«Φέρτε ισοδύναμα για την Βελκουλέσκου»! Στο Συμβούλιο Άμυνας η ακίνητη περιουσία των ΕΔ

Το προχθεσινό Συμβούλιο Άμυνας είχε ένα θέμα. Πως θα αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προκύψουν γρήγορα κέρδη τα οποία θα αποτελέσουν το “ταμείο ισοδύναμων” απέναντι στην …επέλαση της τρόϊκας που αναμένεται στις ΕΔ.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Καμμένος από το βήμα της Βουλής το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει εκτιμήσει την ακίνητη περιουσία των ΕΔ σε 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Πόσο αποδίδει αυτή η περιουσία σε ετήσια βάση; Μόλις 1.100.000 ευρώ!

Θα γίνει κάτι αυτή τη φορά με τον χρόνο πλέον να πιέζει αφόρητα; Γιατί θα πρέπει να θυμηθούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε περί αξιοποίησης της περιουσίας των ΕΔ. Ποτέ δεν την είδαμε και σ΄ αυτό έχουν ευθύνες και οι πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν τα χρόνια της κρίσης αλλά και η “διαχρονική” στρατιωτική ηγεσία υπό τον κ.Κωσταράκο στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ που θα έπρεπε να είχε πιέσει με όποιο τρόπο του επέτρεπε η θέση του να έχει “μαζέψει χρήμα” ,ώστε να αποφευχθούν όσα υπέστησαν οι ΕΔ.

Για να θυμηθούμε λοιπόν πόσες φορές από το 2011 και μετά μας είχαν πει για “αξιοποίηση” της περιουσίας των ΕΔ.

Τον Μάρτιο του 2011 είχαμε την πρώτη καταγραφή περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Για να κάνουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι την αυτοκριτική μας πρέπει να παραδεχτούμε ότι άπαντες παρουσιάζαμε το θέμα με την λογική ότι όλα βγαίνουν στο σφυρί! Όχι ότι δεν θα μπορούσε να συνέβαινε κι αυτό. ΄Η ότι δεν μπορεί να συμβεί τώρα. Αλλά καλό θα ήταν και τότε και τώρα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αξιοποίηση και τι είναι ξεπούλημα. Όπως και να ΄χει βέβαια οι πολιτικοί δεν πρέπει ποτέ να έχουν ως άλλοθι τα όσα γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι. Αν θεωρούν ότι κάτι είναι σωστό και προς το συμφέρον της χώρας η άποψη των δημοσιογράφων δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίησή του.

Τότε λοιπόν το 2011 και τα τρία Γενικά Επιτελεία είχαν προτείνει κάποια ακίνητα και εκτάσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη.

Μείναμε στην καταγραφή.


Αργότερα επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου
η υπόθεση πήγε να ανοίξει ξανά. Όμως με έγγραφό του προς την Βουλή ο τότε ΥΕΘΑ υπήρχαν διατάξεις δύο νόμων που λειτουργούσαν ανασταλτικά σε όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ.

 Η μία διάταξη του Ν. 1989/1991 με την οποία είχε επιτραπεί η παραχώρηση ακινήτων σε ΟΤΑ ή σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος.
Η δέυτερη η διάταξη του Ν. 1337/1983 με την οποία η μόνη δυνατότητα που δόθηκε στη στρατιωτική υπηρεσία σε σχέση με την ένταξη ακινήτων της σε σχέδια πόλεως, ήταν η υποβολή των απόψεων ή ενστάσεών της, χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Περιβάλλοντος.
   Οι διευκρινήσεις αυτές είχαν δοθεί προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η περιουσία αυτή που είναι τεράστια, με χιλιάδες στρέμματα γης, αλλά και κτίρια σε καλές τοποθεσίες της χώρας, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη. 

Τώρα υπάρχει λεπτομερέστατη καταγραφή .

Νομίζουμε ότι αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αξιοποίησης της περιουσίας των ΕΔ, είναι αποφασιστικότητα. Διαφορετικά τίποτα δεν θα προχωρήσει και όταν θα αναζητηθούν και πάλι “ισοδύναμα” από τους τροϊκανούς θα τρέχουμε να τα βρούμε. Όποιος πιστεύει ότι η τρόϊκα δεν θα στοχεύσει πάλι τις ΕΔ πάσχει μάλλον από αθεράπευτη αφέλεια.