφτ χάρισε 197 εκατομμύρια δολάρια στους συνεργάτες της: Ξέσπασαν σε κλάματα μόλις τους το ανακοίνωσε

Χριστόφορος Παπακαλιάτης και Κλέλια Ανδριολάτου στη Βουδαπέστη για τα γυρίσματα του «Maestro»

Αθηνά Οικοκομάκου και Μπρούνο Τσερέλα θα αλλάξουν χρονιά στο εξωτερικό: «Θα υποδεχθούμε το 2026 στην Αργεντινή»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε το τηλέφωνο στη Σίσσυ Χρηστίδου: «Το θεωρώ πολύ άγριο να υφίσταμαι επίθεση on air»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert