Έρχονται 5 δις από Ρωσία για τον αγωγό που έχει προκαλέσει πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Πριν λίγες ημέρες το Onalert.gr αναδημοσίευε την συνέντευξη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik στην οποία υποστήριζε ότι “ο δρόμος για τον νέο ρωσικό αγωγό που θα περνά και από την Ελλάδα έχει ανοίξει” και επεσήμαινε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δυνατόν να υπάρξουν και σημαντικές χρηματικές προκαταβολές στη χώρα μας από τη λειτουργεία του αγωγού μετά το 2019”.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε αυτές τις απόψεις και σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο στα Παραπολιτικά

Φαίνεται ότι κάποιες διαβεβαιώσεις είχε .

Δύο δημοσιεύματα , ένας της εφημερίδας Αγορά στην Ελλάδα κι ένι του Spiegel στην Γερμανία κάνουν λόγο “για συμφωνία που θα υπογραφεί τα επόμενα 24ωρα, ίσως και την ερχόμενη Τρίτη, ανάμεσα στη Μόσχα και την Αθήνα, προκειμένου ο αγωγός Turkish Stream να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Αμέσως θα εκταμιευθεί προκαταβολή που μπορεί να φέρει στα ελληνικά κρατικά ταμεία έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Οι ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανεχθούν αυτό το ενδεχόμενο κι έχουν ξεκινήσει ήδη τον “πόλεμο” κατά των ρωσικών σχεδίων για τον αγωγό Turkish Stream. Η Μόσχα όμως έχει περάσει στην αντεπίθεση. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Σύγχρονη Ρωσία”,  “η μεγαλύτερη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom απείλησε για πρώτη φορά με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αν το πρόγραμμα του αγωγού Turkish Stream, που θα περνά, υποθαλάσσια, μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Νότια Ευρώπη, εμποδιστεί. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα RBK-Daily ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο δήλωσε ότι «θα προβούμε σε αυτή τη διακοπή, αν μας αναγκάσουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρίας ανέφερε ότι η ΕΕ επιχειρεί μονομερώς να μετατοπίσει στην Gazprom όλα τα ρίσκα που αφορούν στην παροχή του αερίου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εταιρία. Πρόσθεσε δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση για το αν θέλει αυτή την πηγή τροφοδοσίας της ή όχι». Προηγουμένως, η ρωσική κυβέρνηση και η διοίκηση της Gazprom είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα αθετήσουν ποτέ τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους ευρωπαίους καταναλωτές.