Μπορεί στα υπουργικά γραφεία -σε κάποια τουλάχιστον- του ΥΠΕΘΑ να αναμένουν τις θέσεις ,τις απόψεις και κυρίως την κοστολόγηση του πολυάριθμου -18 στελέχη- “ευρωπαϊκού επιτελείου” που θα συνοδεύσει τον Α/ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων πάντως συνεδρίασαν και ενέκριναν ότι ζητά το ΓΕΕΘΑ. Και το κυριότερο αποφάσισαν ότι η πολιτική ηγεσία δεν χρειάζεται να ενημερωθεί.
Απ΄ αυτή την άποψη η δημοσιοποίηση της απόφασης από το onalert.gr θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για τους υπουργούς του ΥΠΕΘΑ! Γιατί όπως προκύπτει από τις κοινοποιήσεις της απόφασης του ΣΑΓΕ, στα υπουργικά γραφεία δεν έχει σταλεί!
Η απόφαση του ΣΑΓΕ έχει ημερομηνία 9 Ιουνίου και επικυρώνει όσα είχαν αποφασιστεί σε συνεδρίασης της 25ης Μαίου. Σ΄ αυτήν είχε αποφασιστεί η “σύσταση 12 επιπλέον θέσεων στρατιωτικού προσωπικού ,του εθνικού επιτελείου ,το οποίο θα στηρίξει το έργο του Έλληνα προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ”.
Μ΄ εκείνη την απόφαση είχαν εγκριθεί:
•Μία θέση συνταγματάρχη
•Τρεις θέσεις υπαξιωματικών “ως οδηγοί αυτοκινήτων ομάδας ασφαλείας”
•Επτά θέσεις υπαξιωματικών ως “φρουροί ομάδας ασφαλείας”
•Μία θέση υπαξιωματικού ΠΝ ως βοηθός τμήματος υποστήριξης.
Στο τέλος της απόφασης όπως θα διαβάσετε στα έγγραφα που δημοσιεύουμε επισημαίνεται ότι οι θέσεις αυτές “δεν θα συμπεριληφθούν στον ΠΟΥ 27/ΓΕΕΘΑ περί θερμοθετημένων εθνικών θέσεων εξωτερικού Μονίμων και Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών,λόγω της ιδιατερότητας σύστασής τους και του περιορισμένου χρόνου κάλυψής τους”!
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΟΥ 27/ΓΕΕΘΑ καταργούσε θέσεις εξωτερικού για λόγους οικονομίας. Να επισημάνουμε ότι οι θέσεις που ζητά να καλυφθούν το ΓΕΕΘΑ ΔΕΝ είναι θεσμοθετημένες. Και να αναρωτηθούμε τέλος αν δεν αρκούσαν τόσοι μήνες για να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται για τις θέσεις εξωτερικού; Η εκλογή του κ.Κωσταράκου στη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2014! Συνεπώς υπήρχε μάλλον άφθονος χρόνος για να γίνει η επιλογή στελεχών ορθολογικά.
Αυτό βέβαια που προκαλεί ερωτήματα είναι πως οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ουσιαστικά συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λόγος ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας. Δεν γνωρίζουμε αν προφορικά, τηλεφωνικά έχει ενημερωθεί κάποιος από τους τρεις υπουργούς. Αυτός πάντως που πρέπει να βάλει υπογραφή για τους υπαξιωματικούς δεν γνωρίζει κάτι .
Γιατί όλη αυτή η φασαρία θα αναρωτηθούν κάποιοι. Γιατί ως γνωστόν εδώ και αρκετά χρόνια …λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Και είναι μάλλιν οξύμωρο σ΄ ένα κράτος που αρνείται να ρυθμίσει ένα απλό ασφαλιστικό θέμα χαμηλόβαθμων στρατιωτικών του χωρίς κόστος -καταταγέντες 1990-92- να αποφασίζεται έτσι απλά και γρήγορα αποστολή στο εξωτερικό στελεχών που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Εκτός από λεφτά δεν περισσεύουν και στελέχη.
Το ερώτημα για το οποίο ακόμη αναμένουμε απάντηση είναι γνωστό: πόσο θα μας κοστίσει η θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ; Τουλάχιστον οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων που συνεπέγραψα την απόφαση πιστεύουμε να ξέρουν το κόστος.
Η απόφαση της 9ης Ιουνίου και στη συνέχεια η απόφαση ΣΑΓΕ της 25ης Μαίου: