Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αποκάλυψε το ποσό που έχει δεσμευθεί από τον αμυντικό προϋπολογισμό για την αναπτυξη ενός «αντιαεροπορικού θόλου» πάνω από την Ελλάδα, μιλώντας στην έκθεση Beyond 2024, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΔΕΘ.
Όπως είπε ο ίδιος, έχουν δεσμευθεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον αντι-drone θόλο, ο οποίος θα είναι παρόμοιος με το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ.
«Για τους δύο θόλους, αντιαεροπορικός και anti– drone, έχουν δεσμευθεί 2 δισ».
«Θυμηθείτε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε από το μηδέν. Μπορούμε κι εμείς», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντς ότι η ανάπτυξη αυτού του συστήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την απομάκρυνση από τη λογική «ψωνίζω έτοιμα από το ράφι».
«Ο θόλος anti– drone. Η χώρα πρέπει να προστατευτεί απολύτως. Έχουμε anti–drones συστήματα; Έχουμε. Έχουμε θόλο; Είναι συζητήσιμο να μην, διότι έχουμε μία χώρα απέναντι η οποία παράγει drones κατά χιλιάδες. Έχει φτάσει σε εξελιγμένο πλαίσιο. Αντιαεροπορικά. Αντιαεροπορικό θόλο, που σημαίνει ραντάρ και αντιαεροπορικούς πυραύλους μαζί. Αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα. Αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα. Αυτόνομα κινούμενα στη στεριά. Συστήματα ηχητικά ή λέιζερ. Όλα αυτά αποτελούν μια νέα πραγματικότητα. Συστήματα προστασίας αρμάτων. Το άρμα, ένα μηχάνημα πάρα πολύ επιβλητικό. Το βλέπετε επί της παρελάσεως περνάει. Αυτό το φοβερό πράγμα μπορεί να το καταστρέψει ένα drone που κάνει 100 ευρώ. Εάν δεν έχει το ίδιο το άρμα προστασία».
Όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα, ο ΥΕΘΑ είπε ότι δεν έχει οριστεί κάτι συγκεκριμένο, «αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της ‘Ατζέντας 2030‘, οπότε θεωρώ ότι μέχρι τότε θα έχουμε κάποια αποτελέσματα».
Αναφέρθηκε εκτενώς στο Οικοσύστημα Καινοτομίας που σχεδιάζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ), το οποίο θα προσδιορίσει τις σύγχρονες ανάγκες των ΕΔ για εξελιγμένα συστήματα.
«Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να παράξουν drones και άλλα σύγχρονα συστήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εμείς θα τους λέμε τις ανάγκες μας, εκείνοι θα φτιάχνουν ένα πρωτότυπο, θα το δοκιμάζουμε και αν μας κάνει θα ξεκινήσουμε τις μαζικές παραγγελίες», είπε ο κ.Δένδιας, υπενθυμίζοντας πως έχουμε δίπλα μας μια χώρα (την Τουρκία), που παράγει χιλιάδες drones.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, ώστε να ετοιμάσουν νέα προϊόντα για να καλύψουν ανάγκες στην άμυνα της χώρας», υπογράμμισε.