Ο Αντιναύαρχος ε.α Παναγιώτης Λυμπέρης ορίστηκε πρόεδρος του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας – Οι Γενικοί Διευθυντές και η λογοδοσία του ΕΛΚΑΚ

Ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης ορίζεται πρόεδρος του υπό σύσταση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, όπως ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου που προβλέπει την Ίδρυση του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Όπως αναφέρουν πηγές πληροφόρησης του OnAlert, η επιλογή του Παναγιώτη Λυμπέρη για την θέση αυτή είναι προσωπική επιλογή του Νίκου Δένδια, ενώ τονίζεται ότι ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Πολεμικό Ναυτικό, η αποστρατεία του οποίου είχε προκαλέσει αρκετά ερωτήματα στον Στόλο, λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της ελληνοτουρκικής κρίσεως του 2020 με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Επιπρόσθετα, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι στο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, «κατά διακοπή της μέχρι τώρα ακολουθούμενης διαδικασίας μετακλήσεως απόστρατου ή εξωγενούς στελέχους για την διεύθυνση», σημειώνοντας ότι ακολούθησε την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ. Σημείωσε επίσης ότι πέραν του Διευθυντή Εξοπλισμών, στο Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται και ο Γενικός Διευθυντής Καινοτομίας, και ότι στην θέση αυτή, θα οριστεί ο Υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης, απόφοιτος του ΕΜΠ.

Απαντώντας σε αναφορές των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελου Αποστολάκη και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημ. Μπιάγκη, σε θέματα λογοδοσίας του ΕΛΚΑΚ, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη συμφωνία του να υπάρχει υποχρεωτική ετήσια ακρόαση του ΕΛΚΑΚ από την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ενώ για την εσωτερική λογοδοσία, είπε ότι ο έλεγχος στο ΕΛΚΑΚ ασκείται, διά του ΓΕΕΘΑ και όχι από εξωγενές όργανο. Υπάρχουν δύο εσωτερικά ελεγκτικά όργανα, και εσωτερική επιτροπή ελέγχου, και διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου, είπε ο κ. Δένδιας.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ Φωτογραφίες Eurokinissi