Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ του OnAlert για τη μάχη των μνηστήρων για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού.
Κάποιες πηγές ενημέρωσης που παρακολουθούν από κοντά τις διαβουλεύσεις με τις εταιρείες BAE Systems, Thales, LM και Naval Group, μπορεί να διέκριναν προβάδισμα στην πρόταση του βρετανικού κολοσσού καθώς προσεγγίζει το πακέτο των παραμέτρων που έχουν θέσει οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, και ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις, όμως κατά άλλες στις συγκεκριμένες επαφές δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί ο νόμος των φαβορί.
Αντίθετα έβλεπαν να ισχύει ο νόμος των αουτσάιντερ. Σε κάθε περίπτωση το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που αφορά στις 4 φρεγάτες τύπου MEKO, τις Φ/Γ ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ και ΣΑΛΑΜΙΣ, βρίσκεται στον αστερισμό της ολοκλήρωσης, κάτι που επιβέβαιωναν και υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού πενταγώνου με την λακωνική φράση: «τελειώνουμε».
Η πρόταση της ΒΑΕ
Η πρόταση της BAE Systems συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που έχουν θέσει στο σχεδιασμό τους οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού για το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα της αναβάθμισης και των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO του Ελληνικού Στόλου.
Στο οικονομικό σκέλος η πρόταση της BAE ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει μεν τον προϋπολογισμό του ΠΝ, όμως εκτιμάται ότι το πέρασμα στον αστερισμό των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του.
Επιπρόσθετα θεωρείται η πρόταση της BAE για την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών φρεγατών MEKO, ότι καλύπτει και τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο για το ραντάρ, όσο για το σύστημα διαχείρισης μάχης, όσο και για τα ηλκετροοπτικά συστήματα των φρεγατών με δεδομένη και την επιτυχημένη αναβάθμιση που πραγματοποιεί η βρετανική εταιρία στις φρεγάτες ιδίου τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με την πρόταση της, η BAE, δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών MEKO εντός 36 μηνών από την ανάθεση του.
Προς ώρας αποτελεί γρίφο, η οδός που θα επιλεγεί για την ολοκλήρωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, με το ενδεχόμενο μιας απευθείας ανάθεσης να είναι υπαρκτό, αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνει και κάποιες αρνητικές παραμέτρους που ίσως να μην καθιστούν εφικτή την ολοκλήρωση της.