O ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος από το Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια »Exposec-Defenseworld» σήμερα 3 Μαίου 2017 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στην παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, στις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και στις εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονιά μας.
Όλη η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
«Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να συμμετάσχω και φέτος στην EXPOSEC 2017, ένα Συνέδριο που πάντα εμπλουτίζει με τα συμπεράσματά του τη γνώση μας και την πολιτική μας, ενώ προσφέρει πέραν των άλλων, σημαντική ευκαιρία δημιουργίας ενός πλαισίου επαφών και ενημέρωσης για τις σύγχρονες εξελίξεις, στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας.
Η παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, οι αναταραχές στις χώρες της Β. Αφρικής, οι κλυδωνισμοί σε γειτονικές μας χώρες, ο πόλεμος στη Συρία, η κατάσταση στη Λιβύη έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας.
Παράλληλα οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονιά μας, αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη. Τα γεγονότα αυτά ξεπερνούν μεμονωμένα κράτη, συνιστούν ευρύτερη απειλή και απαιτούν συλλογική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την στρατηγική αξία της Ελλάδας στον υπόψη γεωγραφικό χώρο η οποία προσδιορίζεται, αφενός από την κεντρική της θέση στην εν λόγω υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή, αφετέρου δε, από το γεγονός ότι η χώρα μας συνιστά σημείο επαφής και προπύργιο της Ευρώπης με την ασιατική και την αφρικανική ήπειρο. Το ειδικό βάρος της Ελλάδας ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα της περιοχής που μετέχει ενεργά ως πλήρες μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφαλείας, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΑΣΕ .Η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα μέρος της λεγόμενης «καθ’ ημάς Ανατολής».
Η χώρα μας εξαιτίας αυτής της γεωστρατηγικής της θέσης υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει απειλές διεθνικού χαρακτήρα που προέρχονται κυρίως από τις ραγδαίες αυξητικές τάσεις της παράνομης μετανάστευσης και του διεθνούς εγκλήματος, τη συντήρηση και ενίσχυση ακραίων τάσεων όπως αυτές του ακραίου εθνικισμού, του αλυτρωτισμού καθώς και της ανεξέλεγκτης διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.
Σήμερα γινόμαστε κοινωνοί τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Αναφέρομαι ειδικά στη συνεχιζόμενη δραστηριότητα τρομοκρατών, εντός ευρωπαϊκού εδάφους, με πρόσφατες στη μνήμη μας τις τρομοκρατικές πράξεις σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία και Ρωσία, φονταμεταλιστικών ομάδων εναντίον κοινών παγκόσμιων αξιών και δημοκρατικών προτύπων.
Σε ένα τέτοιο ρευστό και εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας, η χώρα μας οφείλει να αναπτύξει και να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία του ελληνικού λαού και να συμβάλλει στην ασφάλεια του ευρω-ατλαντικού χώρου για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε αυτό το οφείλουμε στις θυσίες των προηγούμενων γενεών οι οποίες μας έχουν επιτρέψει να ζούμε ειρηνικά για επτά και πλέον δεκαετίες.
Η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα χώρο ενδιαφέροντός μας αποτελεί ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως καθόσον σε αυτή συγκλίνουν μεγάλοι ενεργειακοί διάδρομοι και οδοί διεθνούς εμπορίου. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε μία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσω της Κύπρου στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο για τη δημιουργία νέων οδών και νέων τρόπων μεταφοράς ενέργειας με κομβικό το ρόλο της Ελλάδας. Αυτό θα έχει και οικονομικά αποτελέσματα, πολύ πιο σημαντικά ακόμα και από την ίδια τη διαπραγμάτευση και τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η επέκταση των εξεγέρσεων και συγκρούσεων μπορεί να συντελέσει άμεσα στην απορρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας στην αναζωπύρωση των απειλών κατά της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας και συντελούν στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», κατέδειξαν ότι οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στον Αραβικό Κόσμο και τις μουσουλμανικές κοινωνίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με όρους και πρότυπα της δυτικής σκέψης και πολιτικής οργάνωσης. Αντιθέτως, οι αλλαγές, για να επιτύχουν, απαιτούν σεβασμό της κοινωνικής και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας των λαών και μακροχρόνια δέσμευση υποστήριξης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.
Όπως γνωρίζουμε με βάση τη ρεαλιστική προσέγγιση, η απόκτηση ισχύος σε ένα άναρχο παγκόσμιο περιβάλλον αποτελεί βασική προτεραιότητα των κρατών για την ενίσχυση της δύναμής τους στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των διεθνών σχέσεων. Έτσι λοιπόν αυτός ο αγώνας για την απόκτηση ισχύος δημιούργησε συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κρατών που συνθέτουν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και αντίστοιχα συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κρατών της διεθνούς κοινότητας στην εν λόγω περιοχή. Η κατάσταση αυτή έδωσε την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων, πιο ριζοσπαστικών, εστιών θρησκευτικού και εθνοτικού φονταμενταλισμού, οι οποίες απειλούν αφενός με αποδιοργάνωση και κατάρρευση μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και αφετέρου θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε χρηματοδοτικές ροές προς οργανώσεις των Βαλκανίων οι οποίες προσπαθούν να μεταφέρουν τον φονταμενταλισμό στη γειτονιά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι απαιτείται η άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η οργάνωση τέτοιων φονταμεταλιστικών ομάδων στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Είναι η ώρα να σταματήσουμε την εξάπλωση και τη χρηματοδότηση ενός μουσουλμανικού τόξου το οποίο όμως δε βασίζεται στην πραγματική θρησκεία του Ισλάμ, αλλά στην πρόθεση κάποιων να ενισχύσουν τον φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία.
Η Ελλάδα αναμφίβολα έχει επηρεαστεί από τη ρευστότητα που επικρατεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθόσον είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη κυρίως σε προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, τα οποία γεννώνται από τη γενικευμένη αστάθεια στην περιοχή. Ταυτοχρόνως, η ιδιομορφία του χώρου που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, διευκολύνει τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες αποτελούν εν δυνάμει απειλές για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά το κλείσιμο των συνόρων που εφαρμόστηκε από μερικά ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, επιδείνωσε την κατάσταση.
Η χώρα μας, αποτελεί το προπύργιο της Ευρώπης προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου και επιχειρεί να διαδραματίσει κεντρικό σταθεροποιητικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. Βασικοί μας στόχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι η διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της περιοχής αυτής, σε στρατηγική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ και τους υπολοίπους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους μας.
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου, αλλά μετά από πολλά χρόνια επανακτά αργά και σταθερά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή των συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστούν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση.
Δεν θα πρέπει, επίσης, κανείς να ξεχνά το ρόλο της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση προμήθειας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως στόχος υψηλής προτεραιότητάς της. Τα αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα, τροποποιούν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι εξελίξεις οδηγούν και πάλι στην επιβεβαίωση της πάγιας ελληνικής θέσης, ότι οι σύγχρονες απειλές απαιτούν να εστιαστούμε στον τομέα κυρίως της πρόληψης γιατί μόνο συνεργαζόμενοι ως κοινωνίες, ως κράτη, ως οργανισμοί, ως ειδικοί, εάν θέλετε, μπορούμε να επιτύχουμε την πρόοδο και να εμπεδώσουμε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου.
Κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε οι δράσεις της Διεθνούς Κοινότητας να εντάσσονται στο ευρύτερο και συντεταγμένο σύστημα διεθνούς ασφάλειας, να είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και το κυριότερο, να μην είναι ανταγωνιστικές. Υπολογίζουμε στη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τη Ρωσία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα και συμπληρωματικά, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απειλής κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, απαιτείται η άριστη συνεργασία μεταξύ κρατών σε θέματα ασφαλείας και πληροφοριών, καθώς και η θεσμική και οργανωτική ενίσχυση των μηχανισμών ασφάλειας. Μόνο με πολιτική συνεργασία, συνέργειες μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών και κοινές δράσεις κρατών και διεθνών οργανισμών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις όπως είναι η τρομοκρατία.
Πρέπει να φύγουμε από τις μέχρι τώρα στενές αποφάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη χρήση νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία χωρίς τη χρήση βιομετρικών στοιχείων που θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών.
Είναι απαράδεκτο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε συστήματα τα οποία έχουν πλέον ξεπεραστεί όπως το Eurodac όπου με δαχτυλικά αποτυπώματα προσπαθούμε να προσδιορίσουμε υπόπτους που για να μπορούν να προσδιοριστούν θα πρέπει να συλληφθούν, να κρατηθούν πέραν των δεκαοκτώ ωρών που δεν προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να ταυτοποιηθούν.
Μεγάλη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα συνιστά η ανάπτυξη εκείνων των μηχανισμών οι οποίοι θα βοηθήσουν στην πάταξη της τρομοκρατίας, στον περιορισμό της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, στον έλεγχο των χρηματοδοτικών ροών που τροφοδοτούν την τρομοκρατία όπως το παράνομο εμπόριο πετρελαίου και η διακίνηση προσώπων και ναρκωτικών. Η στενή συνεργασία με κράτη αλλά και λοιπούς διεθνείς δρώντες όπως το ΝΑΤΟ η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Η χώρα μας ενθαρρύνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που έχουν σχέση με την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων για την επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Σημαντικό είναι να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης, της Κύπρου, του Σουέζ και της Μάλτας όπου γίνεται σχεδόν η περισσότερη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και κατ’ επέκταση χρηματοδοτεί και τα χτυπήματα που έχουμε στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα επιπρόσθετα συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις και αντίστοιχες ασφάλειας, κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζει τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ (Οργανισμό Συλλογικής Άμυνας και Ασφάλειας). Ενισχύει την ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, την ΚΕΠΑΑ. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα αποφασίσει η Ευρώπη να υπερασπίσει τα σύνορά της. Διότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για ευρωπαϊκή άμυνα, όταν η ίδια η Ευρώπη δεν αποφασίζει να υπερασπιστεί από κοινού τα κοινά της σύνορα.
Ενισχύουμε τις διεργασίες για τη διαμόρφωση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO–Permanent Structured Cooperation), που προβλέπει τη στενότερη και αναβαθμισμένη συνεργασία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας.
Η ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και των αναδυόμενων απειλών, αλλά και για την κάλυψη των κενών, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα κράτη αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί στην προσπάθεια εδραίωσης της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό το ΝΑΤΟ επενδύει στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ Συμμάχων και Εταίρων και ενθαρρύνει την προώθηση συνεργειών κλίμακας, για την από κοινού ανάπτυξη δυνατοτήτων υψηλού κόστους καθώς και σε συνεργασία σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους οργανισμούς.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κοινές απειλές αναπτύσσοντας νέες δυνατότητες και συνεργαζόμενη αρμονικά. Αυτό έχει διαφανεί από τη διεθνή συνεργασία για την πάταξη της πειρατείας και την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή των ακτών της Σομαλίας αλλά και από την ανάπτυξη της επιχείρησης SNMG2 (Standing NATO Maritime Group – 2) στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου στο πλαίσιο της καταπολέμησης του δικτύου διακινητών ή την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης SOPHIA στην Κεντρική Μεσόγειο.
Κυρίες και κύριοι,
Στην εποχή μας διαπιστώνεται ότι τα όρια της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας είναι δυσδιάκριτα. Οι σύγχρονες απειλές, όπως οι υβριδικές απειλές και οι απειλές στον κυβερνοχώρο, υπερβαίνουν τα στεγανά διαχείρισης των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας και αποκτούν χαρακτηριστικά παγκοσμίου ενδιαφέροντος απειλής. Ένα παράδειγμα, αποτελούν οι κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες συνιστούν μια πραγματική απειλή για την εθνική ακεραιότητα και ευημερία οποιασδήποτε χώρας. Η οικονομία, το εμπόριο, οι κυβερνητικές και στρατιωτικές πληροφορίες, τα συστήματα επικοινωνιών και κρίσιμων υποδομών αποτελούν μερικούς από τους τομείς οι οποίοι μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο από επιθέσεις του κυβερνοχώρου.
Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αλλά και η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει βοηθήσει τους τρομοκράτες να αναπτύξουν τεχνογνωσία στην κατασκευή και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, να στρατολογούν νέα μέλη αλλά και να κάνουν προπαγάνδα. Το ανεξέλεγκτο εμπόριο και η εξάπλωση τεχνολογιών ανάπτυξης και παραγωγής συγχρόνων οπλικών συστημάτων συμβατικής και ασύμμετρης φύσεως αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες αποσταθεροποίησης σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό αλλάζει και τις προτεραιότητες στους εξοπλισμούς μας. Είναι χαρακτηριστικό ένα κείμενο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο που δείχνει ότι με ένα drone των 500 ευρώ μπορεί να γίνει χρήση βιολογικού ή χημικού όπλου που μπορεί να εξουδετερώσει μια ολόκληρη πόλη με ένα range δύο μιλίων.
Ως Κυβέρνηση εφαρμόζουμε δυναμική αμυντική πολιτική, πάντα φιλειρηνική, αλλά με αδιαπραγμάτευτη την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού Έθνους. Υπό το πρίσμα αυτό, η χώρα μας, παρά τις δημοσιοοικονομικές συνθήκες, διατηρεί αξιόμαχες και σε ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσε και αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απειλής καθόσον όπως έχω πει πολλές φόρες και έχουν αποδείξει έμπρακτα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ιδιαίτερα σήμερα που η προκλητικότητα της γείτονος χώρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε ως ευκαιρία με την αναζήτηση έξυπνων και λειτουργικών λύσεων για την επίτευξη του αδιαπραγμάτευτου τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τον Έλληνα πολίτη, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του λαού και της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις επιδίωξαν:
Την καλύτερη αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Ήδη προχωράμε και στη νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα στο καλοκαίρι.
Τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της διακλαδικότητας που επιφέρει συνέργειες και οικονομίες κλίμακος.
Την επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών απαιτήσεων, με προτεραιότητα στην πλήρη αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων και στην αύξηση της διαθεσιμότητας των κυρίων οπλικών συστημάτων.
Την εστίαση στις κύριες απειλές κατά της χώρας.
Τη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής για ταχεία μεταφορά δυνάμεων.
Την εκμετάλλευση των υπαρχόντων μέσων κινήσεως (χερσαίων, θαλασσίων, εναερίων) για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων στις προβλεπόμενες από τα σχέδια θέσεις.
Το Μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, οικονομικό και ευκίνητο εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, το οποίο θα αποτελεί, εγγύηση για την άμυνα της Χώρας και αρωγό του Ελληνικού λαού, μέσα από την κοινωνική του προσφορά.
Εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο τις προσφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την απόκτηση μέσων που θα βοηθήσουν για τα επόμενα χρόνια στη στήριξη της εθνικής μας άμυνας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να πετύχει τη δέσμευση έναντι του ΝΑΤΟ για επίτευξη του στόχου 2% επί του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες της. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχτηκε από πλευράς μας κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, η αντίφαση που προκύπτει για την Ελλάδα αφενός να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και αφετέρου στην επιμονή των θεσμών για περικοπή των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Το γεγονός αυτό αλλά και η εξεύρεση λύσης στο γενικότερο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ έχουν αναδειχθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις Υπουργικές συναντήσεις και έχουν συγκεντρώσει την υποστήριξη των επικεφαλής των δυο οργανισμών.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο επίπεδο των απειλών επιβάλλουν στις Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών, αλλά και στα ίδια τα κράτη να μεταβάλλουν προσεγγίσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ασύμμετρο χαρακτήρα των απειλών. Προς την κατεύθυνση αυτή, διαπιστώνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν τον κύριο ρόλο τους ο οποίος είναι να ανταπεξέλθουν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των σύγχρονων συγκρούσεων, ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και νέους ρόλους όπως είναι η συνδρομή σε ανθρωπιστικούς σκοπούς, η συμβολή στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Υπενθυμίζω, όπως άλλωστε είχα προτείνει και πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, στο πλαίσιο μιας προσαρμογής των μηχανισμών αντίδρασης της χώρας μας στις πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες παγκόσμιες απειλές, πρέπει να γίνεται με σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να συσταθεί και να λειτουργήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στα πρότυπα άλλων προηγμένων χωρών. Σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες και οι απειλές αλλάζουν, δεν θα μπορούσα να παραλείψω, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ο οποίος είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας για πρώτη φορά κατήρτισε κείμενο Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμά της, να προστατέψει τα ουσιώδη συμφέροντα ασφαλείας της. Επιδίωξη της στρατηγικής είναι η αρμονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας με τους φορείς της αμυντικής βιομηχανίας με στόχο τη βελτίωση των βιομηχανικών δυνατοτήτων, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ικανοποίηση των μελλοντικών αμυντικών αναγκών της χώρας μας.
Οι εντολές τις οποίες έχω δώσει και έχουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Επιτελείων, προς όλους τους ΑΚΑΜ είναι να ενισχύουν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Να βοηθούν συνέργειες σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις είτε αυτές είναι κρατικές είτε ιδιωτικές και τα αποτελέσματα τα οποία υπάρχουν στο δεύτερο εξάμηνο πιστεύω ότι δικαιώνουν αυτήν την πολιτική. Ήρθε όμως και η ώρα για την εθνική μας Αμυντική Βιομηχανία να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί άμεσα και στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε αυτές τις συνέργειες. Σε αυτό θα ζητήσουμε και την ενίσχυση και την πείρα των ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών.
Παράλληλα το όλο εγχείρημα αναμένεται να στηρίξει τις εξαγωγές της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να προωθήσει τη δημιουργία κοινοπραξιών και συνεργειών και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του 5ου ετήσιου Συνεδρίου για την άμυνα και την ασφάλεια «EXPOSEC – DEFENCE WORLD» και είμαι βέβαιος, ότι από τις εισηγήσεις των αξιόλογων ομιλητών, θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω δημιουργική συνεργασία όλων μας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας.
Τέλος, θα ήθελα να σας προτρέψω να συζητήσουμε ξανά από την αρχή τη δυνατότητα επανίδρυσης της Defendory στην Αθήνα σαν σκοπό για τα επόμενα χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ».