Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την 80η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ο ΥΕΘΑ μετέβη στο Δημαρχείο, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Ο κ. Δένδιας, παρευρέθηκε εν συνεχεία στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερωνύμου.
Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ μετέβη στο Μνημείο Εκτέλεσης Καλαβρυτινών, για την Επιμνημόσυνη Δέηση, το προσκλητήριο εκτελεσθέντων από μαθητές των Σχολείων των Καλαβρύτων και την κατάθεση στεφάνων.
Μετά την κατάθεση στεφάνου ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση εκπροσώπησα σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική Κυβέρνηση εδώ στα Καλάβρυτα, στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι όλες οι επέτειοι αυτές είναι ευκαιρίες εθνικού αναστοχασμού και λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρύτατου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.
Τέλος, ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που επανειλημμένος έχω πει ως Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δηλαδή υπό την προηγούμενη ιδιότητά μου: Το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως ανοικτό».
Στη συνέχεια, ο κ.Δένδιας επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όπου και ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και το προσωπικό του Μουσείου.
Ο χαιρετισμός του ΥΕΘΑ
«Με τα Καλάβρυτα με συνδέουν κάποιοι προσωπικοί δεσμοί. Ο θείος μου, Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Αρβανιτάκης, σκοτώθηκε στην πόλη των Καλαβρύτων στις 11 Απριλίου 1948, κατά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.
Νιώθω λοιπόν πολύ μεγάλη αίσθηση τιμής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Του εγκλήματος που πραγματοποιήθηκε από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής τη 13η Δεκεμβρίου του 1943.
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, κυρίες και κύριοι, οφείλουμε να το τιμάμε, όχι απλώς σαν μια μηχανιστική διαδικασία επανάληψης, αλλά σαν προβολή ενός σκοτεινού πίνακα αποτρόπαιης ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Διότι το ανθρώπινο μυαλό αδυνατεί να επεξεργαστεί τι μπορεί να οδηγήσει συνανθρώπους σε ένα τόσο απεχθές έγκλημα. Αδυνατεί να διαχειριστεί το μένος και μίσος που εκπέμπει η συμπεριφορά των στρατευμάτων κατοχής απέναντι στον πληθυσμό της πόλης. Όμως, από το σκότος και την καταστροφή γεννιέται πάντα η νέα ζωή και οι Καλαβρυτινοί διέσωσαν την πόλη τους και διέσωσαν τη ζωή τους.
Οι ηρωικές γυναίκες των Καλαβρύτων που επέζησαν και τα παιδιά που διέφυγαν τον θάνατο, στάθηκαν στα πόδια τους και προχώρησαν, χωρίς όμως να ξεχνούν, κρατώντας ζωντανή στη συλλογική μνήμη την εικόνα των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών τους που θυσιάστηκαν με αξιοπρέπεια. Των Ελλήνων που αντιμετώπισαν τις κάννες των όπλων του ναζισμού. 80 χρόνια από τότε, η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Οι αναδιατάξεις στην περιοχή μας εξελίσσονται με ταχύτητα. Ζούμε ήδη δυο συγκρούσεις, στο βορρά μας και στο νότο μας, στον 21ο αιώνα. Και έτσι το εθνικό μας καθήκον διευρύνεται. Οφείλουμε κατ’ αρχές κυρίες και κύριοι, να εδραιώσουμε την εθνική μας ενότητα και την εθνική μας ομοψυχία και να διατηρήσουμε ως έθνος την πίστη στο συλλογικό που εξ ορισμού υπερβαίνει το ατομικό», είπε ο ΥΕΘΑ.
«Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας υπογραμμίζουν ακριβώς αυτή την αντίληψη της συλλογικής προσπάθειας. Γιατί η κοινή ένστολη υπηρεσία στην πατρίδα και τα ιδανικά της υπερβαίνει την καθεμιά και τον καθένα από εμάς.
Και νομίζω ότι αυτό που μας αποδεικνύει το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι ότι το τραγικό γεγονός της απώλειας της ανθρώπινης ζωής αποκτά νόημα μόνον από την προσφορά σε μια ανώτερη αξιακά οντότητα όπως η πατρίδα. Αυτό όσον αφορά τα θύματα της θηριωδίας.
Από την άλλη πλευρά υφίσταται ένα ζήτημα το οποίο ετέθη ήδη, ένα ζήτημα μέγα, ζήτημα ηθικό, ζήτημα νομικό και ζήτημα υπαρκτό. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Ελλάς δεν θα παύσει να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων ως ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η εγκάρδια συμπόρευσή μας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα οφείλει να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη εκκρεμότητα του χθες.
Θα ήθελα δε να πω ότι ο δάσκαλός μου στο ζήτημα αυτό, ο Μανώλης Γλέζος, μου έχει αφήσει και μια προσωπική παρακαταθήκη. Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να αναφερθώ και στη δική του μεγάλη μνήμη. Κυρίες και κύριοι, το θέμα καταβολής των αποζημιώσεων δεν συνιστά ζήτημα υλικής προσόδου. Συνιστά βήμα δικαίου. Και συνιστά στοιχείο της ανάπαυσης της ψυχής των θυμάτων της θηριωδίας», κατέληξε ο κ.Δένδιας.
Ποιοι παρέστησαν στις εκδηλώσεις
Στις εκδηλώσεις μνήμης και στην κατάθεση στεφάνων παρέστησαν ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ Δημήτριος Nατσιός, η Πρόεδρος της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, η Βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, ως εκπρόσωπος της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.
Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Πρέσβεις και εκπρόσωποι Διπλωματικών Αποστολών.
Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων παρέστησαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και άλλα στελέχη.
Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Πουλημένος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Δήμαρχοι άλλων Δήμων της Αχαΐας και Δήμαρχοι μαρτυρικών πόλεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από όλη την Ελλάδα.
Φωτογραφίες ΥΠΕΘΑ, EUROKINISSI