Δύο είναι τα συμπεράσματα από την “μεγάλη αγωνία” , “δυσαρέσκεια” και “προβληματισμό” που εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα. Το πρώτο ότι η υποκρισία τους δεν έχει όρια.Και το δεύτερο ότι όχι μόνο ασχολούνται με την Ελλάδα αλλά προβληματίζονται έντονα .
Γιατί προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα; Ο κ.Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος πρωθυπυργός χώρας μέλους της ΕΕ που επισκέπτεται την Ρωσία και θα έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις 5 Μαρτίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καθόταν αναπαυτικά απέναντι από τον Πούτιν και τα έλεγαν σε πολύ φιλικό κλίμα. Δεν ακούσαμε τον κ. Σούλτς να προειδοποιεί τον Ιταλό πρωθυπουργό για την…απερισκεψία του να συναντήσει τον “κακό” Πούτιν.
Ο κ.Ρέντσι δεν πήγε στην Μόσχα για ταξίδι αναψυχής. Τα θέματα που έθεσε είναι ίδια μ΄ αυτά που αναμένεται να θέσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Ιταλία να θυμίσουμε προμηθεύεται το 30% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Ρωσία. Όπως έγραψε το Stratfor οι ιταλικές τράπεζες έχουν σημαντικό κύκλο εργασιών στην Ρωσία και οι εταιρείες ενέργειας των δύο χωρών συνεργάζονται σε έργα σε όλο τον κόσμο.
Στην ίδια του ανάλυση επισήμαινε το Stratfor ότι ο Ρέντσι πήγε στην Μόσχα γιατί ήθελε να “χτίσει” μια προσωπική σχέση με τον Πούτιν.
Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν είχε προκαλέσει τον θόρυβο που προκαλεί τώρα η επισκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.
Τι μπορεί να φοβίζει τους ευρωπαίους; Μα η απόγνωσή μας! Σ΄ αυτή την κατάσταση που οι ίδιοι μας έχουν φέρει πράγματι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον οποιοδήποτε ελιγμό της Αθήνας. Στην Ελλάδα λέμε ότι “ο πνιγμένος από τα μαλιά του πιάνεται”. Κι ένα δημοσίευμα των Financial Times σ΄ αυτό ακριβώς στηριζεται.
Τι γράφει το «κινδυνολογικό» δημοσίευμα:
Μπούμερανγκ θα γυρίσει στον Αλέξη Τσίπρα το άνοιγμα που επιχειρεί στη Μόσχα, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times.
Ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού την Τετάρτη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η αυτή η στρατηγική θα “καταστήσει την Ελλάδα Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στην Ευρώπη”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία επισήμως εντάσσεται στην προσπάθεια άρσης του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν πιστεύουν πως οι δύο ηγέτες θα αρκεστούν σε μία συζήτηση για τα… φρούτα και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τους FT.
“Ο μεγάλος φόβος είναι ένα σκηνικό Δούρειου Ίππου, όπου η Ρωσία θα παράσχει χρήματα στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις”, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Εφόσον επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή από το 1947, όπου η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη επιρροής της Δύσης» αναφέρουν οι Financial Times.
“Η Αθήνα πλησιάζει στα πρόθυρα της πτώχευσης, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η απόγνωση της αριστερής κυβέρνησης την οδηγεί στη Μόσχα”, υποστηρίζουν οι FT.
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, κάποιοι πιστεύουν πως το άνοιγμα Τσίπρα στη Ρωσία είναι απλώς ένα τέχνασμα για να πιέσει η ελληνική κυβέρνηση τη Γερμανία στις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη.
«Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τη Ρωσία για να φοβίσουν το Βερολίνο. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει και άλλες επιλογές », είπε στους FT ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, αναλυτής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
«Όμως δεν έχει σκοπό να καταστήσει την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας. Και αυτό το ξέρουν τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Γερμανοί. Πρόκειται για ένα απλό θέατρο, ένα ελληνικό παιχνίδι και φοβάμαι ότι μοιάζει με ένα κανίς που προσπαθεί να τρομάξει ένα λιοντάρι» αναφέρει εν συνεχεία.
«Τη δεκαετία του 1980, όταν το ΝΑΤΟ επέδειξε φιλική διάθεση προς την Τουρκία, ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόσφερε τη Σύρο, ως μέρος διεξαγωγής ναυτικών ασκήσεων του σοβιετικού στρατού» τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Επιστρέφοντας στο σήμερα oι Financial Times υπερθεματίζουν πως η Μόσχα εμφανίζεται επιφυλακτική, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της.
Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν υπογράμμισε πως η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αβέβαιη και θα εξαρτηθεί από το αίτημα της Αθήνας.
«Οι Ρώσοι, δεδομένης της δυσμενής κατάστασης, στην οποία έχει επέλθει η ρωσική οικονομία, δεν θα ρισκάρουν, φοβούμενοι μία ακόμη ελληνική χρεοκοπία» επισημαίνει Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.
«Όμως, οι Ρώσοι δύναται να συμφωνήσουν να στηρίξουν την Ελλάδα, μέσω της αγοράς εντόκων γραμματίων, όπως προσφάτως έγινε και με τους Κινέζους» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Κ. Ιορδανίδης, ειδικός επί της διπλωματικές σχέσεις, εξηγεί πως και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον από την οικονομική και πολιτική σύγκλιση.
Άλλωστε, καταλήγει, διαχρονικά η Ρωσία αναπτύσσει στενές σχέσεις με την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο, να αμφισβητήσει τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ.
Διαβάστε ακόμη:
Μετά την Ελλάδα και η Ιταλία «πάει Μόσχα» – Πούτιν βλέπει Ρέντσι