Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Κάιρο και το Ελ Αλαμέιν, πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος αναχώρησε το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών.
Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι (Μοhamed Morsy) το δε βράδυ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου παρακ΄άθησε σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κ. Παπούλια.Επίσης ο κ Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον ομολογό του κ Σίσι.
Σε μεγάλης έκτασης αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στο Αιγυπτιακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΕΝΑ,- και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-εξέφρασε την ευχαρίστησή του που επισκέπτεται την Αίγυπτο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μόρσι και δήλωσε ότι θα εξετάσουν θέματα των διμερών σχέσεων, αλλά και διεθνή θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.
Ο κ. Παπούλιας σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα προτείνει την εξέταση της προοπτικής για μια κοινή πρωτοβουλία προώθησης του Διαλόγου μεταξύ των Θρησκειών, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αίγυπτος είναι η πιο κατάλληλη χώρα για ένα τέτοιο εγχείρημα, όπου ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ έχουν συνυπάρξει, με αμοιβαίο σεβασμό για αιώνες.
Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο, με 146 επενδύσεις οι οποίες αποτιμώνται σε κεφάλαιο 1, 5 δισ. ευρώ και έχουν συντελέσει στη δημιουργία 125.000 θέσεων εργασίας. Επεσήμανε δε ότι 38 επενδύσεις έγιναν στην Αίγυπτο μετά την Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 και ότι κανένας επενδυτής δεν εγκατέλειψε την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, γεγονός που αποτελεί μια απτή πράξη αλληλεγγύης προς τον Αιγυπτιακό Λαό.
Ο κ. Παπούλιας, στις δηλώσεις του στο ΜΕΝΑ, σημείωσε ότι ο Αραβικός Κόσμος βίωσε πρόσφατα ένα επαναστατικό κύμα, με αίτημα την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη και ότι ο ίδιος προσμένει ότι η Αίγυπτος θα παραμείνει ηγετική δύναμη του Αραβικού και Μουσουλμανικού Κόσμου. Επίσης, επεσήμανε ότι η Αίγυπτος κατέχει στρατηγική θέση στη Μεσόγειο και ο ρόλος της είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Βεβαίωσε, εξάλλου ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής χωρίς την συμβολή της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για τη ισχυρή και αποτελεσματική συμμετοχή της στα διεθνή πράγματα.
Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις της κρίσης στη Συρία, ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι μία εξωτερική επέμβαση θα ήταν καταστροφική για τον Συριακό λαό και για ολόκληρη την περιοχή. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Συρία πεδίο σύγκρουσης για όσους επιδιώκουν στρατηγικά συμφέροντα, ξένα προς τα νόμιμα αιτήματα του Συριακού λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία», τόνισε.
Ο Ελληνας Πρόεδρος δήλωσε τέλος ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός υποστηρικτής του καθεστώτος μη διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι « η περιοχή μας χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και λιγότερα όπλα».
Στο Ελ Αλαμέιν
Την Παρασκευή το πρωί, ο Πρόεδρος θα ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου και αργότερα στην πρεσβευτική κατοικία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας και των επιχειρηματιών.Το βράδυ ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει από το Κάιρο για το Ελ Αλαμέιν.
Στο Ελ Αλαμέιν, το πρωί του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στη διασυμμαχική τελετή για τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Αργότερα θα τελεσθεί τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ελ Αλαμέιν.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αίγυπτο επιστρέφοντας στην Αθήνα.