Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, παρέστη στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Η αεροπορική ισχύς ως στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της άμυνας και ασφάλειας», στη Σχολή Ικάρων, όπου και απηύθυνε ομιλία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου τοποθετήθηκε τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χριστοδούλου, όσο και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Μπλιούμης, καθώς επίσης και ο Αμερικανός πρέσβης κ.Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος μίλησε και για τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, όσο και για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης σχολίασε το περιβάλλον αστάθειας που δημιουργεί η Τουρκία στο περιφερειακό σύστημα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στο Αιγαίο, λέγοντας πως:
«Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα, ως σημαντικός δρων και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προαγωγή συνεργασιών και πρωτοβουλιών.
Η Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας. Χτίζει γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και γόνιμης αλληλεπίδρασης.
Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την εθνική προσπάθεια συνίσταται στην άσκηση ενεργής, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία υπηρετεί και εκτείνεται στο πολιτικό πεδίο.
Ωστόσο, ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.»
Τι είπαν Αποστολάκης-Πάϊατ για στρατιωτική συνεργασία και εξοπλιστικά
Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας σε στρατιωτικό επίπεδο, μίλησε και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει μεγάλη σημασία να έχεις μια καθαρή στρατηγική» ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πιο δυνατή συμμαχία από το NATO».
Προσέθεσε πως υπάρχει στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας και έχουν τεθεί κοινοί στόχοι, όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση κοινού συστήματος έγκαιρης αναγνώρισης και προειδοποίησης» ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά την επιθυμία να προωθηθεί το σχέδιο για την «εναλλαγή στην στάθμευση αεροπορικών δυνάμεων στην Ελλάδα» αλλά και την ενίσχυση «της δέσμευσή μας για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς».
Τέλος, έκανε λόγο για την πρόοδο που κάνουν Ελλάδα-ΗΠΑ, σχετικά με:
- Τον εκσυγχρονισμό του σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας.
- Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 στη Λάρισα.
- Τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής συνεργασίας, που θα αυξήσει και τις δυνατότητες της Ελλάδας
- Την εξέλιξη των ικανοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας
Ενώ αναφέρθηκε και στο Στεφανοβίκειο, την έδρα της Αεροπορίας Στρατού, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Από την μεριά του ο Ευάγγελος Αποστολάκης, σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν» στις Ένοπλες Δυνάμεις είπε πως:
«Φυσικά, αναβαθμίζουμε και την αεροπορική μας ισχύ. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει την παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, ενώ η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 είναι σε εξέλιξη.
Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B είναι επίσης σε εξέλιξη, ενώ ενεργούμε ανάλογα και για την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage καθώς και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αεράμυνας και επιτήρησής μας.»