Δένδιας: «Η σημασία της Σαμοθράκης είναι προφανής, αρκεί κανείς να κοιτάξει τον χάρτη και τις ανακοινώσεις των Τούρκων για τη Ζουράφα»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ.Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την έδρα της Τακτικής Διοικήσεως 41 Συντάγματος Πεζικού «Σαράντα Εκκλησιές» (ΤΔ/41ΣΠ) και τον Ναυτικό Σταθμό Σαμοθράκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΣ.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη ΥΕΘΑ στην περιοχή ευθύνης της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και το Κέντρο Εξομοιωτών της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ στην Αλεξανδρούπολη.

Κατά τον χαιρετισμό του στα στελέχη της ΤΔ/41 ΣΠ ο κ. Δένδιας επεσήμανε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά, μεγάλη μου τιμή, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Σαμοθράκη, στο 41ο Σύνταγμα Πεζικού. Ένα Σύνταγμα με μεγάλη ιστορία. Ιστορία πάνω από 100 χρόνια.

Η σημασία της Σαμοθράκης νομίζω είναι προφανής, αρκεί κανείς να κοιτάξει τον χάρτη και αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι υπό την επιτήρηση του Συντάγματος είναι και η Ζουράφα. Είναι εκατοντάδες οι τουρκικές ανακοινώσεις που αναφέρονται στη Ζουράφα. Αυτό αναδεικνύει την τεράστια σημασία του χώρου που σήμερα βρισκόμαστε.

Επίσης, η Σαμοθράκη έχει μια περήφανη ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Εδώ βρέθηκε ένα από τα πιο όμορφα αγάλματα της αρχαιότητας, η Νίκη της Σαμοθράκης που σήμερα βρίσκεται στον Λούβρο, αλλά που η αντίληψη την οποία εκφράζει και άρχει πάντα εδώ.

Και είμαι υπερήφανος διότι η εδώ στρατιωτική παρουσία προσφέρει στη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, στην προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Βόρειο Αιγαίο. Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνική περιοχή.

Η χώρα μας είναι μια χώρα η οποία πάντοτε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Προασπίζει και προβάλλει τα δικαιώματά της. Δικαιώματα όμως τα οποία προβλέπονται στο ισχύον Διεθνές Δίκαιο και Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποτελούν φαντασιώσεις ενός νέο-οθωμανικού επεκτατισμού.

Η χώρα θα συνεχίσει, λοιπόν, να υπερασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πάντοτε τείνοντας χείρα φιλίας προς όλους, αλλά με απόλυτη διάθεση προστασίας, όπως το Σύνταγμα επιβάλλει, των δικαιωμάτων της».

Κατά την παραμονή του στη Σαμοθράκη, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθανάσιο Κ. Βίτσα.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια ολοκληρώθηκε με επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη και τη μετάβαση στο Αινήσιο Δέλτα, τον Δυτικό Βραχίονα Δέλτα και τον Νεραϊδότοπο του ποταμού Έβρου.