Συνεπώς το “κούρεμα” και η “δόση” δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν “ανάσα” στους στρατιωτικούς και στις ΕΔ. Οι περικοπές δεν πρόκειται ν΄ αλλάξουν και το κυριότερο είναι ότι δεν φαίνεται ότι θα αναχαιτίσουν και τις νέες που έρχονται το 2014.
Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την “ανακούφιση” των ΕΔ σε θέματα που έχουν να κάνουν με την συντήρηση του υπάρχοντος οπλοστασίου , για το οποίο ο Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης στη δημόσια παρέμβασή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Επί της ουσίας: όσο η λογική και η νοοτροπία του πολιτικού προσωπικού παραμένει ίδια και θεωρεί τις ΕΔ ένα τμήμα του κρατικού μηχανισμού ο οποίος “μπορεί να περιμένει” τίποτα δεν θ΄ αλλάξει προς το καλύτερο,όσες αποφάσεις παροχής δόσεων κι αν υπάρξουν.
Τι αποφάσισε το Eurogroup
Ευρωζώνη, δηλαδή η Γερμανία, και ΔΝΤ έκαναν αμοιβαία βήματα πίσω για να φτάσουμε στη συμφωνία και όχι στην κατάρρευση. Η Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε νερό στο κρασί της για το ύψος του χρέους το 2020 και για το «κούρεμα» και η Γερμανία συμφώνησε στην ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα πάρει τα 44,7 δισ. ευρώ σε 1+3 δόσεις. Θα δει και το χρέος της να μειώνεται κατά 40 δισ. ευρώ, τα επιτόκια να μειώνονται… Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει δε θα βγει εκτός τροχιάς, θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας και κυρίως θα ψηφιστεί και το πολυθρύλητο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η πρώτη δόση ύψους 34,4 δισ. ευρώ θα εγκριθεί και θα εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά τα χρήματα, τα 10,6 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις, έως τον Μάρτιο του 2013, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο.