Σκηνικό έντασης εκτυλίχθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας παρουσίασε τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025 – 2036.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν αναβολή της συζήτησης της Επιτροπής, καθώς όπως υποστήριξαν «δεν γίνεται να δοθεί έγκριση για εξοπλιστικά προγράμματα 12 ετών σε μια συνεδρίαση».
Ο Νίκος Δένδιας, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής δεν αφορά έγκριση προγραμμάτων, αλλά συζήτηση και γνωμοδότηση επί της σκοπιμότητάς τους.
«Κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι υφίσταται μια παρεξήγηση την οποία καλό είναι να την διευκρινίσουμε. Η Επιτροπή εδώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που θα ενημερωθεί για πρόγραμμα μακροπρόθεσμο, δωδεκαετές στην παρούσα φάση – και όχι μόνο δωδεκαετές αλλά και με προβλέψεις για 8 ακόμα χρόνια – για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας. Παρότι υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη, ήδη πολλά χρόνια πίσω, ουδεμία Κυβέρνηση κατέθεσε ή υπέστη τη βάσανο της παρούσας διαδικασίας από την Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων», δήλωσε αρχικά ο ΥΕΘΑ.
«Η διαδικασία αυτή, η οποία εμφανίζεται σαν να αφορά ένα τεράστιο ποσό, ελέχθησαν διάφοροι αριθμοί, ‘το μισό, το 1/10, του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος’, επαναλαμβάνω ότι αφορά προγραμματισμό κατ’ αρχάς δωδεκαετίας συν οχτώ επιπλέον χρόνια», πρόσθεσε.
Όοσον αφορά όσα ακούστηκαν για αύξηση των αμυντικών δαπανών, λόγω της διαφοράς στα νούμερα που ανέφεραν στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΕΘΑ, εξήγησε: «Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Εγώ αναφέρθηκα και στον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χορηγηθεί από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, εφόσον η ερμηνεία αυτή επαληθευθεί και επικρατήσει. Και γι’ αυτό στην παρουσίαση αργότερα θα δείτε ότι οι πίνακες έχουν δύο χρώματα. Το χρώμα που αφορά τις υπάρχουσες τώρα δαπάνες και ένα άλλο χρώμα το οποίο αφορά τις δαπάνες τις οποίες προγραμματίζουμε, εφόσον δοθεί στη χώρα ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος».
Η Επιτροπή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ενημερώνεται για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών. Παρότι υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη, ήδη πολλά χρόνια πίσω, ουδεμία Κυβέρνηση κατέθεσε ή υπέστη το βάσανο της παρούσας διαδικασίας από την Επιτροπή… pic.twitter.com/sOTsB6qpHT
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 10, 2025
Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση της 2ας Απριλίου με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 25 δισ., ενώ ο κ.Δένδιας έκανε λόγο για 28 δισ. ευρώ.
«Εδώ θα δείτε ότι βρίσκεται όλη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, για να σας ενημερώσει όχι για δαπάνες χρημάτων, να είμαστε σαφείς ότι δε ζητάει κανείς εδώ να εγκρίνουμε δαπάνες. Εδώ ζητάμε να εγκρίνετε ένα σχεδιασμό, μία αντίληψη. Πάνω σε αυτή την αντίληψη ‘κολλάνε’ τα όποια εξοπλιστικά, τα οποία αποτελούν επιμέρους προγράμματα, τα οποία εξετάζονται κάθε φορά αυτοτελώς, όπως προβλέπει το άρθρο 31Β του κανονισμού της Βουλής», τόνισε ο ΥΕΘΑ.
«Δεν ήρθε εδώ κανείς στην εθνική αντιπροσωπεία να ζητήσει να εγκρίνετε δαπάνες 50 ή 25 δις! Ακούγονται δισεκατομμύρια στον αέρα και αυτά ‘ταξιδεύουν’, ουδείς σας το ζήτησε αυτό. Αυτό που συνέβη για πρώτη φορά είναι ότι μια Κυβέρνηση ήρθε να εξηγήσει πώς σκέφτεται για την άμυνα της χώρας», εξήγησε περαιτέρω ο Νίκος Δένδιας.
Υπενθύμισε ότι η συζήτηση δεν αφορά έγκριση χρημάτων, ενώ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει το ΥΠΕΘΑ να ενημερώνει την Βουλή για προγράμματα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όριο το οποίο πριν ήταν στα 30 εκατομμύρια.
Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση του κόμματός του ότι, παρά την υποχρέωση που είχε να ενημερώνει την Βουλή, «ουδέποτε το έπραξε».
«Η διαδικασία αυτή αφορά μια συνολική ενημέρωση της Βουλής επί του τρόπου με τον οποίο η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να προγραμματιστεί η Άμυνα της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό είναι. Έχει αρχικές παραδοχές επί αμυντικών συστημάτων τα οποία η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και βεβαίως ζητάμε τη γνώμη του εθνικού κοινοβουλίου και βεβαίως ζητάμε τη συνεργασία του εθνικού κοινοβουλίου. Σας ξαναλέω όμως, δεν ζητάμε εξουσιοδότηση δαπάνης χρημάτων. Και επίσης δεν συνομοθετούμε εδώ», ανέφερε ο κ.Δένδιας.
Ο ΥΕΘΑ, τέλος ανέφερε, πριν την έναρξη της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο απόρρητος χαρακτήρας της ενημέρωσης:
«Είναι δυνατόν να είναι ακριβή ποσά που αφορούν δωδεκαετή προγραμματισμό όταν δεν έχουμε μπει καν σε διαπραγμάτευση; Πρέπει όμως να έχετε μία αίσθηση για το τι συζητάμε. Από τη μία κατηγορούμαστε για ελλιπή πληροφόρηση, από την άλλη για υπερ πληροφόρηση επειδή βάζουμε ποσά. Δεν ζητάμε τη δέσμευση της εθνικής αντιπροσωπείας, ούτε μπορώ να σας την ζητήσω, διότι δεν έχει υπάρξει ούτε διαπραγμάτευση, ούτε συζήτηση, ούτε επιλογή συστήματος.
Κάθε γενική κατηγορία δεν σημαίνει επιλογή συγκεκριμένου συστήματος τις περισσότερες φορές. Και εκεί που υπάρχει μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί γιατί είναι αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι. Αλλά να είμαστε συνεννοημένοι. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση σε αρχική φάση, δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε».
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Δένδια, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και αρμόδιους ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τον ΜΠΑΕ 2025-36.
Φωτογραφίες EUROKINISSI