Ντέϊβιντ Πήρς: Διπλωμάτης «ειδικών αποστολών» ο νέος αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα

Στο ΥΠΕΘΑ για συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ .

Στέλεχος για ειδικές αποστολές, κρίσιμες για το διεθνές διπλωματικό σκάκι όπως έχει αποδειχθεί εκ των υστέρων, απέστειλε η Ουάσινγκτον για την κεφαλή τής επίσημης εκπροσώπησής της στην Αθήνα.

Ο πρέσβυς Νταίηβιντ Πηρς (David Pearce) επελέγη από το Στέητ Ντηπάρτμεντ τον προηγούμενο Ιούνιο, από τον Ιούλιο τον ακροάσθηκαν οι αρμόδιες επιτροπές τού κονγκρέσσου και, πλέον, παραδίδει επισήμως τα διαπιστευτήριά του στον Κάρολο Παπούλια.
Η ανακοίνωση της επιλογής τής αμερικανικής διπλωματίας ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα και είχε προηγηθεί ελάχιστα της πρώτης αποστολής τού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Πηρς εγκαθίσταται στην πρεσβεία τής Αθήνας, την πάντοτε κρίσιμη για την Ουάσινγκτον – ασχέτως του ειδικού βάρους τής Ελλάδας. Αντικαθιστά τον πρεσβευτή Ντάνιελ Μπένετ-Σμιθ, παλαιότερα «προσωπάρχη» της Χίλαρυ Κλίντον.
 

Ο Πηρς εγκαθίσταται στην πρεσβεία τής Αθήνας, την πάντοτε κρίσιμη για την Ουάσινγκτον – ασχέτως του ειδικού βάρους τής Ελλάδας. Αντικαθιστά τον πρεσβευτή Ντάνιελ Μπένετ-Σμιθ, παλαιότερα «προσωπάρχη» της Χίλαρυ Κλίντον.

Πριν την εξέλιξη της διπλωματικής καρριέρας του, ο Νταίηβιντ Πηρς δημοσιογραφούσε επί δεκαετία. Υπηρέτησε στο Ισραήλ, τη Συρία, το Ντουμπάϊ και στα Εμιράτα. 

Ψηλά πια στην υπηρεσιακή δομή τής αμερικανικής διπλωματίας, ο Πηρς έγινε βοηθός ειδικός  απεσταλμένος τού Στέητ Ντηπάρτμεντ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οργανικά ενταγμένος στην αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη (2005-8), συνέδραμε διά ζώσης τη διαχείριση θεμάτων στο Ιράκ μετά από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέϊν.

Την προηγούμενη διετία εντάχθηκε στο προσωπικό ειδικών καθηκόντων τής πρεσβείας στην Καμπούλ τού Αφγανιστάν, σε χρόνο κοντά στην εκτέλεση του μπιν Λάντεν. Κατά την άνθηση τής λεγόμενης αραβικής άνοιξης, ήταν πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλγερία.

Η παρουσία του στην Αθήνα είναι σχεδόν μοιραίο να συμπέσει με τη διαχείριση των «νέων» ενεργειακών δεδομένων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και με την αναμόχλευση θεμάτων ελληνικού διπλωματικού ενδιαφέροντος, όπως μια αρχική διευθέτηση στο Μακεδονικό.
Ο ίδιος πάντως,  κατά την εποχή τής επιλογής του, είχε εκτιμήσει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το όνομα της γείτονος με την Ελλάδα εν μέσω κρίσης και αυτό τονιζόταν τότε σε μήντια τής πΓΔ τής Μακεδονίας. Όπως τονιζόταν και η ευχή του να αποδώσει η μεσολαβητική προσπάθεια Νίμετζ.
Η αλλαγή πρεσβευτή στην Αθήνα συμπίπτει με μια περίοδο την οποία πολλοί θεωρούν πρελούδιο διεθνούς νομισματικού πολέμου, ριζικών αλλαγών στην ευρεία Μέση Ανατολή και οβιδιακής μεταμόρφωσης του ελληνικού σκηνικού.

Πηγη: grok.gr 

Διαβάστε ακόμη:

«Όταν η Σούδα σκότωσε τον Καντάφι»

Ο Αμερικανός πρέβυς στην Άγκυρα δεν θα καταθέσει για το πραξικόπημα