«Ένα τόξο αστάθειας εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Σε αυτή την γραμμή η Ελλάδα μπορεί, θέλει, έχει δυνατότητες, τη δύναμη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλλει στις συλλογικές προσπάθειες για τη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας»,δήλωσε ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από την ομιλία του σε Συνέδριο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι “στις κρίσιμες αυτές ιστορικές συγκυρίες, η Ελλάδα ασκεί και οφείλει να ασκήσει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Τόσο στο πλαίσιο για τις ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας, όσο και με βάση τη σχέση εμπιστοσύνης με τα κράτη που επιθυμούν τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του επταήμερου που προηγήθηκε με μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις, προτάσεις, εισηγήσεις, αναδείξαμε αυτόν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, αφού είναι πλέον γνωστό ότι και η Ευρώπη και η γειτονιά μας βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα επικίνδυνες, ως προς την εξέλιξή τους, καταστάσεις”.
Το συνέδριο
Ομιλητές στο Συνέδριο ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Antonio Tajani, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Michel Barnier και ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Jean Yves Le Drian.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά με την αμυντική βιομηχανία:
«Μια πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες που έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία η οποία, όπως γνωρίζετε, αποτελεί μια εκ των βασικότερων προτεραιότητων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίσθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013 και είναι βασική δράση και βέβαια στόχευση της Ελληνικής Προεδρίας. Ήρθα εδώ με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., καθώς το θέμα αποτελεί βασική παράμετρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Κοινής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Άμυνα.
Η σπουδαιότητα που αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, καταδεικνύεται τόσο από το Συνέδριο που διοργανώνεται για τον σκοπό αυτό από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Tajani, με τον οποίο είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πρωτύτερα, όσο και από την εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο τομέα αυτό, αλλά και τη δική μας, όπως αυτή πριν από λίγο παρουσιάστηκε.
Στις σημαντικές αυτές διαβουλεύσεις γύρω από το μέλλον της Αμυντικής Βιομηχανίας, ως διεθνούς παράγοντα για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, η Ελλάδα είναι δυναμικά παρούσα. Ο ρόλος εξάλλου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι βασική παράμετρος για τη δράση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Είναι η θεματική στην οποία εμπίπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στην οποία αποδίδουμε, όπως είναι αυτονόητο, ιδιαίτερη σημασία. Το επιβεβαιώνουν αυτό, οι επιτυχείς μας κινήσεις για τη διάσωση των ΕΑΣ και οι θεσμικές μας παρεμβάσεις για τον ρόλο που θέλουμε να κατοχυρωθεί για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στον υποκατασκευαστικό τομέα. Με την αξιοποίηση όπως επισημαίνουμε του δυναμικού και της τεχνογνωσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.