Την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προαναγγέλλοντας σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ξεκινώντας από τη διαπίστωση πως – όπως φαίνεται από τα προβλήματα με τα μεταγωγικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα – Πολεμική Αεροπορία χωρίς μια ακμάζουσα ΕΑΒ δεν μπορεί να σταθεί, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη σύνδεση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων.
«Έχει γίνει φανερό ότι η Πολεμική Αεροπορία χωρίς μια ΕΑΒ η οποία να λειτουργεί κανονικά, δεν μπορεί να σταθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα μεταγωγικά και στα ελικόπτερά μας είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας επί δεκαετίες. Από εκεί και πέρα, τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθούν οι κρίσεις, θα καταθέσουμε το καινούργιο νομοθέτημα που αφορά την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το νομοθέτημα αυτό θα αποδείξει πως μπορεί να συνδεθεί η δυνατότητα παραγωγής της χώρας με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων. Και επίσης, πως η έρευνα που μπορεί να προέλθει και από τις στρατιωτικές σχολές, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία μπορούν να καλύψουν με λογικό κόστος κάποιες από τις ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος «συνολικά διαφορετικού από ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα», προσθέτει ο ΥΕΘΑ.
«Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, μέχρι τώρα τι έχουμε; Δύο έντονα προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις, την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και μηδέν ή σχεδόν μηδέν εγχώρια παραγωγή. Αυτό στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε μια χώρα που δαπανά τόσα χρήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα. Είναι μια προσπάθεια η οποία νομίζω θα τύχει της στήριξης όλων των πολιτικών παρατάξεων. Επαναλαμβάνω ότι το συνδέω με τη νέα ηγεσία, διότι και η νέα ηγεσία πρέπει να μπει στη λογική της περιγραφής και της ανάθεσης κάλυψης αναγκών στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως αυτή σταδιακά θα αναπτύσσεται», λέει ο Νίκος Δένδιας.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της εγχώριας παραγωγής αμυντικών συστημάτων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκαλύπτει πως «θα δεσμεύσουμε κατ’ αρχάς ένα μικρό και εν συνεχεία ένα μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα».