Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για θέματα αμυντικής πολιτικής.
Ο κ.Δένδιας προανήγγειλε τη συγκρότηση ενός νέου κλάδου στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον κλάδο «Μετεξέλιξης, καινοτομίας και αμυντικής τεχνολογίας», για την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών, τις οποίες επιτάσσουν οι νέες συνθήκες ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως ανέφερε, επίκεντρο του νέου κλάδου θα είναι η παραγωγή και ενσωμάτωση μη επανδρωμένων συστημάτων (drones), κυρίως αεροσκαφών, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΕΘΑ έχει δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει «θόλο» προστασίας από τα drones όπου επιχειρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις ανά της επικράτεια.
Πρόσθεσε, ότι θα δημιουργηθεί νέα Διοίκηση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, για την οποία έχει ήδη γράψει το OnAlert.gr. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχει πλέον ξεχωριστές μονάδες, οι οποίες θα έχουν διττό ρόλο. Πέρα από την υπεράσπιση της πατρίδας, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση εγχώριων κινδύνων και θα υποστηρίζουν τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας. Έφερε ως παράδειγμα τη συνδρομή των ΕΔ στις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Μίλησε, επίσης, για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής που θα συγκροτηθεί, το οποίο θα ασχολείται με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Τη συγκρότηση του νέου Σώματος προανήγγειλε προ ημερών ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα
Σχετικά με τα εξοπλιστικά, ο ΥΕΘΑ μίλησε για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ξεκαθάρισε τις προτεραιότητες των Επιτελείων. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ομογενοιοποίηση των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Έπειτα, αναγκαίο είναι να αυξηθεί η διαθεσιμότητα του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντήρησης των ελικοπτέρων και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, «oι οποίες είναι μεγάλης ηλικίας».
Μίλησε και για την απόκτηση νέων συστημάτων, κάνοντας αναφορά στα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, στην ολοκλήρωση της απόκτησης των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, στα ελικόπτερα Romeo, αλλά και στη συζήτηση που γίνεται με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών κλάσης Constellation. Aναφέρθηκε, επίσης, και στην ενδιάμεση λύση των μεταχειρισμένων πλοίων LCS από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία. «Το πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει για διαβούλευση στη Βουλή σε σύντομο διάστημα έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία. Είναι ήδη έτοιμο».
«Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος καινοτομίας. Τα χρήματα υπάρχουν για τον σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτοτύπων καινοτόμων συστημάτων, εφόσον εξυπηρετούν τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων», είπε ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκά και εγχώρια χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορεί η Ελλάδα πλέον να ξεκινήσει να παράγει τα δικά της όπλα. Έφερε ως παράδειγμα την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, και συγκεκριμένα την κατασκευή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Iron Dome.
Έπειτα, μίλησε για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στην οποία έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις, «καθώς είναι απαραίτητη για την Πολεμική μας Αεροπορία».
«Η ΕΑΒ είναι μια αμαρτία δεκαετιών..», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι είναι δικό του «πολιτικό ρίσκο» η υπαγωγή της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Μερικά πράγματα λειτουργούν στην ΕΑΒ. Όπως η αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο Viper. Λειτουργεί, με κάποιες υστερήσεις, αλλά λειτουργεί. Την επισκευή και συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών δεν θα ήθελα να την χαρακτηρίσω…», είπε ο ΥΕΘΑ.
«Η ΕΑΒ είναι μια ζημιογόνα επιχείρηση που πρέπει να διασωθεί και να εξυγιανθεί», κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα.
«Ενσωματώνεται η έρευνα στις Στρατιωτικές Σχολές»
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε και για το νέο μοντέλο θητείας, το οποίο θα βασίζεται στο λεγόμενο «φινλανδικό οντέλο», ώστε να αξιοποιείται ο χρόνος που υπηρετούν οι πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις και να ξεκινήσει, σε εθελοντική αρχικά βάση, η επανάκληση και επανεκπαίδευση.
Μιλώντας για τις Στρατιωτικές Σχολές, ο ΥΕΘΑ είπε πως γίνονται αλλαγές για να παρέχονται μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, ενώ θα ενσωματωθούν κέντρα έρευνας και καινοτομίας, των οποίων τα προγράμματα θα αξιοποιούνται από τις ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης νέων αμυντικών τεχνολογιών.
Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία μιας ενιαίας δομής αμυντικής επιστήμης. Θα υπάρχει μια «ομπρέλα» που θα χειρίζεται και τη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων κ.ά. Μια παρόμοια διοικητική «ομπρέλα» σχεδιάζεται και για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Τέλος, αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είπε: «Δεν μπορούν να γίνουν μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό. Γι’αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των στελεχών, αρχίζοντας με την κατασκευή 700 κατοικιών».
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:
Φωτογραφία EUROKINISSI