Τα επόμενα 24ωρα “παίζονται” πολλά για την Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού που όπως εξελίσσεται αγγίζει πλέον κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του θα κρίνει πολλά.
Οι Ευρωπαίοι όπως είπε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς αντιμετωπίζουν πολλά θέματα στο …πόδι.
Ο κ.Κοτζιάς είπε: «Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν «στο πόδι» να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στο πλαίσιο των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη Fontex, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους-μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και στο μεταναστευτικό».
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την ΕΕ για την ευρωπαίκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή επιβεβαιώνει ότι και στο προσφυγικό η Ευρώπη είναι …αλλού. 1000 συνοριοφύλακες οι οποίοι θα ενισχύονται από μια …δεξαμενή 1500 ακόμη ,θα επιχειρούν που,πως και με τι μέσα;
Η προχειρότητα των Ευρωπαίων βέβαια είναι το αθώο σενάριο. Γιατί υπάρχει και το πιο καχύποπτο που θέλει με αφορμή και ευκαιρία το προσφυγικό , η Τουρκία να επιτύχει ένα είδος συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και η συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει σ΄ όλη την κοινή γνώμη της Ευρώπης με τις τραγωδίες στο Αιγαίο δίνουν χώρο στην Τουρκία να παίξει το παιχνίδι της μέσω πρόθυμων Ευρωπαίων να βοηθήσουν. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και σε επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης θα γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης και από τους Ευρωπαίους και από τους Τούρκους που έχουν να προσφέρουν πολλά μέσα αλλά δεν δέχονται τον ελληνικό έλεγχο στο Αιγαίο,στα όρια του FIR Αθηνών. Με ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα η Αθήνα θα πιεστεί πολύ για να υπερασπίσει αυτά που 40 χρόνια προσπαθεί να διαφυλάξει.
Όσοι τα χρόνια της κρίσης φώναζαν ότι Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας θα έπρεπε να προστατευθούν με κάθε τρόπο δεν εισακούστηκαν από τους αριθμολάγνους. Η προστασία δεν είχε να κάνει με κάποια …κάστα που έπρεπε να μείνει εκτός περικοπών,αλλά με την λειτουργία των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων όπως αυτή που καλουνται τώρα να διαχειριστούν.
Παρόλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε δικαιολογία για οποιαδήποτε ελληνική υποχώρηση σ΄ ότι έχει να κάνει με το ποιος θα ελέγχει τις κινήσεις και τις επιχειρήσεις οποιουδήποτε ξένου στο Αιγαίο και γενικώς στα ελληνικά σύνορα. Είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε βοήθεια από οπουδήποτε αλλά τον κεντρικό έλεγχο και διοίκηση δεν μπορεί παρά να τα έχει η Αθήνα. Ότι άλλο δεχτούμε θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ αυτά που υποτίθεται πάμε να λύσουμε.