Επί των επίκαιρων θεμάτων και τελευταίων εξελίξεων τοποθετήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας σε σημερινές δηλώσεις του, μιλώντας για το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και προφανώς για τις τουρκικές προκλήσεις και την συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της στάση της ΝΔ:
Νομίζω ότι όσο δεν απαντάει η ΝΔ στο ερώτημα αν θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου, τόσο ενισχύεται η άποψη ότι υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, σχέδιο που βέβαια δεν θα τους βγει, γιατί με 90 βουλευτές δεν θα μπορούν να κάνουν ο,τιδήποτε.
Η όποια συμφωνία τους, ό,τι έχουν συμφωνήσει με τον κ. Βενιζέλο ενδεχομένως και με τον κ. Σαμαρά, δεν έγκειται μόνο στα πρόσωπα αλλά στοχεύει και σε μετεκλογική συνεργασία, που όμως η λαϊκή ετυμηγορία δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξει.
Ο κ. Μητσοτάκης άγεται και φέρεται από διάφορες πολιτικές προσωπικότητες ή πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα για να μπορέσει να συνεχίσει να εξυπηρετεί αυτή την πολιτική στρατηγική του κ. Σαμαρά και της ακροδεξιάς αντίληψης μέσα στη ΝΔ.
Για την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος:
Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει αποδέσμευση των εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα για το πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουμε διαφορετική πρόταση.
Η ΝΔ δεν θα είναι κυβέρνηση την επόμενη περίοδο και θα προχωρήσουμε με τη δική μας πρόταση. Δυστυχώς η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εξευτελίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό μια κορυφαία διαδικασία. Την έχει εντάξει στην ίδια στρατηγική περί πτώσης ή αλλαγής της κυβέρνησης. Προσπαθεί να συνταγματοποιήσει τον νεοφιλελευθερισμό.
Όταν μιλάει για τα ελλείμματα, όταν αντιμετωπίζει την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα ως αντίβαρο των κοινωνικών παροχών και των κοινωνικών δεσμεύσεων που πρέπει να διασφαλίζονται μέσα από το Σύνταγμα, καταλαβαίνετε πως είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι.
Προσπαθεί να συνταγματοποιήσει ακραία πράγματα που είναι απέναντι στην κοινωνία, εν αντιθέσει με την όλη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος από τη μεριά μας, που έχει βαθιές δημοκρατικές τομές και κυρίως στηρίζει κοινωνικά δικαιώματα, είτε είναι η πρόνοια είτε είναι τα ζητήματα της εργασίας.
Για την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας:
Όταν υπάρχουν εντάσεις, όταν υπάρχει αυξημένη ρητορική και πρακτική, και επειδή είναι υπαρκτά τα προβλήματα, δεν είναι σωστό να μην έχεις διαύλους συζήτησης στο διπλωματικό πεδίο.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης. Με αυτό τον τρόπο λειτουργίας η χώρα στη περίοδο της κρίσης παρέμεινε πυλώνας σταθερότητας και βοήθησε να απομειωθούν οι εντάσεις και σε άλλες χώρες. Άρα και η συνάντηση των κυρίων Αποστολάκη και Ακάρ ήταν σε αυτό το πλαίσιο.
Για τις τουρκικές προκλήσεις:
Η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της μπορούν, και θα υπερασπίσουν ανά πάσα στιγμή, την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Είμαστε αποτρεπτική και ειρηνική δύναμη. Η γείτονα χώρα ανεβάζει τους τόνους πολλές φορές, εμείς το διαχειριζόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο που εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ