Αναλυτικά, Associated Press/Fox News σημείωσαν: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεσμεύτηκε ότι οι εμπειρογνώμονες θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές για τα αίτια της πιο θανατηφόρας πυρκαγιάς των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα και ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά θα ξαναχτιστούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα. Ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε σε συνάντηση με υπουργούς και περιφερειακούς αξιωματούχους στο Λαύριο, γράφουν A.P./Fox News και εστιάζουν στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τίποτε δεν θα κουκουλωθεί. Επιπλέον, εστιάζουν στη φράση του για τους κινδύνους που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δόμηση και το χρέος που αναλαμβάνει η κυβέρνηση έναντι των επόμενων γενεών.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατεδαφιστούν χιλιάδες αυθαιρέτων κτισμάτων, μετά τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων που ήταν ανήμποροι να διαφύγουν από τον λαβύρινθο των ανεπαρκώς σχεδιασμένων δρόμων στο Μάτι, μεταδίδει το Reuters, που συμπληρώνει: Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, η κυβέρνηση του οποίου κατηγορήθηκε για καθυστερημένη αντίδραση, δήλωσε πως δεν πρόκειται πλέον να επιτρέπεται η ανέγερση αυθαιρέτων που είναι κοινός τόπος επί δεκαετίες σε μια χώρα που ταλαιπωρείται από την γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Η κατεδάφιση 3.200 κτισμάτων θα ξεκινήσει άμεσα στην Αττική, όπως ανέφερε. Τα αυθαίρετα στην Ελλάδα κτίζονται σε καθεστώς ατιμωρησίας και πολλά από αυτά νομιμοποιούνται αργότερα μαζικά από τις διαδοχικές κυβερνήσεις, προστίθεται στο ίδιο ρεπορτάζ. Πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ένας αθέμιτος, αλλά αποτελεσματικός τρόπος άσκησης πολιτικής επιρροής και εξασφάλισης ψήφων.
Η Ελλάδα θα κατεδαφίσει χιλιάδες παράνομα κτίρια στον απόηχο της πιο φονικής πυρκαγιάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, γράφει και το BBC. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι αυθαίρετες κατασκευές παρεμπόδισαν τις προσπάθειες διαφυγής στην πυρκαγιά στο Μάτι στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 91 άτομα. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να ελέγξει το «χάος της άτακτης δόμησης», που είναι συχνή στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Στην περιοχή της Αττικής, 3.200 κτίρια θα κατεδαφιστούν άμεσα, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός. Αυτές οι κατασκευές, γνωστές ως «αυθαίρετα» («afthereta» στο κείμενο) συχνά χτίζονται χωρίς άδεια και αργότερα αδειοδοτούνται με κυβερνητικές απαλλαγές. Οι αρχές ανέφεραν ότι υπήρχαν δεκάδες τέτοια κτίρια στο Μάτι που δημιούργησαν ένα λαβύρινθο συγκεχυμένων δρόμων και εμπόδιζαν τη δίοδο στην ακτή. Ξεχωρίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, για το πώς το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης απειλεί ανθρώπινες ζωές –και αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό, το BBC αναφέρεται και σε όσους κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αργή αντίδραση στην καταστροφή στο Μάτι και τις τοπικές αρχές ότι κατηύθυναν τους οδηγούς προς τις φλόγες.
Από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το tagesschau μεταδίδει: Αυθαίρετα σπίτια έχουν κτιστεί σωρηδόν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, σε δάση ή στον αιγιαλό, τα οποία με το χρόνο και για πολιτικούς λόγους νομιμοποιήθηκαν. Στις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή τα αυθαίρετα εμπόδισαν τη διαφυγή. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τώρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά την κατεδάφιση των παράνομων σπιτιών και άλλων κτιρίων σε όλη τη χώρα. Σε μια πρώτη φάση, περισσότερα από 3.200 παράνομα κτίρια στις παραθεριστικές περιοχές της Αθήνας κατεδαφίζονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από ειδική συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς. Το «ποτέ ξανά» του πρωθυπουργού είναι η φράση στην οποία εστιάζει το εν λόγω μέσο.
Η DIE WELT γράφει: Κατεδάφιση παράνομων κτηρίων. Μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην περιοχή των Αθηνών με περισσότερους από 90 νεκρούς η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κατεδαφίσει παράνομα σπίτια και άλλα κτήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Σε μια πρώτη φάση αναμένεται να εξαφανιστούν περισσότερα από 3.200 παράνομα κτίσματα σε παραθεριστικές περιοχές γύρω από την Αθήνα. Τα συρματοπλέγματα εκατοντάδων σπιτιών που χτίστηκαν εκτός σχεδίου έκλεισαν τον δρόμο στους ανθρώπους που διέφευγαν.
Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το Euronews μεταδίδει: Ενίσχυση του προϋπολογισμού για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, κατεδάφιση κτισμάτων που βρίσκονται σε αιγιαλό, αναδάσωση: η ελληνική κυβέρνηση –την οποία η κοινή γνώμη κατηγορεί για «κακή διαχείριση» των πυρκαγιών τον Ιούλιο και «έλλειψη συντονισμού αστυνομίας και πυροσβεστικής»- δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμοστούν συνολικά είκοσι μέτρα για την αποτροπή ανάλογης τραγωδίας. Στο μεταξύ, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιορίσει τα ακριβή αίτια των πυρκαγιών, αλλά και να αποφανθεί για το σε ποιο βαθμό η ανεξέλεγκτη δόμηση των παράκτιων οικισμών που καταστράφηκαν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων.
Σύμφωνα με Le Figaro/AFP, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να καταπολεμήσει «το χάος» των αυθαίρετων κτισμάτων και της άναρχης δόμησης, ένα ενδημικό πρόβλημα στη χώρα, μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική, εξαγγέλλοντας συγχρόνως 20 μέτρα, μετά από σύσκεψη με τις τοπικές αρχές στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην «κατεδάφιση 3.200 παράνομων κτισμάτων στην Αττική, που ήδη έχουν κριθεί τελεσίδικα με πρωτόκολλα κατεδάφισης». Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα προτάσσει ως βασική αιτία των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, που κόστισαν τη ζωή σε 91 ανθρώπους, «τα αυθαίρετα κτίσματα…», ένα πρόβλημα δεκαετιών στη χώρα. Ωστόσο αντιπολίτευση και ΜΜΕ κατηγορούν την κυβέρνηση για «κακή διαχείριση και έλλειψη συντονισμού μεταξύ αστυνομίας και πυροσβεστικού σώματος».
Στο ίδιο θέμα, La Tribune/Reuters υπογραμμίζουν, τέλος, την αποφασιστικότητα του κ. Τσίπρα να μην ξεχαστεί τίποτε και κανένας. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι κατεδαφίσεις αφορούν όλη την Ελλάδα, ενώ στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ