Αποτάξεις στο στράτευμα.! Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να “πατάξει” οποιαδήποτε προσπάθεια “συνδικαλισμού” στις Ένοπλες Δυνάμεις επιβάλλοντας τη πολιτική της “σιδηράς πυγμής” και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και δεν θα διστάσει να φθάσει στο σημείο να οδηγήσει στρατιωτικούς ενώπιον της Δικαιοσύνης ακόμη και με το ερώτημα της απόταξης και τη κατηγορία της “απείθιας”!
Δεν πρόκειται για απλές σκέψεις και απόψεις αλλά για συγκεκριμένο σχέδιο την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει να εξετάσει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ.Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά και τα νομικά αλλά και τα στρατιωτικά ζητήματα ,μαζί με τον ΥΕΘΑ.
Η στρατηγική της “σιδηράς πειθαρχίας” και του «απόλυτου σεβασμού της νομιμότητας» έγινε αντιληπτή και στα επεισόδια εντός ΥΕΘΑ και στην κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ από συνδικαλιστές. Στη πρώτη περίπτωση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν απόψεις για να πέσουν “στα μαλακά” οι συλληφθέντες εργαζόμενοι , το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμειναν στην κατά γράμμα τήρηση του νόμου. Τακτική που θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά “καταστολή” ακόμη και …υποψίας συνδικαλιστικής δράσης εντός του στρατεύματος. Η συγκέντρωση πορεία στρατιωτικών στο κέντρο της Αθήνας ,αλλά και οι συχνές δημόσιες τοποθετήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στη κυβέρνηση ,που πλέον ανησυχεί σοβαρά και για την “διείσδυση” της Χρυσής Αυγής στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων,όπως έγραψε χθες το Onalert.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ΣΥΣΜΕΔ έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πριν από μερικούς μήνες ο Άρειος Πάγος ,με τελεσίδικη απόφασή του νομιμοποίησε τη δράση του τονίζοντας όμως ότι οι στρατιωτικοί μπορούν να έχουν σύνδεσμο ή σωματείο ,σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να σκεφτούν καν την απεργία.
Ο ΣΥΣΜΕΔ όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε ως εκπρόσωπος εν ενεργεία στρατιωτικών.
Μετά από τη νομιμοποίηση του ΣΥΣΜΕΔ και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έπληξε βάναυσα το προσωπικό των ΕΔ, το “χακί κίνημα” άνθισε και ήδη σ΄ όλη την Ελλάδα λειτουργούν 10 Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών!
Η συγκέντρωση της Αθήνας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το “κυβερνητικό ποτήρι” και η αφορμή για να κερδίσουν έδαφος οι απόψεις για “σκληρή αντιμετώπιση” του φαινομένου.
Το σχέδιο προβλέπει ότι:
•οι στρατιωτικοί που θα εμφανίζονται δημοσίως σε ΜΜΕ να κάνουν δηλώσεις, με ή χωρίς στολή θα ελέγχονται άμεσα πειθαρχικά
•το ίδιο θα συμβεί και με όσους συμμετέχουν σε οργανωμένες πορείες και συγκεντρώσεις σαν κι αυτή που έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου στο κέντρο των Αθηνών
•εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο οι πειθαρχικοί και δικαστικοί έλεγχοι να έχουν …αναδρομικό χαρακτήρα και να ελεγχθούν πειθαρχικά και δικαστικά όσοι συμμετείχαν στις μέχρι τώρα συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις
Τι προσδοκά απ΄ αυτή τη στρατηγική η κυβέρνηση; Όχι απαραίτητα την οριστική καταδίκη των στρατιωτικών , η οποία ειδικά μετά από την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου θα είναι δύσκολη υπόθεση. Αναμένουν όμως ότι η “δικαστική ταλαιπωρία” που θα υποστούν όσοι διωχθούν πειθαρχικά και δικαστικά θα είναι πολύχρονη και θα αποτρέψει πολλούς στρατιωτικούς οι οποίοι -υπό την πίεση της κρίσης- είναι έτοιμοι να εγγραφούν σε κάποιες από τις Ενώσεις Στρατιωτικών.
Η κυβέρνηση φοβάται ότι αν δεν κάνει κάτι θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η “λευκή απεργία” την οποία είχαν κάνει για λίγες ώρες σε μονάδες της ΠΑ ,οι πιλότοι ,το 2010 , επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει εντός της κυβέρνησης είναι η ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή ,όχι μόνο επειδή θεωρούν ότι με την ανοχή σε φαινόμενα “χακί συνδικαλισμού” ,χάνουν συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ανησυχία υπάρχει και για ένα άλλο λόγο: φοβούνται ότι η λειτουργία του ΣΥΣΜΕΔ -ο οποίος αποδέχονται ότι είναι μετριοπαθής και συνεννοήσιμος- μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία άλλων “οργανώσεων”, “συνδέσμων”και “λεσχών” που θα σπεύσουν να “προασπίσουν” την “πειθαρχία” του στρατεύματος. Όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος, “δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε υποθέσεις ΑΣΠΙΔΑ και ΙΔΕΑ”!