Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός την προσεχή Τετάρτη (24.01.2018). Στην συνάντηση θα «δώσουν το παρών» και οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στα Σκόπια
Αναγκαία θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων για την απάλειψη των άρθρων που παραπέμπουν σε αλυτρωτικές επιδιώξεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία με τη γειτονική χώρα ώστε να επιτραπεί η ένταξη της στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, έτσι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί και η λήψη της ενταξιακής ημερομηνίας από την ΕΕ στα μέσα Απριλίου.
«Αν μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς την συνταγματική κατοχύρωση του νέου ονόματος και την απάλειψη των αλυτρωτικών άρθρων που υπάρχουν στο Σύνταγμα, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο μοχλό πίεσης και πιθανόν οι όποιες συμφωνίες υπάρξουν να μείνουν κενό γράμμα» δηλώνει στην Real News ανώτερη διπλωματική πηγή.
Την ίδια ώρα η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «σαλαμοποιήση» της συμφωνίας προκειμένου ορισμένα θέματα να αναβληθούν για μετά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Γκάφα Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης
Μία γκάφα ολικής έκανε ο Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κανάλι των Σκοπίων. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αποκάλεσε ουσιαστικά «Μακεδόνες» τους κατοίκους της ΠΓΔΜ την ώρα που που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.
«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας «Μακεδόνας» έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: «Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς»», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς.
Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Νίμιτς έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε για την ονομασία διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, όπως είπε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε.
Τσίπρας: «Είμαι αποφασισμένος να βρω λύση»
«Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε»: την καθαρή αυτή θέση όσον αφορά την ονομασία του βόρειου γείτονά μας παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει: «Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως «ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».
Αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».
Η μητέρα Μακεδόνισσα και η ανοησία να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία
Σε ερώτηση αν ταυτίζει όσους διαφωνούν με λύση στο «Μακεδονικό» με την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά αρνητικά και σημειώνει πως «αν υπάρχει ευκαιρία, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Σημειώνει πως σέβεται τις ανησυχίες και «ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα». Άλλωστε, σημειώνει «κι εγώείμαι μισός Μακεδόνας. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μακεδονία από πρόσφυγες γονείς από την ανατολική Θράκη».
Καλεί όμως όσους αντιδρούν στη λύση «να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ.
Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Σκοπιανό: Δημοσκόπηση «φωτιά»
Ακόμα μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση για το πως οι Έλληνες «βλέπουν» τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πλειοψηφία των πολιτών ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων και απορρίπτει όποια ονομασία έχει τον όρο «Μακεδονία». Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για την εφημερίδα Τα Νέα.
Το 61% θέλει δημοψήφισμα για την ονομασία
Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες που μετείχαν στη δημοσκόπηση για το αν υπάρχουν περιθώρια για κοινά αποδεκτή λύση. Το 50% απαντά θετικά αλλά το 44% πιστεύει το αντίθετο!
Όταν και αν βρεθεί αυτή η «κοινά αποδεκτή λύση», οι πολίτες ζητούν να αποφασίσουν οι πολίτες. Το 61% των ερωτηθέντων ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ και μόλις το 35% θέλει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του δημοψηφίσματος έχει τεθεί ήδη ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Επίσης, μόλις την Παρασκευή (19.01.2018) ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάρεφ δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει και τη χώρα του δημοψήφισμα για την όποια λύση υπάρξει.
«Όχι» στη… «Μακεδονία»
Η οποία, σύμφωνα με τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Η συμφωνία με βάση τις προτάσεις που έκανε πριν από μερικές μέρες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απορρίπτεται με συντριπτικά ποσοστά.
Είναι ενδεικτικό ότι την ονομασία «Άνω Μακεδονία» απορρίπτει το 78% των ερωτηθέντων (σε αντίθεση με το 18%). Το «Νόβα Ματσεντόνιγια» απορρίπτει το 77% (υπέρ είναι το 19%) και το Νέα Μακεδονία απορρίπτει το 82% (υπέρ το 15%).