Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας εκπροσώπησε την κυβέρνηση κατά την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915.
Στην ομιλία του ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι “το 2015 σηματοδοτεί την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που διαπράχτηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η διεθνής κοινότητα κορυφώνει τις αντιδράσεις της για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου.
Μαζί με την διεθνή κοινότητα, τα εθνικά κοινοβούλια πολλών χωρών, τις διεθνείς προσωπικότητες, αποτίνουμε φόρο τιμής, στη μνήμη του ενάμισυ εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που εξοντώθηκαν την περίοδο 1915-17.
Η ανεξίτηλη αυτή κηλίδα της γενοκτονίας, αποτελεί ανεξόφλητο γραμμάτιο απέναντι στην ανθρωπότητα και μόνο η αναγνώρισή της μπορεί να αποκαταστήσει μερικώς το δράμα του Αρμενικού λαού και να βάλει τις βάσεις για ένα διαφορετικό αύριο.
Αποτίνουμε φόρο τιμής και στα θύματα όλων των γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και το θρησκευτικό μίσος, είναι πράξεις καταδικαστέες απο την συνείδηση των Λαών και θεωρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως από το 1996 την γενοκτονία των Αρμενίων, χορηγεί αναπτυξιακή βοήθεια και παρέχει την υποστήριξή της για προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με την συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων απο την Βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα.
Δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των κρατών χωρίς αλήθεια και μνήμη αλλά και χωρίς όρους πρόληψης από την διεθνή κοινότητα.
Η συμφιλίωση των κρατών με το παρελθόν τους και η κριτική αποτίμηση της ιστορίας τους αποτελεί υποχρέωση και συμβάλλει στην θεμελίωση σχέσεων συνεργασίας και ειλικρινούς προσέγγισης.
Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι πρώτες συγγνώμες και φωνές αναγνώρισης της γενοκτονίας στη γειτονική Τουρκία και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συμφιλίωση του τουρκικού και του αρμενικού λαού.
Τα επιτυχημένα παραδείγματα συμφιλίωσης μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας.
Σε αυτό πλαίσιο η Τουρκία οφείλει επίσης να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο.
Η υποχρέωση στις επόμενες γενιές επιτάσσει να δουλέψουμε για ένα κόσμο ειρηνικό, δημοκρατικό, όπου θα κυριαρχεί η πρόοδος, η συνεργασία και η ανάπτυξη. Αυτό απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ιστορική μνήμη ζωντανή.
Οι σχέσεις συνεργασίας και φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας θα συνεχιστούν ακριβώς γι αυτούς τους λόγους. Και ελπίζουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε και η μνήμη της αρμενικής γενοκτονίας να αποκατασταθεί από όλη την διεθνή κοινότητα αλλά και οι γειτονικές σχέσεις και συνεργασίες να βελτιωθούν, πρός όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής.