Ευρω-πυρόσβεση με Καναντέρ και ελικόπτερα

Πρώτη δημοσίευση: 2018-05-17 16:04:55
Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-17 18:30:55


Ευρω-πυρόσβεση με Καναντέρ και ελικόπτερα!

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως Καναντέρ και ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές ωφέλειες για την Ελλάδα.

Αφετηρία για την προώθηση της σχετικής Έκθεσης,που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία,ειναι η διαπίστωση ότι μόλις πέρυσι, περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια δασών καταστράφηκαν από πυρκαγιά.

Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών αυτης της μορφής προχωρά η συγκρότηση του rescEU, δηλαδή εφεδρικών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης. Οι εφεδρείες αυτές θα συμπληρώνουν τα εθνικά μέσα και θα τελούν υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να παρέχουν στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί και επιδημίες.

Την Έκθεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που είναι ο υπεύθυνος γι αυτή στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Έκθεση,προβλέπει τη δημιουργία του rescEU, μία δεξαμενής δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα βοηθούν τα κράτη – μέλη στην αντιμετώπιση φυσικών και μη καταστροφών όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, προσφυγικές κρίσεις και επείγουσες καταστάσεις υγείας.

Έχοντας την εμπειρία από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, και λόγω και των ελλείψεων που παρουσιάζονται στα κράτη – μέλη, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης όπως Καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα, αναφερει.

Στην περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέσα και κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν δύναται να παράσχει βοήθεια, τότε θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU.

Επιπρόσθετα, καταλήγει, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της πρόληψης, με την ενίσχυση των μέτρων που πρέπει να λάβουν τα κράτη – μέλη για να είναι έτοιμα, καθώς και τη διάθεση ειδικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.

«Οι ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα»

Ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εντοπίσει σημαντικές ελλείψεις στις δυνατότητες των κρατών – μελών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ιδίως στα πυροσβεστικά αεροπλάνα τα οποία είναι μεγάλου κόστους. Αυτές οι ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Είναι επίσης, μία ευκαιρία να προετοιμαστούμε και για μελλοντικούς κινδύνους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπίσουμε επείγουσες υγειονομικές καταστάσεις, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού, σεισμούς, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, απέδειξαν ότι σε ακραίες καταστάσεις οι εθνικές δυνατότητες δεν είναι αρκετές. Θέλουμε το rescEU να μπορεί να παράσχει βοήθεια σε μείζονες κρίσεις. Παράλληλα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κράτη – μέλη να επενδύσουν στην πρόληψη και να τα στηρίξουμε οικονομικά όπου αυτό απαιτείται».

«Απειλές για τις χώρες του Νότου»

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Μαλτέζα ευρωβουλευτής Μίριαμ Ντάλι δήλωσε: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν συχνότερες και πιο τραγικές φυσικές καταστροφές. σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με αποτέλεσμα θανάτους. Η δέσμευσή μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015. «Ωστόσο, οι αλλαγές συμβαίνουν τώρα και οι συνέπειες γίνονται αισθητές στα κράτη μέλη μας από τους πολίτες μας. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν ήδη. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και να επιταχύνουμε την ανασυγκρότηση μετά από τέτοιες καταστροφές. «Φοβάμαι ότι αυτό που είδαμε στην Πορτογαλία το περασμένο καλοκαίρι δεν θα είναι μεμονωμένη περίπτωση. Γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες στο νότο θα αντιμετωπίσουν τέτοιες απειλές το προσεχές καλοκαίρι. Μερικές φορές οι εθνικοί πόροι δεν είναι αρκετοί και οι γειτονικές χώρες δεν μπορούν να δώσουν το χέρι εγκαίρως, όταν χτυπηθούν οι κρίσεις, επειδή πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους πόρους. Γι ‘αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε έντονα την οικοδόμηση ενός ισχυρού και αποτελεσματικού μηχανισμού ».