Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα παρά τη κρίση παράγοντας σταθετότητας»

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του σε Ρουμανία και Κροατία, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος παραχώρησε και από μία συνέντευξη σε κάθε χώρα.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην εφημερίδα Jutarnij list της Κροατίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε αναφερόμενος την οικονομική κρίση και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ότι:
 
«Η κρίση δεν μετέβαλε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη γειτονιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Οι Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι μας αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουμε σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου.
 
Ο ελληνικός λαός είναι ένας σκληρά εργαζόμενος λαός, αποφασισμένος να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με υπευθυνότητα και αυτό το γεγονός βαθμιαία έχει επικρατήσει. Η θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης έχει επίσης επικρατήσει, βάζοντάς μας όλους στο δρόμο της αποκατάστασης ενός εσφαλμένου ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου».
 
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να τονίσει την πίστη της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απευθυνόμενος στο λαό μιας χώρας όπως η Κροατία, η οποία από 1ης Ιουλίου θα είναι μέλος της Ε.Ε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: 
 
«Αυτή η θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης είναι ο λόγος που η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των γειτόνων της στα Δυτικά Βαλκάνια. Από το 1981, που έγινε μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα δεν έχει κοιτάξει πίσω. Αντιθέτως, κοιτάμε μπροστά, ενθαρρύνοντας τους γείτονές μας να δουλέψουν προς το μέλλον που δικαιούνται στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ένα μέλλον όπου θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή γειτονιά σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης».
 
 
Στην ρουμάνικη εφημερίδα Adevarul, o επικεφαλής της ελληνικής Διπλωματίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη κρίση στην Κύπρο, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει, ενώ τόνισε ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ε.Ε., καθώς αυτή δεν απειλεί μόνο τις χώρες που είναι σε δυσκολία, αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή συνοχή.
 
«Ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αγωνίζεται και θα τα καταφέρει. Θα αντιμετωπίσει κι αυτή την πρόκληση με επιτυχία, όπως τα κατάφερε μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Σε αυτή τη δοκιμασία, η Κύπρος δεν είναι μόνη της. Έχει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την Ελλάδα, που στηρίζουμε ολόψυχα τον κυπριακό λαό. Χρειάζεται δουλειά, αυτογνωσία και επιμονή.
Δεν θεωρώ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κύπρο αποτελούν πρότυπο για άλλες περιπτώσεις. Κάτι τέτοιο θα έπληττε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό δεν θα συμβεί. Η Ευρώπη ωστόσο οφείλει να δώσει συλλογικές απαντήσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης. Η κρίση δεν απειλεί μόνο τις χώρες που είναι σε δυσκολία. Απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή και πλήττει την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους ότι ποτέ δεν ξέρεις πότε η κρίση θα χτυπήσει τη δική σου πόρτα».
 
Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρουμανία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του ελληνικού τραπεζικού τομέα στη Ρουμανία
 
«Η παρουσία του ελληνικού τραπεζικού τομέα στη Ρουμανία και τις χώρες της περιοχής μας αποτέλεσε βασικό αναπτυξιακό μοχλό τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια. Παρά την κρίση και τις δυσοίωνες προβλέψεις, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τις θέσεις τους στην περιοχή και συνέχισαν να αποτελούν στήριγμα για τις τοπικές οικονομίες. Καθώς η Ελλάδα θα βγαίνει από την κρίση, θα ανακτήσει και το ρόλο της, ως καταλύτης ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.
Κύριος στόχος μας τώρα είναι η επίτευξη ανάπτυξης, με μοχλό τις επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Διότι η ανεργία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πληγή στον κορμό της Ελλάδας και η μείωσή της συνιστά τον πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησής μας».