Ένας χρόνος με τον «κόκκινο Πάνο» στο ΥΠΕΘΑ – Οι επιλογές τα λάθη και οι 3 «χαμένοι» Αρχηγοί

Από την Εθνική Άμυνα στον Πολιτισμό ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ένα χρόνο πέρασε στο Χολαργό και η θητεία του μπορεί να μην έχει το “μεγάλο λάθος” αλλά χαρακτηρίστηκε από την υπερβολική προσοχή που έδειξε για να μην το κάνει! Κι όπως όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του από την εποχή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και μετά επέλεξε τον πιο ασφαλή δρόμο: δεν άγγιξε επί της ουσίας κανένα μεγάλο θέμα . 

Θα πει ότι επί των ημερών του παρουσιάστηκε η τελική μορφή της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Σωστό αλλά όποιος γνωρίζει καλά τι ακριβώς άλλαξε αυτή η αναδιοργάνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και αυτή ήταν “βελούδινη”. Και κατά την γνώμη μας ανούσια. Δεν ευθύνεται γι΄ αυτό ο Παναγιωτόπουλος αφού άλλοι την σχεδίασαν. Ευθύνεται όμως για το γεγονός ότι δεν επέμεινε να αλλάξουν κι άλλα πολλά και να κλείσουν πολλά ακόμη άχρηστα στρατόπεδα και μονάδες. “Ηττήθηκε” κι αυτός από κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις. Και για να είμαστε απολύτως σωστοί δεν τόλμησε να συγκρουστεί μαζί τους.

Ο Παναγιωτόπουλος πέρασε από το ΥΠΕΘΑ σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη με τις περικοπές των μισθών να έχουν “τσακίσει” το προσωπικό. Θα μπορούσε να είχε κάνει τομές που θα “εξισορροπούσαν” την κατάσταση. Να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία ενός αξιοκρατικού συστηματος μεταθέσεων – τοποθετήσεων. Αντιθέτως και φέτος όπως και πέρυσι τα στελέχη τέλος Ιουνίου δεν γνωρίζουν που θα τους βρει ο Σεπτέμβριος.

Δεν τόλμησε να δώσει λύσεις σε μία σειρά θεμάτων που “καίνε” τις Ένοπλες Δυνάμεις σ΄ ότι έχει να κάνει με την συντήρηση και τεχνική υποστήριξη θεμάτων. Και αυτός φεύγει χωρίς τα υποβρύχια να έχουν μπαταρίες ,τα άρματα πυρομαχικά κλπ.

Και βέβαια μέσα σ΄ ένα μόλις χρόνο κατόρθωσε να «χάσει» τρεις Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων. Ο πρώτος ο Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς με εκείνη την παραίτηση βόμβα. Δεύτερος ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης με εκείνη την συνέντευξη βόμβα στην Real News. Και τέλος ο διάδοχος του Ζιαζιά στην θέση του Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Γκίνης μ΄ εκείνη την αποστρατεία βόμβα.

Η επιλογή της “διαχείρισης” στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι πια επιλογή επιτυχίας. Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις,τομές και αποφάσεις που μπορεί να έχουν κόστος για όποιον τις λαμβάνει. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι πλέον το μικρό “Βατικανό” της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό “παραγωγικό” υπουργείο . Κι ας λέει ο Πάγκαλος για αντιπαραγωγικούς.

Υ.Γ. Για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την επικοινωνιακή του εικόνα ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν θα γράψουμε κουβέντα. Κρίθηκε εκ του αποτελέσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το «κόκκινο χαλί» είναι πια ναρκοπέδιο – Η επιστροφή Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ της έντασης

 
Φώφη Γεννηματά: τι μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα στην Άμυνα