Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Αγωνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όχι μόνο για το πέρασμα της χώρας στην ανάπτυξη, αλλά και για την κατεύθυνση που θα έχει αυτή- και δεν χάνει ευκαιρία να το εκδηλώνει.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ Παπούλιας έχει επισημάνει ότι η έξοδος από την κρίση δεν γίνεται μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων , με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και γενικά των εισοδημάτων διότι όλα αυτά,όπως έχει τονίσει <<εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης», πλήττονται ασθενέστερες τάξεις και επέρχεται αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.
Όπως και δεν έχει χάσει ευκαιρία να παραινέσει ότι για να εξέλθουμε από την κρίση, για να έχουμε βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, έχουμε ζωτική ανάγκη από παράλληλες πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος και να αποκλιμακωθεί η ανεργία.Μάλιστα έχει πει ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν με παραγωγικές επενδύσεις.
Τα καίρια ζητήματα μιας νέας αντζέντας
Πως όμως,από ποιους, σε ποια κατεύθυνση,με ποιες συμμαχίες,ποια μοντέλα; Με βάση ποια ανάλυση για τα αίτια της κρίσης; Με μόνη την Ελλάδα ή μαζί σε άλλες χώρες;Τα εύλογα αυτά ερωτήματα μπορεί να μην τα έχει θέσει δημόσια και να μην έχει δώσει ο ίδιος απαντήσεις.
Ωστόσο για όσους γνωρίζουν καλά τον τρόπο που σκέφτεται είναι σίγουροι ότι αυτή του η αγωνία καταγράφεται , έστω εμμέσως, σε μια εκδήλωση που έθεσε υπό την Αιγίδα του. Μάλιστα γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή και κοσμοπολίτικη ματιά του, δε θα μπορούσε κάνεις να μην περιμένει ότι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις για έξοδο από την κρίση δεν θα μπορούσαν να δοθούν παρά μέσα από διεθνούς χαρακτήρα προσεγγίσεις. Αλλά και ταυτόχρονα ότι αυτές τις προσεγγίσεις θα επιχειρήσουν να τις προσεγγίσουν μελετητές και αναλυτές που απηχούσαν την οικουμενικότητα των πολιτικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας, σε επιστημονικό επίπεδο, προς αναζήτηση μια νέας αντζέντας για την Ελλάδα.
Προσεγγίσεις μέσα από Διεθνές Συνέδριο
Έτσι μπορεί να υποθέσει κανείς ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:»Από την κρίση στην ανάπτυξη: Σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο», που διοργανώνει το »Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» (ΙΜΜ),μαζί με το Ίδρυμα FRIEDRICH EBERT,στις 29 Απριλίου.
Δυο καινοτομίες παρουσιάζει το Διεθνές αυτό Επιστημονικό Συνέδριο πέραν της – σημαντικής, όπως προαναφέραμε – αιγίδας που του παρέχει ο κ. Κ. Παπούλιας:
Η ευρωπαϊκή διάσταση
1.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιστήμονες από επτά (7) χώρες, μέλη της ΕΕ – την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Γερμανία και την Ουγγαρία – έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν συγκριτικά τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και για τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση και για τα νέα αναπτυξιακά μοντέλα που υπάρχουν.
Η οικουμενική διάσταση
2. Για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους πέντε (5) επιστημονικών φορέων διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τα παραπάνω θέματα:
.-Το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής»,
– Το «Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς»,
– Το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου»,
– Το «Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών»,και
– Εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ , από τον Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
Η θεματολογία
Το Συνέδριο – που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του ΄΄Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά΄΄ της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος΄΄(Αιόλου 82-84, 1ος όροφος),με συμμετοχή κορυφαίων ειδικών - περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
1. Η κρίση, οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση και τα μοντέλα ανάπτυξης: εμπειρίες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.
1.1 Η περίπτωση της Ελλάδας.
1.2 Οι εμπειρίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Ο ρόλος της ΕΕ στην κρίση και την ανάπτυξη.
3. Στρογγυλό τραπέζι: Μία νέα ατζέντα για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Όπως βεβαίως περιλαμβάνει και την – όχι εύκολη… - σύνθεση των εισηγήσεων και συζητήσεων σε συμπεράσματα.-