Φωτιά στο Ελ. Βενιζέλος: Ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η πυρκαγιά στο Ελευθέριος Βενιζέλος σήμανε συναγερμό και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από τις πρώτες ώρες βρέθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος για τον συντονισμό των ενεργειών. Άλλωστε σχεδόν ακαριαία δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή τρεις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ είχαν τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα πτητικά μέσα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης Super Puma από Χίο και Ρόδο.

Ολονύχτιο θρίλερ έζησαν οι 875 επιβάτες του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα για τα Χανιά και μεσοπέλαγα ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ Νο3 με τα φορτηγά. Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, με τους επιβάτες να δηλώνουν ότι «βρεθήκαμε ένα βήμα από το να πηδήξουμε», «το πλήρωμα έκανε ό,τι μπορούσε», σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr.

Μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια έζησαν οι 875 επιβάτες και το 140μελές πλήρωμα του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ, που στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης (28.08.2018) είχε αναχωρήσει για τα Χανιά αλλά, από αδιευκρίνιστη αιτία, τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ Νο3 με τα φορτηγά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ενώ το πλοίο έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις 23:45, όταν άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από το πέμπτο γκαράζ και από τους αεραγωγούς μέσα στο καράβι. Στο εσωτερικό του καραβιού οι επιβάτες μύριζαν καμένο, υπήρχε παντού καπνός και η ατμόσφαιρα ήταν θολή.

Το πλήρωμα έδωσε στους επιβάτες αμέσως εντολή να φορέσουν σωσίβια, όπως κι έγινε.

Ο πλοίαρχος του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό, πάντως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, αφού τέθηκαν σε λειτουργία τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης.

Ήταν λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (29.08.2018) όταν το πλοίο της ΑΝΕΚ επέστρεψε στον Πειραιά και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου. Αμέσως ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της πυροσβεστικής υπηρεσίας η αποβίβαση των επιβατών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 07:00 το πρωί.

Οι επιβάτες του Ελευθέριος Βενιζέλος κατέβηκαν από την πλαϊνή πόρτα με μια σκάλα που χώραγε δυο άτομα και γι’ αυτό η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Με λεωφορεία κατευθύνθηκαν εκτός λιμανιού όπου τους περίμεναν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ