Δένδιας: Τι είπε στην Επιτροπή Άμυνας για το ΕΛΚΑΚ, το Ενιαίο Σώμα Πληροφορικής και τις ανάγκες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Νίκος Δένδιας, μιλώντας, σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε αναλυτικά, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Είναι μια προσπάθεια να περάσουμε τη δυνατότητα εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και σε υλικά νέας εποχής, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο με δυνατότητες αντίληψης των προκλήσεων», είπε αρχικά ο Υπουργός.

Διευκρινίζει ότι για το νομοσχέδιο δεν υπήρχε κάποιο «blue print» πάνω στο οποίο να βασιστεί  και βασίστηκε σε πρότυπα άλλων χωρών.

«Αυτό το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα έχει τις εξής βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Έχει το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας. Έχει τα ζητήματα που αφορούν την Πληροφορική, το καινούργιο Σώμα Πληροφορικής, το Big Data, το Artificial Intelligence, και έχει και τα ζητήματα εκπαίδευσης τα οποία αφορούν τη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου για να υποστηρίξει τα δυο προηγούμενα. Διότι αν δεν υπάρχει ανθρώπινο κεφάλαιο εκπαιδευμένο, δεν μπορούν να υποστηριχτούν τα δυο προηγούμενα. Άρα, κατά τούτο, συνιστά μια ολότητα, που έχει διατάξεις και για τα εκπαιδευτικά των Ενόπλων Δυνάμεων εξ ανάγκης, γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό που θα πάει σε αυτές τις υπηρεσίες. Είναι ένα συνεκτικό όλον», είπε ο κ.Δένδιας.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΛΟΥ

Υπάρχει μια διάταξη που αφορά το επίδομα στόλου, «για την οποία είμαστε όλοι σύμφωνοι», συνέχισε. «Όλοι είμαστε σύμφωνοι και το έχουμε συζητήσει ως αδικία που προήλθε εκ νομοτεχνικού λάθους σε προηγούμενη ρύθμιση». Ο ΥΕΘΑ δεσμεύθηκε να φέρει, εάν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και μια διάταξη για τα μισθολογικά των Ανθυπολοχαγών ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατί είχε παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των εισερχομένων για να υπάρχει κινητροδότηση.

Η ανάγκη για drones

«Θεωρώ ότι είναι υπαρξιακή ανάγκη να περάσουμε σε μια άλλη εποχή. Βιαζόμαστε. Έχουμε μείνει πίσω. Όταν η άλλη χώρα είναι σε δεύτερη γενιά drones και εμείς αγοράζουμε – τι αγοράζουμε – είναι λογικό να με διακατέχει πολύ μεγαλύτερη αγωνία από αυτό», τόνισε ο κ.Δένδιας σχετικά με την έλλειψη μη επανδρωμένων συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Ως προς τα εκτός Ελλάδας είμαστε πάρα πολύ πίσω. Στην Ελλάδα είναι καινοφανές. Γιατί δεν έχει ήδη γίνει; Σε αυτό οφείλει να απολογηθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η Τουρκία πέταξε το πρώτο drone τη δεκαετία του ’90. Δεν είναι όμως ο σκοπός μας εδώ να αναζητήσουμε ευθύνες. Δεν έχει καμία έννοια αυτή η συζήτηση. Είναι βέβαιον ότι δεν δίνει εδώ κανείς πιστοποιητικά πατριωτισμού. Είναι αυτονόητο και παραδεκτό απολύτως από την Κυβέρνηση ότι οι πάντες εργάζονται με τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι προσλαμβάνουν για το εθνικό συμφέρον», δήλωσε.

Η Γενική Διεύθυνση Καινοτομίας

«Έχουμε εδώ ένα νομοθέτημα με τέσσερα διαφορετικά πράγματα. Ένα Κέντρο – το οποίο φτιάχνεται – Αμυντικής Καινοτομίας.  Οι περισσότερες παρατηρήσεις ήταν γιατί να είναι με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Δεν υπήρξε μία παρατήρηση η οποία να υποδεικνύει – πέραν της Νίκης – με ποια νομική μορφή προτείνετε να είναι. Η μία παρατήρηση που έγινε ήταν να είναι με νομική μορφή κρατικής υπηρεσίας. Απαντώ στην πρόταση: Μα κρατική υπηρεσία έχουμε και απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. Και βεβαίως δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο που κινείται η κρατική υπηρεσία. Είναι δυνατό να »μοχλοποιήσει» χρηματοδότηση μια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου; Για να έχουμε ακόμα μία Γενική Διεύθυνση;

Φτιάξαμε τώρα Γενική Διεύθυνση Καινοτομίας. Όλοι οι άλλοι που δαιμονοποιείτε την ανώνυμη εταιρεία, δεν προσλαμβάνετε ένα πράγμα: Η ανώνυμη εταιρεία είναι σειρά διατάξεων. Ο μόνος μέτοχος εδώ είναι το Ελληνικό Κράτος. Κατά 67%, ο κύριος μέτοχος και το Υπερταμείο το οποίο ζήτησε να συμμετάσχει, δεν του ζητήσαμε εμείς να συμμετάσχει. Δηλαδή, να επανατοποθετήσει χρήματα τα οποία στην πραγματικότητα είναι και αυτά χρήματα του ελληνικού λαού σε μια χρήση η οποία είναι ωφέλιμη για την Εθνική Άμυνα και ίσως, ίσως κερδοφόρα. Άρα, θετικά το βαθμολογούμε ότι το Υπερταμείο ήρθε και μας είπε, »θέλετε να είμαστε και εμείς εκεί με 33%»; Όπως θετικά αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι ήρθαν άλλα δύο Υπουργεία και μας είπαν »μπορείτε να μας βάλετε κι εμάς μέσα στην ‘ομπρέλα’, για να αναζητήσουμε νέες λύσεις»;», δήλωσε στη συνέχεια ο κ.Δένδιας.

«Είναι απίστευτο τι υπάρχει στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο ως ιδέα και ίσως και ως πρωτότυπο, τα οποία δεν μπορούμε εμείς να τα απορροφήσουμε επί ολόκληρες δεκαετίες», τόνισε.

«Έχουμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα κι έχουμε ήδη ανάγκες καταγεγραμμένες. Εμείς υπολογίζουμε ότι τον πρώτο χρόνο χρειαζόμαστε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα 38.164.500 ευρώ. Έχουμε κάνει τη δουλειά μας κι έχουμε κάνει τη δουλειά μας για τέσσερα χρόνια μπροστά, δεν ερχόμαστε πρόχειρα. Και ξέρουμε πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα».

Το Μετοχικό Ταμείο

Απαντώντας σε αναφορά του Ναύαρχου ε.α. και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Και βεβαίως το τελευταίο που περιμέναμε Ναύαρχε (σ.σ. Ευάγγελος Αποστολάκης) είναι παρατήρηση επί των θεμάτων του Μετοχικού Ταμείου. Μας λέτε ότι »στερούμε δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου». Υπήρξατε στο Υπουργείο. Πόσα έδωσε, Ναύαρχε, το Υπουργείο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού πέρυσι; 19,1 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Πόσα έδωσε στη δεκαετία; 161 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, όχι από κρατήσεις. Γιατί να θέλουμε να στερήσουμε κάτι από το Μετοχικό Ταμείο; Και αναπτύσσεται στο δημόσιο διάλογο ένα απίστευτο γαϊτανάκι παρατηρήσεων γιατί το νομοθέτημα ζητάει από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού 300 τετραγωνικά για να στεγασθεί το ‘ΕΛΚΑΚ’, το οποίο θα επισκευάσει, θα συντηρήσει, θα αναπτύξει και θα δημιουργήσει προγράμματα, από το οποίο το Μετοχικό Ταμείο τελικά θα έχει έσοδα, γιατί υπάρχουν παρακρατήσεις από τα εξοπλιστικά. Και αυτό το καταλογίζετε ως αρνητικό;»

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα

«Επί της ουσίας του συγκεκριμένου νομοθετήματος: Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Κατ΄ αρχήν δημιουργείται Διεύθυνση Καινοτομίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Διεύθυνση Καινοτομίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγράφει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταγράφει τι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις επί τη βάσει των αποφάσεων των Γενικών Επιτελείων. Δεν έρχεται ο καθένας και λέει εγώ θέλω αυτό, εγώ θέλω εκείνο, εγώ θέλω το άλλο», εξήγησε ο ΥΕΘΑ.

«Θα σας διαβάσω ενδεικτικά κάποιες από τις καταγεγραμμένες ανάγκες που έχουν τα γενικά επιτελεία: Αυτόνομα οχήματα, αέρος, ξηράς, θαλάσσης, υποθαλάσσια. Αντί-drone συστήματα, κυβερνοασφάλεια, ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι στρατιωτικής-κυβερνητικής χρήσης, τεχνολογία laser, δίκτυα τηλεφωνίας 5G, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munition), ηλεκτρονικός πόλεμος, Artificial Intelligence, Big Data και σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή. Οι σύγχρονες στολές, οι οποίες έχουν αισθητήρες και ο Διοικητής της Μονάδας έχει απόλυτη αίσθηση και της φυσικής κατάστασης του κάθε μαχητή ξεχωριστά: τον ρυθμό της καρδιάς του, την πίεσή του, το αν τραυματίστηκε, το πού είναι, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή κατ΄ ανάγκην. Αυτά ζητάμε».

Τι κάνει το «ΕΛΚΑΚ» – Γιατί υπάρχουν δύο Ταμεία

«Τι κάνει το ΕΛΚΑΚ;», συνέχισε ο κ.Δένδιας. «Τα παίρνει αυτά που τα Επιτελεία θέλουν και τα προκηρύσσει ως ανάγκες. Έχει δύο διαφορετικά Ταμεία: Το Ταμείο Καινοτομίας και το Ταμείο Ανάπτυξης. Γιατί έχει δύο ταμεία και δεν έχει ένα ταμείο; Γιατί υπάρχει διαφορετικό ρίσκο. Tο Ταμείο Καινοτομίας χρηματοδοτεί το πρωτότυπο, γιατί μπορεί να αποτύχει πλήρως, να χαθούν τα λεφτά και αυτό είναι αποδεκτό, κάθε προσπάθεια δε θα έχει κατ΄ ανάγκην αποτέλεσμα. Το Ταμείο Ανάπτυξης απευθύνεται σε διαφορετικό επίπεδο, αυτό λέγεται TRL, το επίπεδο της τεχνολογίας που υπάρχει και απευθύνεται και σε φορείς οι οποίοι έχουν έτοιμο επίπεδο τεχνολογίας και κατά συνέπεια δεν θα χαθούν τα λεφτά και στην πραγματικότητα συνιστά χρηματοδότηση η οποία θα επιστραφεί. Γι΄ αυτό υπάρχουν τα δύο Ταμεία», εξήγησε ο κ.Υπουργός.

«Και από κει και πέρα όταν κατασκευάζεται το πρωτότυπο πού πάει; Πάει στις Ένοπλες Δυνάμεις για να το δοκιμάσουν. Τους κάνει ή δεν τους κάνει; Εάν το δοκιμάσουν και τους κάνει από εκεί και πέρα υπό τις συνθήκες που αναφέρει το νομοθέτημα, κατοχυρώσεις δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει παραγγελία.

«Πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα: Ανάγκη – ενδιάμεσος φορέας – χρηματοδότηση – οικοσύστημα που παρέχει τη λύση – παραγωγή. Αυτό έχει εφαρμοστεί σε σειρά χωρών. Μετέτρεψε συγκεκριμένη χώρα της περιοχής μας από μια αγροτική οικονομία στη μεγαλύτερη εξαγωγικά κατά κεφαλήν δύναμη προηγμένης τεχνολογίας στον πλανήτη», είπε.

Ο αντι-drone «θόλος»

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει αντί-drone «θόλος» στη χώρα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει.  Είναι απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε εμφατικά ο κ.Δένδιας.

«Κοιτάξτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, κοιτάξτε τον πόλεμο στην Αρμενία.  Λοιπόν, αν έχετε την καλοσύνη να προσλάβετε την ανάγκη και αν κρίνετε ότι η λύση η οποία προτείνεται σε κάτι δεν είναι επαρκής ή ορθή, ευχαρίστως να το συζητήσουμε, χίλιες φορές. Και αν θέλετε εκτός της αιθούσης, γιατί είναι ειδικευμένο, ευχαρίστως και αυτό. Αλλά σας παρακαλώ προσλάβετε την επείγουσα ανάγκη», πρόσθεσε.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία

«Και ως προς τις Στρατιωτικές Σχολές, αυτή τη στιγμή αν πάτε στη Σχολή Ευελπίδων θα δείτε ότι έχουμε ένα εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό. Αναφέρομαι σε αυτήν γιατί πήγα προσφάτως. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο. Πηγαίνετε να δείτε στα εργαστήρια τι πρωτογενής έρευνα υπάρχει η οποία μένει εκεί στα ράφια διότι δεν υπάρχει κανένας να την απορροφήσει. Γιατί σε αυτά τα παιδιά με τα εξαιρετικά μυαλά δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό και να προσφέρουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα της ελληνική αμυντικής βιομηχανίας;», δήλωσε ο κ.Δένδιας

«Και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εδώ είναι απαραίτητη. Διότι εδώ τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Έχει συμβεί η πλήρης άλωση του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα διότι εμείς δεν παράγουμε τίποτα στην Ελλάδα και πάμε ως πελάτες, για να μην πω πολλές φορές ικέτες, στα ξένα ράφια για να αγοράσουμε όπλα. Αυτό γίνεται μέχρι τώρα».

«Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι 0,74%, όταν δαπανάμε αμυντικά κάθε χρόνο 3,7%. Τι λογική έχει αυτό; Πώς προασπίζετε το δημόσιο συμφέρον όταν αρνείστε αυτό που θα προάγει την εγχώρια παραγωγή δήθεν ενόψει προστασίας του δημοσίου συμφέροντος; Δηλαδή, την κατάθεση του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου στις αλλοδαπές τσέπες για να το λέμε ελληνικά. Αυτό είναι: Μην κάνουμε τίποτα, άρα να είμαστε πάντα στην ανάγκη των ξένων.

«Ε, όχι, πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το πράγμα. Μπορούμε καλύτερα, και γι’ αυτό σας παρακαλώ να βοηθήσετε».

Το Σώμα Πληροφορικής

Όσον αφορά το Ενιαίο Σώμα Πληροφορικής, ο κ.Δένδιας είπε πως κατανοεί την αγωνία, ιδίως των Αξιωματικών της Αεροπορίας ότι θα τύχουν κάποιας μετάθεσης που δεν τους αρέσει. «Σας απαντώ: Αποκλείεται. Και γιατί αποκλείεται; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Ανώτατος Αξιωματικός – θα είναι εδώ αύριο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – στα συγκαλά του που ένα ικανό στέλεχος που καλύπτει μια εξειδικευμένη ανάγκη, να τον πάρει και να τον στείλει στον Έβρο να φυλάει σκοπιά», απάντησε ο ΥΕΘΑ.

«Εδώ την εποχή της διακλαδικότητας παγκοσμίως, μου λέτε ότι δεν χρειάζεται ενιαίο Σώμα Πληροφορικής; Τη στιγμή που η Πληροφορική καλπάζει με την ημέρα. Είναι χωρισμένη. Άλλη Πληροφορική για την Αεροπορία, άλλη για το Ναυτικό, άλλη για τον Στρατό;».

«Η διακλαδικότητα είναι όρος επιβίωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις του σήμερα. Είναι δυνατό να μην προσλαμβάνουμε την αλλαγή των καιρών; Μακάρι να μην έρθει ποτέ. Αν έρθει η κακή ώρα, είναι όρος επιβίωσης».

Η Μονάδα «1864»

Τέλος, για το άρθρο της θητείας είπε: «Το άρθρο λέει ότι όποιος φοιτά στο Πανεπιστήμιο, είτε στο πρώτο δίπλωμα, είτε στο δεύτερο, είτε στο διδακτορικό, έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και του λένε: Θέλεις να σε βοηθήσουμε; Καταρχήν οικονομικά, να σε στεγάσουμε. Με ποιο αντάλλαγμα; Ως φοιτητής να μας παρέχεις ένα κομμάτι του χρόνου στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μετά να μείνεις ισόποσο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις να προσφέρεις. Το αντιγράψαμε. Το κάνουν οι Αμερικανοί».

Έδωσε για ακόμη μια φορά το παράδειγμα των Ισραηλινών με την «Μονάδα 8200». «Εμείς φτιάχνουμε μια μονάδα που τη λέμε «1864». Ρωτήστε στην αγορά. Ένας έφεδρος ή μια έφεδρη από τη ‘Μονάδα 8200’ τι τύχης απολαμβάνει όταν βγει στην ελεύθερη αγορά. Όλα αυτά δείτε τα στην ολότητά και στην αναγκαιότητά τους», κατέληξε ο ΥΕΘΑ κ.Δένδιας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του: