Η δράση της Χρυσής Αυγής θα ερευνηθεί όχι μόνο για την περίοδο των τελευταίων δύο ετών όταν και έκανε αισθητή πια τη παρουσία της στο δρόμο αλλά και στο κοινοβούλιο, αλλά από το 1987 ,χρονιά ίδρυσης της οργάνωσης.
Αυτό προκύπτει από δικαστικές πηγές και είναι βέβαιο ότι ο κύκλος των προσώπων που θα ελεγχθούν για τη σχέση τους με την οργάνωση θα διευρυνθεί δραματικά.
Είναι βέβαιο ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά μέρη των ερευνών θα είναι αυτό που έχει να κάνει με τα οικονομικά της οργάνωσης. Και ειδικά με την χρηματοδότησή της. Γιατί η κρατική επιχορήγηση και οι βουλευτικές αποζημιώσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την “κινητικότητα” της οργάνωσης.
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για εμπλοκή του ΣΔΟΕ στις έρευνες. Και αυτές έχουν να κάνουν όχι μόνο με το από ποιους αντλούσε χρήματα η Χρυσή Αυγή, αλλά και που μοίραζε χρήματα.
Τι γράφει ο διεθνής Τύπος
«Η Ελλάδα καταστέλλει τη δράση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής με συλλήψεις» γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Χρυσή Αυγή, συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης, καθώς και αρκετών από τα κορυφαία ηγετικά της στελέχη στο Κοινοβούλιο».
«Είναι η πρώτη φορά που στελέχη πολιτικού κόμματος και βουλευτές του συλλαμβάνονται στην Ελλάδα μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974» σημειώνουν οι Τάιμς και προσθέτουν: «Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της μιας ραγδαία διευρυνόμενης εκστρατείας από την κυβέρνηση να πατάξει το αυξανόμενο κύμα του εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται από μια καταστροφική οικονομική κρίση. Επιπλέον, η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα διέταξε έρευνα σχετικά με το αν υποστηρικτές ή μέλη της Χρυσής Αυγής – μια από τις πιο βίαιες οργανώσεις της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη – έχουν διεισδύσει στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις.
«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνύεται σοβαρή στον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι «οι αρχές, μετά τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, είχαν δεσμευτεί να διαλευκάνουν την υπόθεση και σήμερα η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη. Το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν οι πρώτες συνέπειες: Πολλά ηγετικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρχηγός του κόμματος Νικόλαος Μιχαλολιάκος».
Η σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ήταν πρώτη είδηση στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-tv. «Μετά τη δολοφονία του αντι-φασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα το κύμα γύρισε. Η πολιτική κατεύθυνε την έρευνα και τα στοιχεία βρέθηκαν γρήγορα» σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει: «Η σύλληψη του Μιχαλολιάκου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις απειλές του για απόσυρση όλων των βουλευτών και των αναπληρωτών τους. Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται με 18 βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Απόσυρσή τους θα οδηγούσε σε εκλογές σε 15 περιφέρειες. Ωστόσο, οι εκλογές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, όπου ο κυβερνών συνασπισμός διαθέτει μόνο μια μικρή πλειοψηφία».
Το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο η Χρυσή Αυγή θεωρείται υπεύθυνη για 104 ρατσιστικές επιθέσεις από τις αρχές του 2013 και για 156 επιθέσεις το 2012.
Η γαλλική Λε Παριζιέν αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε «σε κύμα συλλήψεων των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει το ψευδώνυμο Φύρερ».
Διαβάστε ακόμη:
Πως φθάσαμε στις συλλήψεις των χρυσαυγιτών – Τι γίνεται τώρα με τις εκλογές
Γέμισαν τα κελιά από βουλευτές της ΧΑ