Εφιαλτικά σενάρια για το πετρέλαιο θέρμανσης

 Φόβους ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στην περίπτωση που το διεθνής τιμή του «μαύρου χρυσού», ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, μπορεί να υπερβεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 1,30 – 1,35 ευρώ το λίτρο, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Στην ακραία περίπτωση που φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι, τότε μπορεί στις αντλίες να δούμε και 1,5 ευρώ.

Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμη υψηλότερες τιμές, εφόσον όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα των καυσίμων, διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και βενζινοπώλες δεν συμπιέσουν το ποσοστό κέρδους τους. Παράλληλα σύμφωνα με την UBS δεν αποκλείεται η κούρσα του «μαύρου χρυσού» να συνεχιστεί και να ξεπεράσει το Brend ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημειώνει ότι στην περίπτωση που ανέλθει στα 120 δολ. τότε η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα ισχυρό «χαστούκι» που θα συνοδευτεί από απότομη επιβράδυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η αντίστοιχη τιμή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,025 ευρώ. Οι τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, εξαρτώνται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.gr