Μιλώντας στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα τρέχοντα και μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά» δήλωσε ο υπουργός. Στη συμφωνία για τις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο, τα ελληνικά ναυπηγεία θα έχουν μια συμμετοχή της τάξης του 30%. Παράλληλα, δώδεκα ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στη ναυπήγηση των φρεγατών Belharra. «Αν και σε μικρό ποσοστό είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή τους για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερύ Μπρετόν στην Ελλάδα, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι να αναπληρώσει τα αποθέματα των ευρωπαϊκών στρατών, μετά την προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τρέξει την παραγωγή, ειδικότερα των βλημάτων πυροβολικού 155 χλστν. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία ανεκμεττάλευτη», είπε ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι υπάρχει έντονη προθυμία να δοθεί χρηματοδότησει στις εταιρείες αμυντικού υλικού για να αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής τους.
«Τα ΕΑΣ, τα οποία έχουν τα δικά τους προβλήματα, μπορούν να επωφεληθούν από την χρηματοδότηση της ΕΕ για να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους».
Ενδιαφέρον προκαλεί η πρόταση του Ευάγγελου Αποστολάκη για δημιουργία ενός Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, την οποία ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι στηρίζει και θα ήταν σημαντικό να πραγματοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.
«Τώρα είναι που γυρίζει και η πολιτεία πρέπει να βάλει πλάτη για να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία», κατέληξε ο ΥΕΘΑ.
Φωτογραφία Intime News