Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος καθώς και οι ΗΠΑ, <<έχουν πολλά επιμέρους θέματα που μπορούν να συνεργαστούν και κοινά συμφέροντα που θα είναι προς όφελος και των τεσσάρων χωρών να διασφαλιστούν>>, υπογραμμίζει με έμφαση σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του ραδιοσταθμού της »Φωνής της Αμερικής» ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, κ. Βασίλης Μοσσαΐδης., που κάνει μια ενδιαφερουσα επισήμανση σε σχέση με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
Ο κ. Μοσσαΐδης , που συμμετείχε στο ταξίδι που πραγματοποίησαν από κοινού, πριν από μερικές ημέρες, μέλη της ελληνοαμερικανικής και αμερικανοεβραϊκής κοινότητας σε Αθήνα, Τελ Αβίβ και Λευκωσία ανέφερε ότι «από τον Νοέμβριο του 2010, η ΑΧΕΠΑ έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ» – κάτι που όπως έχει ήδη αποκαλύψει το OnAlert έχει προχωρήσει και έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό λόμπι για την προώθηση των θεμάτων που άπτονται των τριών χωρών σε θεσμούς της Ουάσιγκτον.
Όπως τόνισε στην συνέντευξη το ταξίδι αυτό δεν είχε πολιτική χροιά, αλλά ήταν περισσότερο μια επαφή σε πολιτισμικό επίπεδο για την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των τριών λαών. Ωστόσο, οι επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς σε Αθήνα, Τελ Αβίβ και Λευκωσία άπτονται σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των τριών χωρών, όπως είναι θέματα ενέργειας, τουρισμού, επενδύσεων και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει τις δηλώσεις του κ. Μοσσαΐδη στην ΦτΑ, το κοινό ταξίδι σηματοδοτεί την σημαντική προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των στενών σχέσεων που διατηρούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.
«Βρέθηκαν στην ίδια σελίδα»
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο και άνοιξε τις πόρτες για συνεργασία καθώς οι τρεις χώρες «βρέθηκαν στην ίδια σελίδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσσαΐδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ είναι τεταμένες, κάτι που έγινε αντιληπτό κατά την διάρκεια του ταξιδιού στο Ισραήλ, ο ίδιος πιστεύει πως η κρίση αυτή θα επιλυθεί και κάποια στιγμή οι «φιλικές» σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η ελληνική και η κυπριακή ηγεσία να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση προς όφελος τους όσο καλύτερα μπορούν.
Κύπρος και Ισραήλ να συνεργαστούν και για την διανομή του Φ.Α.
«Η ανεύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η συνεργασία Ισραήλ και Κύπρου για την εξόρυξη τους, είναι η πρώτη σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών και ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε στις επαφές που είχαμε σε αυτό ταξίδι» ανέφερε ο κ. Μοσσαΐδης και τόνισε ότι «συζητήσαμε όλες τις παραμέτρους αυτής της συνεργασίας αλλά και το ενδεχόμενο, εκτός από την εξόρυξη οι δύο χώρες να συνεργαστούν και στην διανομή των αποθεμάτων φυσικού αερίου, είτε με την δημιουργία κάποιου αγωγού, είτε με μεταφορά τους μέσω πλοίων».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, τόνισε επίσης ότι εκτίμηση του είναι πως Ελλάδα και Ισραήλ διεξάγουν συνομιλίες για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα.
Όσον αφορά τον τομέα του Τουρισμού, που ήταν επίσης ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο κ. Μοσσαΐδης, τόνισε ότι η αύξηση του τουριστικού κύματος στην Ελλάδα από το Ισραήλ, που παρατηρήθηκε την περασμένη χρονιά, είναι καθαρά αποτέλεσμα των προσπαθειών για ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και ότι η αυξητική πορεία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός αποτελεί την σημαντικότερη πηγή εσόδων για την χώρα.
Ο κ. Βασίλης Μοσσαΐδης επεσήμανε ότι η στενή συνεργασία των δύο ομογενειακών κοινοτήτων (ελληνικής και εβραϊκής), θα συνεχιστεί καθώς «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στον πολιτισμό των δύο λαών, στον τρόπο που είναι δομημένες, τόσο η ελληνική όσο και η εβραϊκή οικογένεια, στην αγάπη που έχουν και οι δύο κοινότητες για διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης τους, στα ήθη και τα έθιμα τους, ακόμα και στη μουσική. Μην ξεχνάτε ότι μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες στο Ισραήλ είναι ελληνίδα», ανέφερε ο κ. Μοσσαΐδης.
«Τα αμέσως επόμενα προγράμματα που θα ξεκινήσουμε», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ «θα είναι ένα ταξίδι νέων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ για να επισκεφθούν τους Άγιους Τόπους και το ορθόδοξο Πατριαρχείο και αντίστοιχα ομάδα νέων της εβραϊκής κοινότητας θα επισκεφθεί περιοχές που τους ενδιαφέρουν στην Ελλάδα».
Η ΦτΑ υπενθυμίζει τέλος ότι στην αποστολή που πραγματοποίησε το ταξίδι σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ συμμετείχαν τετραμελείς ομάδες από την ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑHI), ενώ από την πλευρά της εβραϊκής κοινότητας συμμετείχαν μέλη της οργάνωσης «B’ nai B’ rith International» και το Συμβούλιο των Προέδρων των σημαντικότερων εβραϊκών κοινοτήτων στις ΗΠΑ. Κατά τις επαφές που είχαν συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τους Υπουργούς Τουρισμού, Άμυνας, Οικονομίας και Εξωτερικών του Ισραήλ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου καθώς επίσης τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους Υπουργούς Άμυνας, Τουρισμού και Πολιτισμού.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί η Τουρκία δεν θα εξάγει τη κρίση της στο Αιγαίο – Άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη